
Μια σύγχρονη πλατφόρμα καινοτομίας για την Ήπειρο
Από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου το 3ο TechFuse στα Ιωάννινα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Στάμου
Από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου, το 3ο TechFuse φέρνει στα Ιωάννινα νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ηγέτες της τεχνολογίας και του πολιτισμού, δημιουργώντας μια ανοιχτή πλατφόρμα γνώσης, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών. Το τρίτο συνέδριο καινοτομίας, τεχνολογίας και πολιτισμού, το TechFuse, ξεκινά την προσεχή Πέμπτη, 19 Μαρτίου, στον πολιτιστικό χώρο “Δημήτρης Χατζής” στα Ιωάννινα. Όπως κάθε χρόνο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας (Κόμβος) μαζί με την κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina.
Για τρεις ημέρες, η πρωτεύουσα της Ηπείρου θα φιλοξενήσει περισσότερους από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θεματικές που κινούνται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη οικοσυστημάτων και τη σύγχρονη παραγωγή πολιτισμού.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε πως “το Συνέδριο Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Πολιτισμού, τείνει πλέον να γίνει θεσμός για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα. Πρόκειται για συνέδριο που αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας, διευρύνοντας τους ορίζοντες της Περιφέρειας, ώστε μέσω της καινοτομίας, της συμμετοχικότητας και της σύμπραξης φορέων, να βρεθούν λύσεις για τις σύγχρονες αστικές προκλήσεις.”.
Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε ότι “τα Ιωάννινα τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται σε έναν δυναμικό κόμβο γνώσης, καινοτομίας και δημιουργικότητας. Για τον Δήμο Ιωαννιτών, η φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων ενισχύει το προφίλ της πόλης ως σύγχρονου κέντρου εξωστρέφειας και καινοτομίας”. Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του 3ου TechFuse, και διαχρονικός εταίρος, είναι η Τράπεζα Ηπείρου. “ Το TechFuse αποτελεί παράδειγμα ενός οικοσυστήματος που εξελίσσεται με βάση τη συνεργασία, τη συστηματική αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη συμμετοχή της νέας γενιάς σε τομείς υψηλής τεχνολογικής και επιχειρηματικής αξίας. ”, εξήγησε ο κ. Γιάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου.
Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Ζαν-Λικ Λαβό, καθώς φέτος υπάρχει στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του TechFuse. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει την παρουσία των ομιλητών κ. Ζαντ Μπουσεμί, Αναπληρωτή Διευθυντή του Μουσείου Μουσικής της Philharmonie, και του κ.Βαλεντάν Σμιτ, συν-ιδρυτή της γαλλικής νεοφυούς επιχείρησης Ask Mona. “Πιστό στην αποστολή του για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει φέτος δυναμικά το συνέδριο TechFuse στα Ιωάννινα. Η συμμετοχή των δύο διακεκριμένων Γάλλων ομιλητών αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Ινστιτούτου με τους διοργανωτές του TechFuse, με στόχο την ανάδειξη της γαλλικής τεχνογνωσίας και της καινοτομίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης”, σημείωσε ο κ. Ζαν-Λικ Λαβό.
Τέσσερις παράλληλες δράσεις
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο TechFuse θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις δέκα το πρωί στον χώρο ανοιχτής καινοτομίας C.Ioannina, ο Κόμβος σε συνεργασία με τη Marketing Greece διοργανώνει ένα τρίωρο σεμινάριο με τίτλο “Από την ψηφιακή καινοτομία στην ανθεκτικότητα των προορισμών”. Συμμετέχοντες θα είναι οι αντιδήμαρχοι τουρισμού της Ηπείρου όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, κ. Στράτος Ιωάννου.
Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Ε.Α.Τ) μαζί με τον Κόμβο θα διοργανώσουν ένα ανοιχτό σεμινάριο για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι αφενός οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Α.Τ., αφετέρου να γνωρίσουν τα εργαλεία ανάπτυξης κι εξέλιξης που προσφέρει η τράπεζα.
Εκτός από τα σεμινάρια, τη φετινή χρονιά θα υλοποιηθούν και δυο θεματικές δράσεις με τίτλο “Τech & Tastes” και “Tech & Tunes”. Η πρώτη έχει στόχο να φέρει τους επισκέπτες πιο κοντά στην τοπική γαστρονομία της Ηπείρου: 11 εστιατόρια στην Ήπειρο θα προσφέρουν μενού σε προνομιακές τιμές (25, 35, 45€) και τρία οινοποιεία πιο οικονομικά κρασιά. Στόχος είναι να συνδεθεί η τεχνολογία με την εστίαση και τον τουρισμό, δημιουργώντας ένα ισχυρό, μακροπρόθεσμο δίκτυο προβολής και ανάδειξης της τοπικής κουλτούρας. Η δράση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 19 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 22 Μαρτίου και υποστηρίζεται από τον Α.Π.Σ.Ι ΠΙΝΔΟΣ, την PwC, τα οινοποιεία Γκλίναβος, Κατώγι Αβέρωφ και Ζοίνος, και από το σχεδιαστικό γραφείο i-frame.
Η δεύτερη περιλαμβάνει μια μουσική παράσταση με τίτλο “Είστε ζωύφια”, ένα έργο του Παύλου Αντωνιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Μουσική Επικοινωνία και Τεχνολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έργο, αφιέρωμα στον συγγραφέα Λίου Σίξιν, προβληματίζεται πάνω σε ζητήματα δημιουργίας, αυθεντικότητας και εξουσίας στην μουσική τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, στο πλαίσιο του πολιτιστικού πυλώνα των δράσεων, εντάσσεται και η συνεργασία με τo Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας “Photometria”. Συγκεκριμένα, στον χώρο του συνεδρίου θα εκτίθενται βραβευμένες φωτογραφίες από τον διαγωνισμό του 2024 με τίτλο “Constructed Realities”.
Γενικότερα, το TechFuse τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

