Που θα γίνουν τα πρώτα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων
Ξεκινούν 5+2 δομές
-Η Άρτα ανάμεσα στα σενάρια των κλειστών δομών
-Αμηχανία στις τοπικές κοινωνίες
Ενώ οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν με αμηχανία και προβληματισμό τις κυβερνητικές εξαγγελίες, και η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα γίνουν κλειστές δομές κράτησης προσφύγων σε ξερονήσια νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως ξεκινάει το επόμενο χρονικό διάστημα η κατασκευή των πέντε ελεγχόμενων κέντρων για προσφυγές και μετανάστες στην ενδοχώρα, συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων θέσεων. Μάλιστα για μια ακόμη φορά τα σενάρια κάνουν λόγο πως ένα από τα υπό κατασκευή ελεγχόμενα κέντρα, θα γίνει και στην Άρτα. Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα θα είναι σε Δυτική Κρήτη, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία και Ριτσωνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, με κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά και αργότερα πιθανόν και στην ενδοχώρα συνεχίζεται η πολιτική μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ενώ την ίδια ώρα, με αμηχανία και προβληματισμό υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες τις κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους ζητούσαν το κλείσιμο των δομών που υπάρχουν και λειτουργούν από το 2015.
Κι αυτό επειδή, με δεδομένο το αντιπροσφυγικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για χρόνια στις τοπικές κοινωνίες και ακόμα πιο δεδομένη την άρνηση όλων των κοινοτήτων να συζητήσουν έστω την πιθανότητα δημιουργίας δομής στα όρια των οικισμών τους, όλοι περιμένουν να δουν τη χωροταξική κατανομή των κλειστών κέντρων.
Τα υπάρχοντα κέντρα τύπου Μόριας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα κλείσουν σταδιακά και θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα δυναμικότητας έως 7.000 (5.000+40%) ανθρώπων το καθένα, τα οποία εκτός από υποδοχής και ταυτοποίησης, θα είναι και προαναχωρησιακά κέντρα. Επίσης, στην Κω και στη Λέρο, οι υπάρχουσες δομές θα γίνουν κλειστά κέντρα δυναμικότητας 2.000+40% και 1.000+40% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα στην ενδοχώρα – συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων θέσεων- θα είναι σε Δυτική Κρήτη, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία και Ριτσώνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.
Προσφυγικές δομές σε ξερονήσια
Επίσης, διαψεύδει η κυβέρνηση ότι θα γίνουν κλειστές δομές κράτησης προσφύγων σε ξερονήσια. Πηγή του Μαξίμου είπε στο CNN Greece ότι ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα ούτε υπήρξε ποτέ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν πρόκειται για υπαναχώρηση της κυβέρνησης, αφού ουδέποτε υπήρξε πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν αραιοκατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά για τη δημιουργία προσφυγικών δομών. Το θέμα άνοιξε όταν στο briefing ο Στέλιος Πέτσας και υ υφυπουργός Άμυνας και κυβερνητικός συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής έδειξε ένα σχέδιο κλειστής δομής που είχε τοποθετηθεί στο ξερονήσι Λέβιθα, δίπλα από τη Λέρο. Κατά την πηγή του Μαξίμου, αυτό ήταν ένα θεωρητικό υπόδειγμα και όχι ακριβές σχέδιο νέας δομής.
Δηλώσεις Θεοδωρικάκου
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε για τα στρατόπεδα στα ξερονήσια ότι «Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα, τα οποία πείθουν σταδιακά την κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και στην Ελλάδα δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει και μετά να κάνει ό,τι θέλει. Θα κατασκευαστούν αρκετά κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα διασφαλίζουν μία κανονική και ανθρώπινη ζωή στους μετανάστες που θα βρίσκονται μέσα.»
Υπέρ ο Μπογδάνος
Από το άλλο μέρος, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος με δηλώσεις του τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της δημιουργίας προσφυγικών δομών σε ξερονήσια. Σε συνέντευξή του στον Γιώργο Μελιγγώνη στο Kontra News, o κ. Μπογδάνος είπε συγκεκριμένα: «Βεβαίως μπορούν να πάνε πρόσφυγες στα ξερονήσια. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού! Είναι χώροι για να «φιλοξενήσουμε» κάποιους. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού, να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ του παρελθόντος, τα μετεμφυλιακά και τα δικτατορικά.» Προσέθεσε δε ότι: «Η στόχευση είναι να χρησιμοποιηθούν νησιά αραιοκατοικημένα, απομονωμένα. Εφόσον υπάρχει η στόχευση γιατί όχι. Είμαστε πια μια άλλη γενιά. Το ΚΚΕ είναι απολύτως νόμιμο κόμμα και πυλώνας του πολιτειακού μας συστήματος. Δεν μπορεί ο Έλληνας να έχει ίσα δικαιώματα με τον μετανάστη, τι να κάνουμε, έτσι είναι.»