Σημασία θα έχει να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ

Κοινή συνέντευξη των 5 υποψήφιων βουλευτών του στην Άρτα

Σε μια κοινή εμφάνιση οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Άρτα, Γιώργος Αλιφτήρας, Γρηγόρης Αναγνώστου, Ρίτα Ζορμπά, Λαμπρινή Πανοδήμου και Γιώργος Σπανός, μιλάνε για όλους και για όλα. Κυρίως όμως μιλάνε για την επιλογή που θα κληθούν να κάνουν σε λίγες ημέρες, μικροί και μεγάλοι, που θα προσέλθουν στις κάλπες, μια επιλογή που θα χαρακτηρίσει την ερχόμενη τετραετία.
Και οι 5 προσεγγίζουν διαφορετικά θέματα που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη: πως στις κάλπες θα πρέπει να αναδειχτεί πιο δυνατό το ΚΚΕ.
Η συνέντευξη των «5 του ΚΚΕ» έχει ως εξής:

Ερώτηση: Πώς εκτιμάται την εμφάνιση νέων αριστερών κομμάτων στις κάθε φορά εκλογικές αναμετρήσεις;
Γιώργος Αλιφτήρας: Πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις, πίσω από τον κουρνιαχτό, μιας κυβέρνησης που έρχεται ή φεύγει, κρύβεται η ουσία. Η επιδίωξη του συστήματος να εξασθενίσει όσο μπορεί την ταξική αντιπολίτευση, να μειώσει όσο γίνεται τις δυνατότητες ανάταξης του κινήματος, προϋποθέτει να «φράξουν» το δρόμο προς το Κ.Κ.Ε. Έτσι σχεδιάζουν ανώδυνα κόμματα υποδοχείς της λαϊκής δυσαρέσκειας, νέα αναχώματα ανακοπής της όποιας ριζοσπαστικοποίησης. Πάρτε για παράδειγμα το κόμμα του Βαρουφάκη, που στολίστηκε κατάλληλα με κοσμητικά επίθετα του στυλ: «αντισυστημική δύναμη», «αλέκιαστη αριστερά», ariel με μαλακτικό δηλαδή.

Πρόκειται για επανάληψη της καρικατούρας του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που εμφανιζόταν ως αριστερός μοιράζοντας δεξιά και αριστερά ψεύτικες ελπίδες, ψεύτικες υποσχέσεις, καλλιεργώντας αυταπάτες. Αυτό το γνωρίζουν πλέον τώρα και οι πέτρες. Μπορεί να προσπαθεί να αλιεύσει τώρα ψήφους και από κάποιους νέους ή άπειρους σχετικά με τα γεγονότα, ή ανθρώπους που δεν θυμούνται τι ακριβώς έπραξε το πρώτο εξάμηνο. Το κόμμα του Βαρουφάκη έρχεται να παίξει τον ρόλο που έπαιξαν την τελευταία δεκαετία κόμματα όπως το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΛΑΟΣ, οι ΑΝΕΛ… Κόμματα «μίας χρήσης», που υπερπροβλήθηκαν, πήραν έδρες ή και υπουργεία, αξιοποιήθηκαν σαν τσόντες ή στηρίγματα σε κρίσιμες ψηφοφορίες και επιστρέφουν στην ανυποληψία.

Τι διαφορετικό εκφράζει η δήλωση του Βαρουφάκη πώς «θα συνεργαζόμουν και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ»; Τα παραμύθια για αλλαγή της ΕΕ εκ των έσω, λες και η ΕΕ είναι εξωραϊστικός σύλλογος, τα έχουν πει πολλοί στο παρελθόν, τα έχουν πιστέψει εκατομμύρια εργαζόμενοι και την επιλογή τους αυτή τη φυσάνε και δεν κρυώνει. “Ξαναζεσταμένη σούπα δεν τρώμε”. Έτσι πρέπει να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί, απογοητεύτηκαν από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρη, αγωνιστική επιλογή είναι μόνον η ψήφος στο ΚΚΕ.

Ερώτηση: Γιατί ένας νέος σήμερα να στηρίξει ΚΚΕ;
Γρηγόρης Αναγνώστου: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στα 100 χρόνια της ιστορίας του στάθηκε στο πλευρό της νεολαίας, μπήκε μπροστάρης στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της. Ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα πρωτοστατήσαμε στους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες που ιδιωτικοποίησαν ακόμη περισσότερο την παιδεία, έκοψαν μισθούς, κατήργησαν τις ΣΣΕ, θεσμοθέτησαν την απλήρωτη δουλειά . Στη σημερινή κατάσταση και στο μέλλον που μας ετοιμάζουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, με τη στήριξη και άλλων κομμάτων μιας χρήσης, κάθε νέα και νέος έχουμε αντικειμενικό συμφέρον να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε το ΚΚΕ.

Γιατί τα όνειρά μας δεν χωρούν στη μετανάστευση στο εξωτερικό για να κυνηγάμε ένα ξεροκόμματο, στη λειψή δουλειά και στους λειψούς μισθούς, στην ιδιωτική παιδεία, στην ανασφάλιστη δουλειά. Δεν βολευόμαστε με τίποτα λιγότερο εκτός από αυτά που μας αξίζουν και μας ανήκουν: μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητισμό και πολιτισμό. Δεν υποτασσόμαστε στο ρεαλισμό του επιδόματος, στη λογική του μικρότερου κακού και των λιγότερων απαιτήσεων που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Το πραγματικό δίλημμα είναι το αν θα δυναμώσει ή όχι η αντεπίθεση σε αυτή την πολιτική που μας τσακίζει! Η ψήφος της νεολαίας να είναι κόκκινη, ανυπότακτη και διεκδικητική! Να παίρνει θέση για το παρόν και για το μέλλον, για τα όνειρα και τις ανάγκες μας! Γυρνάμε την πλάτη στην αποχή! Αποχή σημαίνει συνενοχή, σημαίνει σκυμμένο κεφάλι! Αξιοποιείται για να περνά η αντίληψη ότι οι νέοι συμφωνούν με αυτή την πολιτική. Ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει! Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η δική μας φωνή, η ελπίδα, η προοπτική, να δυναμώσει η αντεπίθεση για την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, για τη ζωή που μας αξίζει!

Ερώτηση: Τι κρίνεται από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών;
Ρίτα Ζορμπά: Αυτό όμως που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ούτε πιο κόμμα θα είναι πρώτο, ούτε αν θα έχει η κυβέρνηση αυτοδυναμία ούτε ποιοι θα είναι οι πρόθυμοι υπηρέτες να βάλουν πλάτη αν χρειαστεί ούτε και πια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα και μετά.

Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε…
Στις 8, όμως, σημασία θα έχει να είναι πιο δυνατός ο λαός!
Να είναι ισχυρή η δύναμη που μάχεται για τις ανάγκες και το δίκιο μας.
Στις 8 Ιουλίου δεν θα έχει καμία σημασία η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο…
– Δεν θα έχει καμία σημασία ποιο κόμμα θα αποτελέσει συμπλήρωμα της νέας κυβέρνησης…

– Δεν θα έχει καμία σημασία αν θα μπουν «κόμματα μιας χρήσης» στη Bουλή.
Στην επόμενη Βουλή, διεκδικούν «έδρες» 4 μνημονιακά κόμματα (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ25), 2 φασιστικά, ακροδεξιά μορφώματα (Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση) και το ΚΚΕ! Δεν θα αφήσουµε όσους μας έφεραν ως εδώ, αλλά και τους φασίστες, τους ρατσιστές και ακροδεξιούς να µιλάνε εξ ονόµατος του λαού και της νεολαίας.
Σημασία, όμως, θα έχει να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Γνωρίζουμε καλά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ τα προβλήματα και η ανασφάλεια, γιατί θα είναι εδώ οι οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που τα γεννούν.
Θα είναι εδώ οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, που όλοι αποδέχονται, στο όνομα της συνέχειας του κρά¬τους, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Γι’ αυτό και είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές.
Γιατί μετριέται το μπόι και η δύναμη του λαού.
Είναι η ψήφος που μετράει για σένα!»

Ερώτηση: Ποιο το μήνυμα σας, ως υποψήφια του Κ.Κ.Ε. προς τις Γυναίκες σ’ αυτές τις εκλογές;
Λαμπρινή Πανοδήμου: Στέλνουμε μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη σε όλες τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχες, τις μετανάστριες.
Σήμερα βαδίζοντας στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή, όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά. Ανάγκες που σκοντάφτουν στην πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην εκμετάλλευση των γυναικών και του λαού γενικότερα μπαίνει φρένο μόνο η ψήφος στο Κ.Κ.Ε. σ’ αυτές τις εκλογές. Δεν μπαίνουμε στα ψεύτικα διλήμματα της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝΑΛ. Από το κατάντημα στο παζάρι. Στο «μικρό ανήθικο εμπόριο» για το ποιος είναι ο «καταλληλότερος» εφαρμοστής των μνημονίων πού όλοι μαζί στηρίζουν και εφαρμόζουν
Θέλουμε στις 8 Ιούλη δυνατό το Κ.Κ.Ε. για να έχουμε συνοδοιπόρο στους αγώνες μέσα και έξω απ’ τη βουλή, για τα συμφέροντα της τάξης μας, του κόσμου της δουλειάς. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο χρειάζεται άμεσα να αλλάξει η ερμηνεία της λέξης «συμφέρον», διότι δεν έχουν όλοι κοινά συμφέροντα. Κανένα κοινό «συμφέρον» των εργατών και των αφεντικών.
Ψήφο στο Κ.Κ.Ε. για να δυναμώσει η Λαϊκή αντίσταση. να μπει το λαϊκό κίνημα σε φάση αντεπίθεσης. Γιατί είναι η ψήφος που μετράει.

Ερώτηση: Τελευταία εντείνεται η επίθεση της κυβέρνηση εναντίον σας, προσπαθώντας να σας χρεώσουν ακόμα και την άνοδο της Ν.Δ., επαναφέροντας το «γνωστό» «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».
Γιώργος Σπανός: Στην ιστορία πάντα αυτό γινόταν. Δηλαδή κάποια υποτίθεται κεντρώα, δήθεν αριστερά, δήθεν δημοκρατικά κόμματα εμφάνιζαν αυτό το δίλημμα προεκλογικά ακριβώς για να εγκλωβίζουν κόσμο. Όμως ο λαός έχει τεράστια εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Προσπαθώντας ο Τσίπρας σήμερα να το κάνει αυτό πάλι, αποδεικνύει την κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας που βρίσκεται. Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του, δεν τον έσπρωξε κανείς εκεί, με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές όταν ψήφιζε το 3ο μνημόνιο μαζί με τους υπόλοιπους μαζί με τη δεξιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοζε επίσης τα προηγούμενα δύο μνημόνια, δίνοντας το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι βέβαια, απογοητεύοντας έναν προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό κόσμο. Αυτό το σύνθημα, έτσι και αλλιώς, “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος, είναι ιστορικά δικαιωμένο.

Δεν ξέρει ο κος Τσίπρας ότι η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή που, ανάμεσα σε άλλα, εκτέλεσε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του κατ’ εντολή των Αμερικάνων, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας μοιράζεται σήμερα «κοινές αξίες»; «Ξέχασε» ότι η ίδια κυβέρνηση υλοποίησε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ; Αρνήθηκε να προωθήσει το Κυπριακό στον ΟΗΕ, όπως ζητούσε ο Μακάριος; Δέχτηκε και εφάρμοσε την έκθεση Βαρβαρέσου της Διεθνούς Τράπεζας, που βούλιαξε οικονομικά τη χώρα; Ψήφισε το εμφυλιοπολεμικό σύνταγμα του 1952;

Τα ξέχασε γιατί ο ίδιος ο Κος Τσίπρας έχει στην πλάτη του,τις αθετήσεις των εξαγγελιών του, το 4ο μνημόνιο, τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, την καταλήστευση των μισθών και συντάξεων, την παράδοση του πλούτου της χώρας στα μονοπώλια («Ελντοράντο Γκολντς», νόμοι της τελευταίας στιγμής περί αιγιαλού και δασών), την παράδοση του ελληνικού εδάφους στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και άλλα πολλά και γνωστά.

Προτεινόμενα για εσάς