Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου 2022

Ποια έργα της Άρτας επεσήμανε στους υπουργούς ο Αλέξανδρος Καχριμάνης

Τον προϋπολογισμό του 2022 ψήφισε σε Ειδική Συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Το ύψος του είναι ισοσκελισμένο στο ποσό των 196.560.045,69 ευρώ. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Σιαράβας ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ο κ. Σιαράβας υπογράμμισε ότι για τον προϋπολογισμό πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψη τρία αντικειμενικά στοιχεία:
-Πρώτον: αυτός καταρτίζεται σύμφωνα με ενιαίους κανόνες για όλες τις Περιφέρειες.
-Δεύτερον: τα έσοδα του προέρχονται από συγκεκριμένες, νομοθετικά καθορισμένες πηγές. Σε ένα μεγάλο τμήμα του εξαρτάται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Ελληνικού κράτους.
-Τρίτον: Ελέγχεται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο και παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται παρεκκλίσεις από τα όσα ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις αναφορές ότι είναι ισοσκελισμένος και ότι τηρεί τις οδηγίες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αφήσει κενά για κριτική και έδωσε απαντήσεις για διάφορα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά θα είναι με προδιαγραφές τετράιχνης διατομής, όπως το ίδιο ισχύει και με τις απαλλοτριώσεις, ενώ θα διαθέτει συνολικά 13 ανισόπεδους κόμβους. «Είναι μια επανάσταση για την περιοχή μας… Καταφέραμε να κάνουμε πράξη την κατασκευή αυτού του δρόμου», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει τη μελέτη της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και το τμήμα Πάργα – Μεσοπόταμος.

Έργα για την Άρτα

Ο Περιφερειάρχης στη τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε αναφέρθηκε εκτενώς στα συγκοινωνιακά έργα, στη σύσκεψη που έγινε για την νέα ΚΑΠ, αλλά και στα όσα προέκυψαν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στα Ιωάννινα.
• Με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» της πρότασης για τον παραλίμνιο πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις, όπως είναι η παράκαμψη Πάργας και το αντιπλημμυρικό Μπούση στην Άρτα.
Ανέφερε ακόμη ότι στη συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ, μεταξύ άλλων έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα για την κατασκευή του Αρδευτικού Κομποτίου Άρτας.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης:
• Για τα μεγάλα οδικά έργα ανέφερε ότι η διαβούλευση με το Υπουργείο Υποδομών γίνεται επί μακρό χρόνο. «Το έργο Γιάννενα- Κακαβιά έχει προϋπολογισμό 230 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών, ενώ η σύνδεση Ιόνια- γέφυρα Καλογήρου- Ζέφυρος Πρέβεζας και το Πάργα – Μεσοπόταμος από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου». Πρόσθεσε επίσης ότι προχωρά και η διαδικασία για την ανακατασκευή του δρόμου Ηγουμενίτσα- Πλαταριά
• Για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει καταθέσει την πρόταση για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο μαζί με το Data center και το ΙΤΕ θα είναι η αφετηρία για πολλά άλλα πράγματα στην περιοχή.
• Για τη διαχείριση των Απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ασχολείται σε ό, τι έχει την αρμοδιότητα και είναι εγγυήτρια, όπως είναι και η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε επίσης «υπερήφανος» για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εξαίροντας τη συμβολή για αυτό της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της.
Τέλος υπενθύμισε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα ζήτημα που έχουν εντοπιστεί και απαιτούν λύσεις ως προς τις εκτάσεις ΟΣΔΕ που δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως και τις υποχρεώσεις που έχουν οι ΤΟΕΒ για τις οποίες η Περιφέρεια έχει προτείνει λύσεις.

Εισήγηση ΣΙΑΡΑΒΑ
Ο Αντιπεριφερειαρχης Κ. ΣΙΑΡΑΒΑΣ στην εισήγηση επί του προϋπολογισμού ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 2022, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το οικονομικό έτος 2022 υπήρξαν:
1) Η ορθολογική και ρεαλιστική κατάρτισή του με εγγραφή εσόδων, που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και με ανάλογη εγγραφή δαπανών
2) Η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση αυτών
3)Η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης
4)Η εξασφάλιση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της Περιφέρειας που είναι συνεχιζόμενα ή που ολοκληρώθηκαν αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.
Μεταξύ άλλων ο κ. ΣΙΑΡΑΒΑΣ σημείωσε:
-Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου Κόμβος Τερόβου προς Τζουμέρκα, όπου θα συνδέσει την Ιόνια Οδό με τη δεύτερη επαρχιακή.
-Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η κατασκευή πλήρους δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα παράλια της Ηπείρου.
-Ξεκίνησε και κατασκευάζεται η νέα γέφυρα Πλάκας προς Τζουμέρκα, με πεζοδρόμηση και πλήρη φωτισμό.
-Στηρίξαμε τον αγροτικό τομέα με παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιϊα, στον ηλεκτροφωτισμό μονάδων, στη συντήρηση ομβροδεξαμενών και σχέδια βελτίωσης των παραγωγικών μονάδων κ.λ.π.

-Η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε και σχεδόν ολοκλήρωσε, το πρόγραμμα επιδότησης ύψους 45.000.000 ευρώ σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες πληττόμενες επιχειρήσεις στην Ήπειρο λόγω πανδημίας, μέσω της Διαχειριστικής Αρχής, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. ΣΙΑΡΑΒΑΣ ανέφερε ενδεικτικά κάποια έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες:
-Τα δύο νέα διοικητήρια σε Πρέβεζα και Άρτα
– Η παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης
-Η οδική σύνδεση προς Τζουμέρκα
-Οι διανομαρχιακές συνδέσεις της Άρτας
-Η οργανωμένη τουριστική προβολή με τουρισμό σε συνδυασμό με την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
-Τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα Τούση και Μπούση
-Η συντήρηση- ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων, όπως π.χ. η μελέτη για την Παρηγορήττισα, η αποκατάσταση της Ι.Μ. Διχουνίου και τόσα άλλα.