O Χρήστος Γκόκας για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο χρονικό του δυστυχήματος, κατά το οποίο ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, αθλητής αγωνιστικής αναρρίχησης , έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του σε μια χαράδρα στα Τζουμέρκα της Άρτας, στις 30 Ιανουαρίου 2022, επισημαίνοντας ότι το δυστύχημα αυτό, ανέδειξε σε όλο του το μέγεθος την οδυνηρή έλλειψη Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης στη χώρα μας.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ήταν οι γονείς του Ερμή, πρώτοι και πρώτα απ’ όλους που μίλησαν, για τη δικαίωση του παιδιού τους, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Θεοφάνη-Ερμή Θεοχαρόπουλου, και να τον τιμήσουμε, στηρίζοντας τον αγώνα των γονέων του, αλλά και δίνοντας το όνομά του στο μηχανισμό Ορεινής Διάσωσης που πρέπει να δημιουργηθεί.
Σημείωσε δε, ότι η Πολιτεία, οφείλει να διαθέσει για τους αθλητές αναρρίχησης, τους ορειβάτες, για τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και για όλους τους πολίτες που ζουν σε ορεινές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, ένα μηχανισμό ολοκληρωμένο, σύγχρονο και άμεσα συνδεδεμένο με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους μηχανισμούς, την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Πολεμική Αεροπορία, το ΕΚΑΒ, αλλά και τις Υγειονομικές Μονάδες της χώρας.
Ο Μηχανισμός αυτός πρέπει να παρέχει τα ίδια υψηλά επίπεδα υπηρεσιών, σε όλες τις Περιφέρειες, όπως στις Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στις Άλπεις και την Ελβετία.
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, αλλά ούτε όμως για πολιτική εκμετάλλευση, ούτε για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις. Σημείωσε δε, ότι η Κυβέρνηση δεν απέφυγε τον πειρασμό να καλύψει τις δικές της επικοινωνιακές και προεκλογικές ανάγκες, μέσα από αυτό το θέμα.
Επίσης τόνισε ότι παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εναέριας έρευνας και διάσωσης, κατατέθηκε ένα Νομοσχέδιο με ασαφείς και προχειρογραμμένες διατάξεις που παραπέμπουν στην έκδοση πολλών ΚΥΑ και Π.Δ. για την εξειδίκευση και τη διευθέτηση ουσιαστικών ζητημάτων, και περισσότερο μοιάζει με Έκθεση Ιδεών. Η Κυβέρνηση , όπως ανέφερε, με το συνοπτικό και γενικόλογο κείμενο προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του συμβολισμού του θέματος, την ηθική πλευρά και διάσταση του χρέους και του σεβασμού που αναλογεί, από την πλευρά της Πολιτείας.