
46ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Το Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης διοργανώνει το 46ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα: «Επιστημονικός διάλογος για τα κοινωνικά ζητήματα και τον ρόλο της πολιτικής, του πολιτικού συστήματος, των εκκλησιαστικών και θρησκευτικών συστημάτων. Η ελευθερία και οι δυνατότητες των πολιτών και της εκπαίδευσης» από 7-9 Νοεμβρίου 2025.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η καταγραφή και ανάδειξη των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Αν και έχουν οριστεί βασικές θεματικές ενότητες, αναγνωρίζεται ότι τα κοινωνικά ζητήματα είναι δυναμικά και ενδέχεται να διαφοροποιούνται ή να επεκτείνονται. Γι’ αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος που εντοπίζει σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις υπάρχουσες θεματικές, καλείται να τα προτείνει, ώστε να ενσωματώνονται διαδοχικά στον κατάλογο και να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου διαλόγου που επιδιώκει το Συνέδριο.
Ενδεικτικές Θεματικές Συνεδρίου
-Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και η επίδραση της μετανάστευσης περίπου 1,5 εκατομμυρίου νέων πτυχιούχων τα τελευταία 15 χρόνια.
– Η λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων ως εκπαιδευτικά κέντρα για αγορές του εξωτερικού.
– Η μετανάστευση εργαζομένων: από το ιστορικό δουλεμπόριο στις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης.
– Ο ρόλος των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα: Ποιο κενό καλύπτουν και πώς επηρεάζουν την ελληνικότητα.
– Η ελληνική γλώσσα, η πολιτική και η θέση της στην ανώτατη εκπαίδευση.
– Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Σταθερότητα και αξιοπρέπεια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
– Μόνιμοι και συμβασιούχοι στο κρατικό σύστημα υγείας: Σταθερές ανάγκες με προσωρινές λύσεις.
– Η συνάφεια των σπουδών με την επαγγελματική αποκατάσταση και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.
– Η περιουσία της Εκκλησίας και των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων: Ανάγκη να αποκτήσουν φορολογικό μητρώο, να υπόκεινται σε φορολόγηση και παράλληλα να επιτελούν φιλανθρωπικό έργο, όπως προβλέπεται και για τις ιδιωτικές εταιρείες.
– Αίτια των χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων των ελληνικών οικογενειών και των πολιτών.
Σε ποιους απευθύνεται
Το συνέδριο αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες επιστήμονες, για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Επίσης, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που έχουν ενδιαφέρον για τις θεματικές του Συνεδρίου. Κυρίως, όμως, απευθύνεται στους ειδικούς των εκκλησιών και θρησκειών, καθώς και στους πολιτικούς όλων των επιπέδων διοίκησης, ώστε να αναπτυχθεί ένας δημοκρατικός κι ανοιχτός διάλογος.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω zoom και θα μεταδοθεί και από το κανάλι του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης Youtube: https://www.youtube.com/@ipodegr5328 έτσι ώστε, όσοι επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.
Σημαντικές ημερομηνίες
Έναρξη Υποβολής Εργασιών: 1 Αυγούστου 2025
Λήξη Υποβολής Εργασιών: 15 Οκτωβρίου 2025
Έναρξη Εγγραφής Εισηγητών: 1 Αυγούστου 2025
Λήξη Εγγραφής Εισηγητών: 22 Οκτωβρίου 2025
Λήξη Εγγραφών Ακροατών: 6 Νοεμβρίου 2025
Πρόγραμμα Συνεδρίου: 31 Οκτωβρίου 2025