Σε οργασμό ο κάμπος της Άρτας

Στα ψηλά Κλημεντίνη-Ναβαλίνα

Ξεκινούν οι κοπές και στα μέρλιν

Ακόμη πανηγυρίζουν οι ακτινιδιοπαραγωγοί

Έρχονται οι πληρωμές για εξισωτικές, νέους αγρότες, ενιαία ενίσχυση

Με τα μανταρίνια κλημεντίνη να κινούνται σε τιμές που τις άλλες χρονιές φάνταζαν μακρινές, κλείνει με θετικό τρόπο η χρονιά για τους αγρότες-παραγωγούς της Άρτας, τόσο στα εσπεριδοειδή, όσο και στα ακτινίδια. Για να θυμηθούμε το στίχο του Παπακωνσταντίνου, που ακούγονταν σε αγροτικά συλλαλητήρια, «πάει καλά φέτος η χρονιά», αφού πέραν τις υψηλές τιμές στα ακτινίδια, που άφησαν ικανοποιημένους τους ακτινιδιοπαραγωγούς, ψηλά πετάνε φέτος οι τιμές στη Κλημεντίνη, τη Ναβαλίνα, αλλά και στα Μέρλιν.

Όπως δηλώνει στην «ΥΠΑΙΘΡΟ ΧΩΡΑ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, οι απώλειες στην παραγωγή που καταγράφονται στην Άρτα είναι μικρότερες, από ό,τι στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Οι μειώσεις στην παραγωγή υπολογίζονται σε 15%-20%, η χρονιά ήταν όψιμη και οι πρώιμες ποικιλίες Ναβαλίνα και Κλημεντίνη κόβονται εδώ και 15 ημέρες, ενώ τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν να κόβονται πιο μαζικά και τα Μέρλιν, τα οποία τις προηγούμενες μέρες κόβονταν δοκιμαστικά, σε περιορισμένες ποσότητες. Όσον αφορά τις τιμές, όπως δήλωσε ο κ. Γκίζας, «η Κλημεντίνη κρατάει την τιμή και δεν πέφτει κάτω από 35-36 λεπτά καθαρά και από ό,τι φαίνεται έτσι θα πάει μέχρι το τέλος. Και οι Ναβαλίνες, για τις οποίες μια ενδεικτική τιμή καθώς δεν έχουμε ακόμη καλές ποσότητες για να πούμε ότι διαμορφώθηκε μια τιμή– είναι τα 22-24 λεπτά, αλλά και τα Μέρλιν θα πάνε καλύτερα από πέρσι».

ΟΠΕΚΕΠΕ
Εν τω μεταξύ στις 20 Δεκεμβρίου, το αργότερο 23, αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, μαζί με τις πληρωμές για τους Νέους Αγρότες, το Εθνικό Απόθεμα και το Πρασίνισμα. Μια μέρα μετά, τοποθετείται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ όπως σημειώνει το agronews, με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έγινε η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το νέο πρόεδρο του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα, να υπόσχεται συνέπεια και άριστη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης κατά την ολιγόλεπτη τελετή-παράδοσης είπε πως πράγματι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν γίνει αρκετά περίπλοκες καθώς ενσωματώνουν μέσα πληροφορίες που συνδέονται με άλλους φορείς, κάτι που ωστόσο είναι απαραίτητο όπως τόνισε, υποσχόμενος στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλοποίηση των δηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αντιπρόεδροι του Οργανισμού ορίστηκαν οι Δημήτρης Μελάς και Δημήτρης Τζαβέλας, ενώ γενικός διευθυντής ορίστηκε ο Απόστολος Λαμπρόπουλος.

Όσον αφορά τώρα πιο συγκεκριμένα τις πληρωμές, για τα αγροπεριβαλλοντικά θα πληρωθεί προκαταβολή 85%, ενώ σε ορισμένα προγράμματα το ποσοστό αυτό θα είναι μειωμένο στο 75% ή 80%. Πρόκειται για ένα ποσό περίπου στα 120 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά την προκαταβολή για τη Βιολογική Γεωργία, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, το Κοµφούζιο, τις Σπάνιες Φυλές, τους Ορυζώνες, την Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας και τη Μείωση Νιτρορύπανσης.

Νέες αγορές στο ακτινίδιο
Να σημειωθεί πως αισιόδοξες είναι οι εξελίξεις και στο ακτινίδιο. Άνοιγμα νέων αγορών για το ελληνικό ακτινίδιο και ενέργειες της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου υπό τον συντονισμό του ΣΕΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα, σειρά δράσεων της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου με την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων και με Συντονιστή το Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ κ. Χρήστο Κολιό πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, σε μία περίοδο αιχμής για τη συγκομιδή και εμπορία του ακτινιδίου, μετά την εκπροσώπηση του ελληνικού κλάδου ακτινιδίου στο 38ο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινίων (International Kiwi Organization) – IKO (Τορίνο, 8-10 Σεπτεμβρίου 2019). Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του agrotypos.gr κινητικότητα υπήρξε το τελευταίο διάστημα στις διαδικασίες διασφάλισης προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών ακτινιδίων σε δυναμικά αναπτυσσόμενες νέες αγορές και συγκεκριμένα την Ταϋλάνδη και την Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα υπήρξε συνεργασία του ΣΕΒΕ και των μελών της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διαδοχικές επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων των Φυτοϋγεινομικών Υπηρεσιών των δύο χωρών (11-15.11.19 της Ταϋλάνδης και 17-22.11.19 της Κορέας) με σκοπό να διαπιστώσουν από κοντά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο ώστε να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα σχετικά Διμερή Πρωτόκολλα. Ο ΣΕΒΕ και τα μέλη της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις τελευταίες αυτές θετικές εξελίξεις — μετά και την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα από όλες πλέον τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας την επόμενη εμπορική περίοδο – και ζητούν την εντατικοποίηση των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, με την κατά περίπτωση συνδρομή των Γραφείων ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών, για το άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών με σκοπό την προώθηση των ελληνικών ακτινιδίων – αλλά και των άλλων νωπών αγροτικών προϊόντων – που θα συνεισφέρει στην εξασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής και την αύξηση των εξαγωγών.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 100.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Στο 1,70 ευρώ το κιλό το χοιρινό
Την διεθνή τάση ανόδου ακολουθούν οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα θα είναι στο 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στις 27 Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία της Ένωσης ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι τέτοια εποχή η τιμή παραγωγού στο ντόπιο χοιρινό μόλις που ξεπερνούσε τα 1,30 ευρώ το κιλό. Η αυτάρκεια σε χοιρινό στην χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά, στα ποσοστά του 30% και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται μεγάλες εισαγωγές. Παράλληλα, η χώρα μας κάνει εξαγωγές ζώντων χοιρινών κυρίως στην γειτονική Αλβανία, ενώ εισάγει κρέας και από βορειοευρωπαϊκές χώρες. Σε σχέση με το συνεχές ανοδικό σερί, ο κ. Μπούρας, εκτιμά ότι κάποια στιγμή η αγορά θα το φρενάρει κατά κάποιο τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι η Κίνα απορροφά πάρα πολλά χοιρινά από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Κινητικότητα στην αγορά πρόβειου γάλακτος
Τέλος, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια αγορά πρόβειου γάλακτος, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για τιμές παραγωγού ακόμα και πάνω από τα 90-92 λεπτά το κιλό. Το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου, είναι όπως σημειώνουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες από κει που τους παρακαλούσαν μέχρι πέρσι οι παραγωγοί για να αγοράσουν την παραγωγή τους, έχουν πλέον βγει στη…γύρα για να κλείσουν συμφωνίες και μάλιστα σε περιοχές, που δεν είχαν παρουσία.
Βέβαια έντονη είναι η ανησυχία επιχειρηματιών του κλάδου σχετικά με τις νοθείες και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται από ορισμένους.
Γύρω στα 85 λεπτά το κιλό χοντρικά με βάση τις περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες και τα τονάζ είναι οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως είπε ο κ. Χρήστος Λαφιάς, κτηνοτρόφος από τη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους είναι ζωηρό, παρότι στην περιοχή οι αγοραστές είναι ίδιοι στον αριθμό πάνω-κάτω με τα προηγούμενα έτη. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή οι αγοραστές γάλακτος, βιομηχανίες και τοπικά τυροκομεία είναι πάνω από 20.