Λύκε, λύκε…

Περπατώ – περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ
λύκε – λύκε είσαι εδώ;
παίρνω τη μαγκούρα μου
και σας κυνηγώ!

Δυστυχώς οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να γειτνιάζουν με δάσος, θα πρέπει να τραγουδούν, «πάω στο οικόπεδό μου, όταν ο δασάρχης, δεν είναι εδώ…»!!!

Όπως διαβάζω λοιπόν στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ Ιωαννίνων, για δύο και πλέον χρόνια δεν έχουν εξεταστεί από τις Επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για το δασικό χάρτη της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Όπως γράφει η εφημερίδα, από το 2017 εκκρεμεί η εκδίκαση πολλών εξ αυτών, αλλά και για όσες εξετάστηκαν -πλην ελαχίστων- δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι αποφάσεις! Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις οι εντάσεις – αντιρρήσεις που πρέπει να εξεταστούν ξεπερνούν τις 10.000!

Η αγανάκτηση του κόσμου –λέει- χτυπάει «κόκκινο» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν «μπλοκάρει» επενδύσεις, ενώ πολύ μεγαλύτερης έκτασης είναι τα προβλήματα που προκύπτουν με τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που αγρότες κυρίως, των οποίων έχουν «δεθεί τα χέρια», μη μπορώντας να προχωρήσουν είτε στην κατασκευή, είτε στην επέκταση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις μονάδες τους, ή ακόμη και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Όπως έλεγε αναγνώστης στον «Π.Λ.», με τα χίλια «ζόρια» κατάφερε να πληροφορηθεί την Επιτροπή στην οποία παραπέμφθηκε προς εξέταση η έντασή του για αγορασμένη έκταση, η οποία στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε «δασική» και δεν μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες που έχει σχεδιάσει. Όταν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν μπόρεσε να λάβει σαφή απάντηση, ούτε καν για το πότε θα συζητηθεί η ένστασή του…

Δασικό… χωριό το Γλυκόριζο!!!
Τα επισημαίνω όλα αυτά, επειδή έχω και μια προσωπική εμπειρία… εδώ και περίπου δύο μήνες, έκανα αίτηση στο Δασαρχείο Άρτα, για να κόψω δύο κυπαρίσια, που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου προς Περάνθη, σε οικόπεδο όπου εδώ και 100 χρόνια οι πρόγονοι μου έχτισαν το σπίτι και έμεναν εκεί, στον Άγιο Γεώργιο Γλυκορίζου Άρτας.

Μιλάμε για οικόπεδο που προ εικοσαετίας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Κ. Βάγια, όσοι είχαν χτίσει σπίτια στις υπώρειες του Λόφου Περάνθης, δίπλα στο δρόμο Άρτα-Περάνθη-Κομμένο, αγοράσθηκαν από αυτούς έναντι τιμήματος που πλήρωσαν στο Δήμο. Μιλάμε για κανονικά συμβόλαια, με τοπογραφικά, με εφορίες, με συμβολαιογράφους, με γραμματόσημα και τα λοιπά… και τα λοιπά…

Ήρθαν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου, είδαν την περιοχή, ζήτησαν και πήγα φωτοτυπία απ’ το κτηματολόγιο και περίμενα την απάντηση… ξαφνικά με πήρε ένας φίλος, από τη Ράχη, πως υπάρχει γράμμα με το όνομά μου, αλλά με διεύθυνση Άγιο Σπυρίδωνα! Τέλος πάντων, μέσα έγραφε ο Δασικός, πως πρέπει να προσκομίσω συμβόλαια, τοπογραφικά και ξανά κτημοτολόγιο.

Τι ήταν να τα πάω; Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό, όταν κάποιος εκεί πέρα μου είπε πως ο τόπος είναι… δασικός!!! Τι λέτε ρε παιδιά, ο πατέρας μου το αγόρασε από τον Δήμο Αρταίων και πλήρωσε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές το 1996, αν θυμάμαι καλά… τίποτα οι δασικοί… δηλαδή, ο Δήμος Αρταίων, πούλησε… δασικά οικόπεδα, ρωτούσα… Απάντηση, καμία…

Τελικά, κάποιος μου είπε, πως δεν είμαι εγώ η μοναδική περίπτωση: όλο το Γλυκόριζο, από Κ. Παναγιά μέχρι Άγιο Γεώργιο, η Δασική Υπηρεσία, το θεωρεί… δάσος!!! Τι κι αν η πολεοδομία Άρτας έδινε άδειες, οι μηχανικοί έφτιαχναν σχέδια και πληρώνονταν, το ίδιο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες της οικοδομής; Η δασική υπηρεσία τα θεωρεί παράνομα!!!

Πήγα να το ψάξω, λίγο, αλλά κατάλαβα πως γίνονταν ο «κλέψας του κλέψαντος»… οι μηχανικοί έβγαζαν άδειες, η πολεοδομία, έβαζε σφραγίδες και οι δασικοί έκαναν πως δεν έβλεπαν τα μπετά και τα τούβλα…

Άντε τώρα να ξεμπλέξεις… εντάξει, εγώ πιστεύω πως η δασική υπηρεσία κάνει λάθος… αλλιώς, όλοι όσοι αγόρασαν τα οικόπεδα απ’ τον Δήμο θα πρέπει να κάνουν αγωγές στον Δήμαρχο!!!

Εμ, άδικο θα έχει μετά ο Τσιρογιάννης, να τραγουδά το «μια ζωή πληρώνω, αμαρτίες αλλονών»;

Μετονομασία…
Λοιπόν, χαριτολογώντας έγραψα πως φέτος η φετινή Γιορτή Μανταρινιού, Πορτοκαλιού, Ακτινιδίου, Ελιάς, Κάστανου και Καρύδας, που διοργανώνει και επιμελείται ο Δήμος Αρταίων, φέτος θα ταξιδέψει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, και για να πειράξω τον Στάθη Μπαρτζώκα επεσήμανα «Έτσι για να «σκάσει» ο (φίλος μεν, αλλά…) γιατρός, ο Στάθης Μπαρτζώκας, που εμάς τους ντόπιους μας «σνομπάρει» και μας λέει «χωριάτες»…»!!!

Με πήρε λοιπόν τηλέφωνο ο Στάθης ο Μπαρτζώκας να το διευκρινίσω επειδή κάποιοι μπορεί να μην κατάλαβαν το χιούμορ… είμαι σίγουρος πως κάποιοι δεν κατάλαβαν παρότι και το «σκάσει» και το «σνομπάρει» και το «χωριάτες», τα είχα σε εισαγωγικά…

Από την άλλη σκέφτομαι, πόσο μαλάκες είναι αυτοί οι «κάποιοι» που πήραν το γιατρό τηλέφωνο και τον ζάλισαν, αναγκάζοντας να με πάρει τηλέφωνο και τα λοιπά… και τα λοιπά… υποθέτω ποιοι μπορεί να είναι, γιαυτό το μαλάκες, δεν το βάζω σε εισαγωγικά…

Με την ευκαιρία όμως αυτή να επισημάνω πως η «Γιορτή Μανταρινιού, Πορτοκαλιού, Ακτινιδίου, Ελιάς» δημιούργημα του Χρήστου Τσιρογιάννη, από φέτος θα λέγεται «Γαστρονομία 2019»… τώρα, τι έφταιξε και άλλαξαν όνομα, κάποια στιγμή θα το μάθουμε…

Βορίδης…
Διαβάζω τους… άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, και στους οποίος αναφέρθηκε (για ακόμη μια φορά) ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Επανέλαβε λοιπόν, τη στόχευσή του να… αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων και νοθείας των αγροτικών προϊόντων, μέσω της δημιουργίας ενός αυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις παραβατικότητας θα επιβάλλονται κυρώσεις για τρία έως τέσσερα αδικήματα αντί του ενός και συγκεκριμένα για παραβίαση του ΠΟΠ, αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως νοθεία.

Ωραία, λοιπόν… τι το λες συνέχεια Μάκη μας και δεν το κάνεις; Στο κάτω-κάτω, κάντο όπως ο Χρυσοχοϊδης… στείλε τα ΜΑΤ, να ανοίξουν μερικά κεφάλια από αυτούς που κάνουν «μπάχαλο» την Ελληνικότητα των αγροτικών προϊόντων… πες τους «μπαχαλάκηδες» και ρίχτους στο ψαχνό… τι, μόνο οι φοιτητές θα την πληρώνουν;

Ν.Α.Σ.

Προτεινόμενα για εσάς