Άρτα: 35 ευκαιρίες και 3 κόφτες…

Γράφει ο 
Χρήστος Μέγας*

Μερικές φορές υποβαθμίζουμε την ποιότητα ενός τόπου, ας πούμε του Τόπου μας, γιατί δεν είδαμε τις δυνατότητές του. Δεν εντοπίσαμε τις ευκαιρίες που δίνουν οι σύγχρονες αναζητήσεις. Ίσως γιατί αυτός ο συγκεκριμένος τόπος δεν προσέφερε ευκαιρίες σε εμάς τους ίδιους.
Σε αυτή την τελευταία κατηγορία φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην Άρτα. Μοιάζει να μην εκτιμούμαι, όσο πραγματικά αξίζει, τον Τόπο μας. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για εμάς, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας.
Μήπως όμως, αν υπάρξουν ευκαιρίες για τους άλλους, αν κάποιοι επισκέπτες εντοπίσουν εδώ κάποιες δυνατότητες που εμείς δεν βλέπουμε, μήπως τότε αναδειχτούν και οι δικές μας ευκαιρίες;
Ας πούμε κάποιες ή κάποιοι που θέλουν να χαλαρώσουν σε μια παραλία. Άλλοι θέλουν να πάνε για περιπάτους στην εξοχή. Άλλες/άλλοι για ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, surfing, rafting, trekking. Απλώς να παρακολουθήσουν τα πουλιά και την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Άλλες και άλλοι θέλουν να γνωρίσουν τους κατοίκους μιας περιοχής, να γευτούν το τοπικό φαγητό, να δοκιμάσουν κρασιά ή τσίπουρα που δεν έχουν ξαναπιεί. Κάποιες θέλουν να παρακολουθήσουν μια αρχαιολογική ανασκαφή, να ακολουθήσουν ένα μετακινούμενο βοσκό και να πήξουν τυρί.

Ησυχία και ιδιωτικότητα
Μπορεί για μας να είναι μια βιωμένη εμπειρία, ίσως να θεωρούμε ότι δεν αξίζει να γυρίσουμε στα χρόνια που πληγώναμε τα γόνατά μας στα κατσάβραχα, αλλά κρατήστε του: Υπάρχουν πολλοί που δεν το έχουν ζήσει και θέλουν να τα γευτούν. Και ορισμένοι που θέλουν να τα ξαναζήσουν…
Και μη ξεχνάτε: Το πολύτιμο του μέλλοντος θα είναι η ιδιωτικότητα και η ησυχία!
Αυτή τη δίψα για εμπειρίες, αυτά τα νέα «είδη» τουρισμού προσφέρει η Άρτα.
Ίσως, πουθενά άλλου δεν μπορεί κανείς να τα βρει όλα αυτά μαζί…Γιατί έχουμε και τι δεν έχουμε:
Παραδοσιακή φιλοξενία στα χωριά (εναλλακτικό Airbnb), Κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ερασιτεχνικό ψάρεμα, αγροτουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, σπηλαιολογία, πεζοπορία, ορειβασία, κανό καγιάκ, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, υδάτινα αθλήματα και δραστηριότητες στον Αμβρακικό, στον Άραχθο, σε κοντινές λίμνες, λουτροθεραπεία, «παραπέντε» και ανεμοπορία με αλεξίπτωτο πλαγιάς, οινογνωσία και γαστρονομία, η τέχνη της πίτας, διαβίωση σε Στάνη, μάζεμα ρίγανης και τσαγιού, πορεία-συνοδεία μετακινούμενων κτηνοτρόφων, σεμινάρια χτισίματος πέτρας, φούρνισμα σε ξυλόφουρνο, ύφανση σε αργαλειό, χρήση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για συνεδριακό τουρισμό, συναυλίες και φεστιβάλ, επισκέψεις σε πολιτισμικά μνημεία, προσφορές ειδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και οικογένειες, διαμόρφωση αθλητικών και παιδικών κατασκηνώσεων, ανάπτυξη extreme sports και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξη υπηρεσιών ευεξίας.
Τα κορυφαία: Αρχαιότητες και Βυζαντινές εκκλησίες!
Τι λείπει

Ενώ έχουμε 35 λόγους να μας επισκεφτούν στην Άρτα, προσφέρουμε μια τεράστια παλέτα εναλλακτικών επιλογών, ταυτόχρονα λειτουργούν τρεις (3) κόφτες.
Λείπουν:
1/Η Προβολή. Δεν έχουμε κάνει γνωστές όλες αυτές τις δυνατότητες. Ένα Γραφείο Τουρισμό στην πόλη της Άρτας που θα σχεδιάσει τις διαδρομές, θα ζητήσει προσφορές και διαθεσιμότητες (π.χ. στη διαδρομή για το Ξηροβούνι-Τζουμέρκα ποιοι μπορούν να προσφέρουν παραδοσιακό πρωινό στα χωριά της διαδρομής, ποιοι θα τους περιμένουν για ένα γευστικό γεύμα με παραδοσιακά προϊόντα μετά μια εξαντλητική ορεινή περιήγηση και, τέλος, ποιοί θα προσφέρουν το απογευματινό καφεδάκι με τοπικές πίτες κατά την επιστροφή στην πόλη…). Όλα αυτά θα είναι εγγυημένα και προσχεδιασμένα υπό το Συντονισμό του Γραφείου Τουρισμού (του Δήμου Αρταίων;).
2/Οι Υποδομές. Πάσχουμε στην ανάπτυξη και άλλων υποδομών (εναλλακτικού) τουρισμού. Κυρίως δε, λείπουν τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια φιλοξενίας. Επίσης ένα δίκτυο που θα συνδέει τον αστικό ιστό της πόλης με την Κορωνησία, τα Τζουμέρκα, τον Αχελώο.
3/Παράγοντες. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το βασικό πρόβλημα.

Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ! Όχι οποιοσδήποτε (ανθρώπινος) παράγοντας, αλλά ο κρατικός-τοπικός-πολιτικός παράγοντας.
Αυτός δεν έκανε (και δεν κάνει) όσα θα έπρεπε, γιατί συνήθως έκανε και κάνει όσα μπορούσε. Δηλαδή Ελάχιστα.
Αυτόν τον παράγοντα πρέπει να πιέσουμε να προσαρμοστεί. Ειδάλλως να τον αλλάξουμε, ώστε να αλλάξει η μοίρα αυτού του Τόπου. Και με τις 35 ευκαιρίες για επίσκεψη, τουρισμό, παραθέριση, διαδρομές και απόλαυση. Πλάι στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου κ.α.
Δυστυχώς, δεν εντοπίζεται μόνο στις αφίξεις, τις υποδομές και τον Τουρισμό αυτή η υστέρηση…

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ