Tριήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σε τριήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν προχωρήσει οι φοιτητικοί σύλλογοι Σ.Ε.Φ.Π.Ι, Χημικού, Φιλοσοφίας & ΠΤΝ στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου εργαζόμενοι – νέοι – φτωχοί, ενώθηκαν με το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν το χουντικό καθεστώς, ενώ μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σήμερα, οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), η μία μετά την άλλη, επιχειρούν να «πάρουν το αίμα τους πίσω» ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Περνάνε σωρεία νομοσχεδίων που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε κοινωνικής δαπάνης (προϋπολογισμός 2023) για υγεία, παιδεία κ.ο.κ., λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με μια φοροληστεία άνευ προηγουμένου, χτυπούν και διώκουν κάθε αγωνιστή, όποιον υποφέρει από την φτώχεια και διαμαρτύρεται», αναφέρουν.

«Ήδη το Π.Ι. φυτοζωεί, με μόλις 4,5 εκ. ετήσια χρηματοδότηση (από 14 εκ. προ μνημονίων). Οι ελλείψεις σε θέρμανση ήδη έχουν φανεί και οι φοιτητές κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και κοιμούνται σε παγωμένες εστίες! Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές οδηγούν σε κατάργηση εργαστηρίων και διαλέξεων, ενώ στα μαθήματα επικρατεί το αδιαχώρητο. Η Φοιτητική Μέριμνα υπολειτουργεί μόνιμα, αφού μετά από την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων, μόνο 170 φοιτητές έγιναν δεκτοί από τους 400 συνολικά αιτούντες που έχουν ανάγκη την δωρεάν στέγη για να σπουδάσουν. Μέχρι και σήμερα η υπηρεσία δεν γνωρίζει ούτε το πόσα δωμάτια είναι άδεια-διαθέσιμα και πόσα παραμένουν αναξιοποίητα λόγω υλικών ζημιών (και άρα πρέπει να επισκευαστούν). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί πρωτοετείς να μην μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και δεκάδες φοιτητές μεγαλύτερων ετών να ζουν υπό τον φόβο της έξωσης (με την θλιβερή δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια και άρα για να μπουν καινούριοι φοιτητές απαιτείται να φύγουν οι παλιοί). Έτσι άλλη μια χρονιά βλέπουμε δωμάτια κενά και αναξιοποίητα και την μέριμνα σε πλήρη αποδιοργάνωση. Δηλαδή ακριβώς το εύφορο έδαφος – δικαιολογία που χρειάζονται οι ιδιώτες (ΣΔΙΤ) για να αρπάξουν την φοιτητική μέριμνα και να την μετατρέψουν σε πανάκριβο εμπόρευμα», επισημαίνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.