Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
π. Αν. Υπουργού Οικονομικών και Υφ/γού Εξωτερικών
Ο Covid-19 είναι υπαρκτός όπως ήταν και η Ισπανική γρίπη του 1918 και τόσες πανδημίες που πέρασαν και που πρόκειται να ζήσει ο πλανήτης στο μέλλον. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πανδημίες ή με οτιδήποτε άλλο απειλεί την υγεία μας σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται οι επιστήμονες της ιατρικής.
Ουδείς αμφισβητεί τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με αντίπαλο τον ιό και τον τρόμο που σκόρπισε. Ο τρόπος αντιμετώπισης του όμως ηχεί όμοιος εκείνου της Ισπανικής γρίπης έναν αιώνα πριν. Έτσι, οι μάσκες όπως και τότε έτσι και τώρα είναι το κυρίαρχο μέσο προφύλαξης των πολιτών ενώ τα γρήγορα τεστ και άλλες πιο σύγχρονες τεχνικές εφαρμόσθηκαν σε μεγάλη έκταση μόνο σε λίγες χώρες.
Είναι οφθαλμοφανή τα κύρια λάθη και παραλείψεις που έγιναν από κυβερνήσεις, αφήνοντας συχνά πολλά ερωτηματικά για τι πράγματι εξυπηρετούσαν.Απορίες αφήνει επίσης και η καμπάνια του φόβου που αντιστάθμισε εν πολλοίς μια καμπάνια προστασίας, πρόληψης και σύνεσης της εξουσίας.
Αποτέλεσμα: Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά τον τρόμο, κάποιοι τον αξιοποιούνρουφώντας χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και παίζοντας με τον τρόμο. Τέλος, αλλάζει το πορτραίτο του πλούτου και της φτώχειας στον πλανήτη. Αυτό αρχίζει να φαίνεται –αν και είναι αρκετά δύσκολο στις ημέρες μας να διαπιστωθεί σε όλο του το εύρος– από το παιχνίδι που παίζεται στα χρηματιστήρια καιαπό την αλλαγή των χεριών που γνωρίζουν πολλές εταιρίες εισηγμένες ή μη εκεί.
Ψύχραιμοι παίχτες του χρηματιστήριου και άτομα με πολλά χρήματα εκμεταλλεύονται την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί –όχι για πρώτη φορά φυσικά– όπως και την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούνται κοψοχρονιάς.
Θα δούμε όμως την τελική εικόνα της αναδιανομής του πλούτου πιο καθαρά σε λίγο καιρό από την παγκόσμια πυραμίδα του πλούτου του 2020, όπως την παρουσιάζει κάθε έτος ηCredit Suisse.Η πυραμίδα που βλέπετε, αναφέρεται στο 2019 και δίνεται για μελλοντική σύγκριση των διαφορώντης ανάμεσα κυρίως στο επάνω μέρος της (το 1% των πλουσίων με ιδιαίτερη σχέση με κυβερνήσεις,κ.λπ), που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και του κάτω, εκείνο των φτωχών, που μάλλον θα έχει την ίδια εξέλιξη!
Από την άλλη βέβαια, τα κράτη όπως και οι ιδιώτες υπερχρεώνονται με συνέπεια το παγκόσμιο χρέος να έχει φτάσει στα ύψη. Όπως ανέφερε ο κα Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον στις 16 Απριλίου του 2018 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 40%από το 2007 ως το 2018. Φανταστείτε τώρα που θα εκτοξευθεί!
Πολλά ακούγονται για τον Covid-10 καιπολλά αμφισβητούνται με συνέπεια η αντιπαράθεση απόψεων να βρίσκεται συχνά στα ύψη. Το μόνο μη fake στην όλη υπόθεση είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ του κόσμου προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο… αν και πολλές φορές με μεγάλη δόση υπερβολής!