Hotspot για 1500 άτομα

Δρομολογήθηκε η κυβερνητική απόφαση για την Άρτα

Δύο οι τοποθεσίες που επιλέχθηκαν για την εγκατάσταση

-Ναι, από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Στύλιο

-Συμφώνησε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

-Αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον οι εξελίξεις δρομολογούνται για δημιουργία Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και στην Άρτα.
Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που εμπλέκονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η απόφαση ήταν πως στην Άρτα θα δρομολογηθεί η κατασκευή δομή Φιλοξενίας για 1500 άτομα, μια απόφαση στην οποία συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, συμφώνησε «να βάλει πλάτη» όπου χρειαστεί και του ζητηθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, όμως διαφώνησε κάθετα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από εννέα ώρες κράτησαν την Πέμπτη οι συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό συναντήθηκαν και συζήτησαν με βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους.
Όπως σημείωνε ρεπορτάζ από το ethnos.gr, η εικόνα που έβγαζαν οι εξερχόμενοι από την σύσκεψη δεν οδηγούσε σε σαφές συμπέρασμα καθώς άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κάθετα αντίθετοι με τις δομές φιλοξενίας και άλλοι δήλωναν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές παρέπεμπαν στις μελλοντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επέμενε αποχωρώντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Που θα γίνει hotspot στην Άρτα
Όπως ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα και η ΗΧΩ, είχε προηγηθεί την Τετάρτη μια μέρα πολύωρων συσκέψεων με κυβερνητικούς βουλευτές από διάφορους νομούς στους οποίους παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά σχέδια από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας αρμόδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδη και Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Στις συζητήσεις που έγιναν την Πέμπτη με αυτοδιοικητικούς σε ότι αφορά την Ήπειρο, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζητά την δημιουργία δομής μαζικής φιλοξενίας κοντά στην Άρτα. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη. Ο Δήμαρχος Αρταίων, αντέδρασε επικαλούμενος πως θα πρέπει να τηρηθεί το 1% κι ότι δεν μπορεί ο Δήμαος Αρταίων να «αντέξει» την φιλοξενία 1500 ατόμων, αλλά ζήτησε να γίνουν δομές σε κάθε δήμο, ανάλογα με το ποσοστό που πρέπει να φιλοξενήσει, λέγοντας πως στο Δήμο Αρταίων πρέπει να φιλοξενηθούν –με βάση τον πληθυσμό- όχι πάνω από 400 άτομα. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων, συσκέψεων και συζητήσεων για τον τόπο εγκατάστασης.

Από τη δική του πλευρά ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, δεν έφερε καμία αντίρρηση για τη δημιουργία Δομή Φιλοξενίας για 1500 άτομα στην Άρτα, ευθυγραμμιζόμενος με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, συμφώνησε με το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου, με την προϋπόθεση πως η διαχείριση να είναι τέτοια που τα οφέλη από την φιλοξενία να κατανεμηθούν στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Καχριμάνης, δήλωσε πως είναι έτοιμος να προσφέρει την αρωγή της Περιφέρειας αφού υπάρχει η εμπειρία από άλλες δομές φιλοξενίας στα Ιωάννινα και στη Πρέβεζα.
Όσο για τον χώρο που θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης μετέφερε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αρνητικές για τον ΚΕΝ, τα Κρικούκια, ενώ υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη πρόταση για άλλη περιοχή.

Όμως το κυβερνητικό επιτελείο, μάλλον ενημερωμένο για τη στάση του Δημάρχου, παρέκαμψε τις αντιδράσεις λέγοντας πως υπάρχουν δύο περιοχές, μία ιδωτική έκταση 60 στρεμμάτων δίπλα στον παράδρομο της Ιόνιας Οδού, που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο Καλαμιά, σε περιοχή Χανόπουλου, την οποία ζήτησαν για ενοικίαση, με τον ιδιώτη να φέρεται πρόθυμος να συζητήσει.
Από την άλλη, είπαν επίσης πως έχουν καταγράψει μια δημόσια έκταση, σχεδόν 300 στρεμμάτων, στον κάμπο της Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ η έκταση αυτή είναι ιδιοκτησίας ΕΘΙΑΓΕ, βρίσκεται δίπλα απ’ τις εγκαταστ΄σεις του ΤΟΕΒ Λούρου, ανάμεσα από τα χωριά Καλόβατος και Ράχη.

Τσιρογιάννης: Δεν στηρίζω!
Μετά τη σύσκεψη κι ενώ έχει δρομολογηθεί η απόφαση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, βγήκε επίσημα και δήλωσε την διαφωνία του με την απόφαση της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: “Δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών”, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών τέτοιας έκτασης, στην Άρτα και ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου λεπτομερώς.
Μας ανακοίνωσαν την δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών σε ιδιωτική έκταση 50 στρεμμάτων (στην περιοχή Χανόπουλο, Ρόκκα, Καλαμιά) με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 μεταναστών.

Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα υπό συνθήκες πίεσης, να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικό χώρο 400 μετανάστες – δηλαδή το 1% του Δήμου μας. Αλλά, είμαι αντίθετος στο να δημιουργηθεί «μια πόλη μέσα στην πόλη», φέρνοντάς μας 1.500 μετανάστες σε μια ήδη επιβαρυμένη από μεγάλο αριθμό μεταναστών περιοχή.
Όσοι με την ευθυνοφοβία τους ή την αδιαφορία τους για τον λαό της Άρτας αποδυναμώνουν αυτά τα επιχειρήματα της κοινής λογικής που παρουσίασα, ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας βγουν στον Αρτινό λαό να τον πείσουν. Γιατί εγώ ένα τέτοιο λάθος δεν θα το στηρίξω.»

Που γίνονται νέες δομές
Οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για κατασκευή των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, έγιναν γνωστό πως αφορούν περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Άρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).
Το σχέδιο για νέα δομή στην Αιτωλοακαρνανία επιβεβαίωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης λέγοντας ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις και να είναι εκτός αστικών ιστών. «Αντιδράσεις θα προκύψουν όταν δεν θα υπάρξει ορθή διαχείριση, νομίζω ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει αρχή, μέση και τέλος για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ.Καραγκούνης χωρίς να παραλείψει να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Απόλυτη αποτυχία» χαρακτήρισε την σύσκεψη ο κ.Αντωνακόπουλος προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και δημοψήφισμα στον Πύργο. Είπε ότι διαφώνησαν όλοι οι δήμαρχοι, φιλοκυβερνητικοί και μη ενώ άφησε και αιχμές λέγοντας ότι επιλέγονται χώροι που ανήκουν σε ιδιώτες.

Μίλησε ειδικά για το χώρο του παλαιού εργοστασίου «Αιγαίον» κοντά στην πόλη που ανήκει σε κάποιον εφοπλιστή και στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει καταυλισμό για 1.500 άτομα ενώ ο δήμος προτείνει το παλιό νοσοκομείο όπου άνετα μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την φιλοξενία 80 μονογονεϊκών οικογενειών όπως κάνει ήδη η Μητρόπολη Πύργου.
Ο δήμαρχος Πύργου ενώ μίλησε για «Αλκατράζ» αφού σε 4 στρέμματα θα στριμωχτούν 1.500 άτομα. «Μπορούν να κρατηθούν ήρεμοι τόσοι άνθρωποι; Η κυβέρνηση έκανε σχεδιασμό ερήμην της κοινωνίας. Ναι στη φιλοξενία όχι στις δομές», κατέληξε ο κ.Αντωνακόπουλος αφού έβαλε στην κουβέντα και τους 5.000 μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή (π.χ. Μανωλάδα).

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος έσπευσε να τονίσει ότι η περιοχή του έχει σηκώσει και με το παραπάνω το βάρος που της αναλογεί, θύμισε την δέσμευση του πρωθυπουργού για ισοκατανομή και παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το αν θα δημιουργηθεί τελικά νέα δομή στο Κυψελοχώρι. Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης ανέφερε ότι ο νομός Λάρισας δεν σηκώνει άλλη δομή καθώς υπάρχει ήδη το Κουτσόχερο ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε σε συνεργάτες του ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί η ποσόστωση του 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, εάν δεν έχει καταλήξει η επιλογή των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν.

Προτάσεις για δημιουργία δύο καταυλισμών στους Αρμένους Ρεθύμνου και το Τυμπάκι Φαιστού κατέθεσε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους από την Κρήτη. «Ζητούμε να συνεχιστεί το πετυχημένο μοντέλο με την διαμονή προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας ότι έτσι φιλοξενούνται ήδη 900 άτομα που ενσωματώθηκαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Στεφανής πήρε πίσω την πρόταση για δημιουργία δομής 1000 ατόμων στους Αρμένους, μέσα σε εγκαταλελειμμένη έκταση 10 στρεμμάτων και δίπλα σε χωριό 100 κατοίκων όπως και εκείνη για δομή 500 ατόμων στη Φαιστό.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αντισταθμιστικά συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφόρων θεμάτων που χρονίζουν και θα μπορούσαν τώρα να λυθούν λόγω προσφυγικού.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Αμφιλοχία
Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζουν στην Αμφιλοχία για το Κέντρο Μεταναστών όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπου και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαδοχικών συσκέψεων που έγιναν χθες και προχθές στην Αθήνα για τα Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. Από τις συσκέψεις αυτές βγήκε το συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην δημιουργία Κέντρου στο παλιό στρατόπεδο του Αγριλου, στην λίμνη Αμβρακία, παρά τις αντιδράσεις……

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι πρώτοι μετανάστες θα έρθουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με προοπτική ο πληθυσμός τους να φτάσει τις αρκετές εκατοντάδες στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, πρόκειται να γίνει έκτακτη και ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πιθανότατα το πρωί της ερχόμενης Κυριακής. Στη συνεδρίαση αυτή θα κληθούν και όλοι οι αιρετοί (Περιφέρεια, βουλευτές, όμοροι δήμοι κλπ), μιας και η εντύπωση που δίνεται πως μερικοί αμφιταλαντεύονται ή δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση τους για το θέμα. Παράλληλα, ο δήμος Αμφιλοχίας θα προχωρήσει και σε κινητοποίηση το επόμενο διάστημα παράλληλα με την προσφυγή που θα κάνει στη δικαιοσύνη, ως μέσο πίεσης αποτροπής της δημιουργίας του Κέντρου.

Όχι από τον Πύργο
Κάθετη ήταν η αντίθεση του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου στο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας 1.500-2.000 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο Αιγαίον στην περιοχή του Επιταλίου της Ηλείας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος προανήγγειλε δημοψήφισμα, επικαλούμενος τη λαϊκή κυριαρχία και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε εντέλλεσθαι από κανέναν» και ότι «θα μας βρουν απέναντι», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, καθώς το οικόπεδο και το κτήριο του παλιού εργοστασίου ανήκει, όπως είπε, σε εφοπλιστή.
Επιφυλάξεις για το κέντρο στο Αιγαίον εξέφρασαν και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Ηλείας που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, που ζήτησαν από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, επικαλούμενοι πιθανά προβλήματα διαχείρισης και υποδομών, όπως και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιου Καλαματιανού και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλη Κατρίνη για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Για απουσία σχεδίου στο μεταναστευτικό μίλησε ο κ. Κατρίνης, σημειώνοντας ότι η δομή φιλοξενίας στην περιοχή υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Όχι και από τη Λαμία
Αρνητικός σε κυβερνητική πρόταση είναι και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος προσκλήθηκε και συμμετείχε σε Κυβερνητική ενημέρωση, για το θέμα φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε, από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργών, παρουσίαση μιας πρότασης για πρόχειρες εγκαταστάσεις στα διακόσια εξήντα περίπου στρέμματα, στην περιοχή της «Μαυρομαντήλας».
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Λαμιέων, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

« Σήμερα, για μια ακόμη φορά, βρεθήκαμε μπροστά στο ίδιο σκηνικό. Παρουσίαση δήθεν προειλημμένων αποφάσεων και άσκηση έντονων πιέσεων. Αρνηθήκαμε να συζητήσουμε κάθε πρόταση και ζητήσαμε διάλογο από μηδενική βάση. Ως Δήμος Λαμιέων, μένουμε στα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή, που έχει κοινοποιηθεί πριν σαράντα ημέρες και παραμείνει αναπάντητη.
Μετά τις εξελίξεις αυτές και το τέλος της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετική επιστολή μου, ζήτησα να μας αποσταλεί άμεσα ο φάκελος της πρότασης με όλα τα στοιχεία, έτσι ώστε να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, πριν εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο».