Άλλος για το μέτωπο …

Γράφει ο Πάρις Κονιτσιώτης

Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι προ των πυλών κι είμαστε έτοιμοι να εφορμήσουμε . Εμπρός λοιπόν φορτωθείτε …όπλα μπαλάσκες , γιλιούς (στρατιωτικούς σάκκους) , που μεταφράζονται σε κάρτες χρεωστικές πιστωτικές, VISA , MASTERCARD , VIVA WALLET , κάρτες πόντων και εκπτώσεων κι ετοιμαστείτε για το μέτωπο …
Θα …πέσουν κορμιά στη μάχη με τα δώρα και τα αναγκαία για το γιορτινό τραπέζι , αλλά προ πάντων με την ακρίβεια.

Τραγική ειρωνεία και πικρή αλήθεια άλλοι να ετοιμάζονται για τον πραγματικό πόλεμο στη Γάζα και την Ουκρανία κι εμείς για τον πόλεμο με τις τιμές των προϊόντων , που άρχισαν να πετάνε ανεξέλεγκτα.
Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θα πατάξει την ακρίβεια, μια ακόμη αόριστη έννοια , μόνο στα λόγια .
Χρόνια τώρα – ήμουνα νιός και ασπρίσανε τα μαλλιά μου, άλλωστε «τα γκρίζα μαλλιά είναι τα αρχεία του παρελθόντος » –, ακούμε βαρύγδουπες δηλώσεις ότι οι Κυβερνώντες θα πατάξουν την φοροδιαφυγή με νέο νόμο – εδώ χαμογελάμε αφού 150 νόμοι έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 50 χρόνια – , την βία , την τρομοκρατία, την διαφθορά , την ατιμωρησία, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, το λαθρεμπόριο, το οργανωμένο έγκλημα , αλλά προ πάντων την ακρίβεια.

Κάθε μία «πάταξη » είναι κι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για ανάλυση. Θέματα των ημερών η πάταξη της ακρίβειας και η πάταξη της οπαδικής βίας με αφορμή τον δολοφονικό τραυματισμό του αστυνομικού στο Ρέντη.
Είχαμε βέβαια και το ολιγόωρο διάλλειμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα με το γλυκανάλατο «καζάν – καζάν » απλουστευμένη άποψη του Αγγλικού οικονομικού και διπλωματικού όρου WIN – WIN (κερδίζω – κερδίζεις ) για συνέχιση της νηνεμίας στα νερά του Αιγαίου , ενώ όλοι μας έχουμε παγιωμένη την αντίληψη της εύθραυστης ισορροπίας , αφού το μπραντ ντε φερ με την Τουρκία των προκλήσεων δεν θα τελειώσει ποτέ.

Το τέρας όμως που απειλεί να αφανίσει σε χρόνο ντετέ τους μισθούς και τις συντάξεις των Χριστουγέννων είναι η καλπάζουσα ακρίβεια. Ένα αληθινό μέτωπο με καθημερινές ανελέητες μάχες μεταξύ προϊόντων και τιμών που στόχο έχουν να αδειάσουν τις τσέπες των καταναλωτών.
Σε όλο αυτό όμως υπάρχει ένα τρύκ παραπλάνησης , αφού η Κυβέρνηση έχει μεγαλύτερα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον έτσι κι αλλιώς αυξημένο τζίρο – είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση για το 2022 έφτασε τα 154 δις αυξημένη κατά 22 δις σε σχέση με το 2021 — και το περιθώριο να κάνει κοινωνικό έργο μοιράζοντας ένα κομμάτι με τη μορφή επιδόματος στους ταλαίπωρους καταναλωτές που το δέχονται με ευχαρίστηση , ενώ η μερίδα του λέοντος καταλήγει στις τσέπες των μεγάλων συμφερόντων. ΄Ετσι όμως είναι όλοι ικανοποιημένοι, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο.

Δεν είναι όμως αυτό η πάταξη της ακρίβειας. Αντί να χτυπήσει στη ρίζα του το πρόβλημα με εξονυχιστικούς ελέγχους στις εισαγωγές και στις αποθήκες βεβαιώνοντας μεγάλα πρόστιμα που να εισπράτονται, όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια , η Κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα τονίζοντας το φιλολαϊκό της πρόσωπο και επιβραβεύεται στις δημοσκοπήσεις, εκμεταλλευόμενη την σχεδόν ανυπαρξία της αντιπολίτευσης, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ..να πέφτει σε παραβάσεις οδηγώντας αμερικάνικο αυτοκίνητο με δεξί τιμόνι.
Όσο για την οπαδική βία , μετά από φανερές και μυστικές συσκέψεις επί συσκέψεων , η Κυβέρνηση κατέληξε σε μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και κατά το παρελθόν, όπως οι άδειες κερκίδες , η εγκατάσταση καμερών και ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας για την είσοδο στα γήπεδα , ενώ τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί έξω από αυτά.

Τα οριζόντια μέτρα πλήττουν κυρίως τους μικρούς και ποτέ δεν ωφέλησαν.
Όσο για τον νεαρό θύτη , όταν θα έρθει η μέρα της αποφυλάκισής του και ξαναβγεί στον κόσμο « θα αισθανθεί απόλυτα, ισόβια ξένος » , όπως έγραψε κι ο Χρ. Χωμενίδης στα ΝΕΑ.
Τελικά το φιλοσόφησα , η ζωή είναι ένα πρότζεκτ – όπως λένε και στα πάνελ- υψηλού ρίσκου, ένας πόλεμος , ένας αγώνας με διλλήματα ατέλειωτα καθημερινά ,που σε υπονομεύουν ψυχικά και κατ επέκταση σωματικά. Το σίγουρο είναι ένα, ότι μέλλον δεν υπάρχει, αν δεν έχει μνήμη.

Και κατά την προσφιλή μου συνήθεια κλείνω με ένα στίχο του Γ.ΣΕΦΕΡΗ «τόσος πόνος , τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο , για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη …».
 
Αρτα 18.12.2023