Αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου από τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Τρομπούκη

Αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ

Σχετικά με το πρόγραμμα “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜμΕ” από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, κατέθεσε αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Τρομπούκης. «Ουσιαστικά με αυτό το πρόγραμμα ενισχύονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (που θεωρητικά είναι ήδη σε ένα καλό ψηφιακό επίπεδο λόγω του μεγέθους τους και του τζίρου τους) και αποκλείει τους μικρούς τους οποίους θα αφήσει ακόμα πιο πίσω στην ψηφιακή γνώση. Συμπληρωματικά να τονίσουμε ότι, ειδικά, λόγω της γενικευμένης ακρίβειας που επικρατεί, η μικρή επιχείρηση είναι σε ακόμη δυσχερέστερη θέση και είναι βέβαιο ότι δεν της περισσεύουν χρήματα για επενδύσεις», τονίζει στην αναφορά του ο Δημήτρης Τρομπούκης, που προτείνει «να υποστηριχτεί αίτημα – πρόταση προς το Υπουργείο, για διορθωτικές κινήσεις και για μείωση στον αριθμό ΕΜΕ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Αναλυτικά η Επίκαιρη Αναφορά προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση αναφέρει τα εξής:
«Προδημοσιεύτηκε το Πρόγραμμα “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜμΕ” του προγράμματος “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ”, από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με 3 δράσεις.
Στην δράση 1 έχει ως απαίτηση απασχόλησης το προηγούμενο έτος 5 ΕΜΕ πλήρους απασχόλησης και χρηματοδότηση από 18.000€ έως 30.000€, οι Δράσεις 2 + 3 έχουν ως απαίτηση για απασχόληση 9 ΕΜΕ πλήρους απασχόλησης και χρηματοδότηση από 50.000€ έως 650.000€ και από 200.000€ έως 1.200.000€ αντίστοιχα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε για το νέο ΕΣΠΑ:
•«Το νέο ΕΣΠΑ ξεκινάει με τη δημοσίευση μιας εμβληματικής πρόσκλησης του ψηφιακού μετασχηματισμού που έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τις δεσμεύσεις μας, τη στήριξη μας δηλαδή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»
•«Η δράση ψηφιακού μετασχηματισμού του Νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει για πρώτη φορά να συνδυάσει την ψηφιακή αναβάθμιση με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διοχετεύοντας ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς πόρους με κριτήρια τόσο τις διαφορετικές ανάγκες των ΜμΕ, όσο και την τεχνολογική ένταση της κάθε επένδυσης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η ραχοκοκαλιά της ΜμΕ θα πρέπει να ενισχυθεί για ψηφιακή αναβάθμιση. Η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας όμως αποτελείται από επιχειρήσεις με λιγότερους από 5 εργαζομένους.

Η Δράση 1 αφορά Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό για να μπορέσει μια επιχείρηση να υιοθετήσει ψηφιακή κουλτούρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Πως όμως θα το κάνει όταν αποκλείει τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρητικά είναι και αυτές οι οποίες δεν έχουν το τζίρο να αναβαθμιστούν ψηφιακά και να βγουν ανταγωνιστικά στην αγορά;
Ουσιαστικά με αυτό το πρόγραμμα ενισχύονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (που θεωρητικά είναι ήδη σε ένα καλό ψηφιακό επίπεδο λόγω του μεγέθους τους και του τζίρου τους) και αποκλείει τους μικρούς τους οποίους θα αφήσει ακόμα πιο πίσω στην ψηφιακή γνώση. Συμπληρωματικά να τονίσουμε ότι, ειδικά, λόγω της γενικευμένης ακρίβειας που επικρατεί, η μικρή επιχείρηση είναι σε ακόμη δυσχερέστερη θέση και είναι βέβαιο ότι δεν της περισσεύουν χρήματα για επενδύσεις.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι δράσεις είναι κάκιστα σχεδιασμένες και έχουν ως σκοπό να αποκλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το Υπουργείο με αυτή τη λογική καταδικάζει τις μικρές επιχειρήσεις στην στασιμότητα και άρα στην εξαφάνιση τους. Ελαχιστοποιεί την εξέλιξη νέων επιχειρήσεων και μαζί τους οποιαδήποτε μορφή καινοτομίας θα μπορούσε να υπάρξει. Ζημιώνει έτσι και τον τελικό καταναλωτή αφού και ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων μειώνεται και λιγότερες επιλογές έχει.
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, να τοποθετηθούν οι Παρατάξεις και να υποστηριχτεί αίτημα – πρόταση προς το Υπουργείο, για διορθωτικές κινήσεις και για μείωση στον αριθμό ΕΜΕ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Άρτα, 10-11-2022
Δημήτριος Τρομπούκης, Αντιπρόεδρος Περιφ)κού Συμβουλίου, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Επιμελητηρίου Άρτας και Οικονομικός Επόπτης»