Άρχισαν τα όργανα κλιμακώνοντας την ένταση

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Άρχισαν τα όργανα δυναμώνοντας την ένταση τους δημιουργώντας κλιμάκωση της έντασης στον Έβρο οι Τούρκοι γείτονές μας. Η παρεμβατικές τους κινήσεις στην δημιουργία περίφραξης των Βορειοανατολικών μας συνόρων έρχονται την ίδια στιγμή που ανοίγουν για την χώρα μας τα τουριστικά της φτερά μετά από την παρατεταμένη καραντίνα λόγω του κορωναϊού και τα ευνοϊκά αποτελέσματα που είχαν οι έγκαιροι χειρισμοί μας.
Δεν επικρατεί και για την γείτονα το ίδιο κλίμα ούτε οι ίδιες προσδοκίες υπάρχουν αφού το προφίλ των χειρισμών είναι εντελώς διαφορετικό. Με μία κατεστραμμένη οικονομία επιχειρούν να σαμποτάρουν τις προοπτικές για την χώρα μας και να στρέψουν την προσοχή μας στην άμυνα και όχι στην οικονομική μας ανάκαμψη από την τουριστική μας βιομηχανίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει και με την πετυχημένη και εύστοχη στάση της την αντιμετώπιση, λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας αλλά και κατά την διάρκειά της να αναχαιτίσει τα κύματα προσφυγικών ροών. Υπήρξε μία αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ασπίδα όπως παραδέχθηκαν και οι εταίροι μας αφού ήταν εξόφθαλμη η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ως προμετωπίδα πρόσφυγες και μετανάστες για την διεκδίκηση των γειτονικών επεκτατικών βλέψεων.
Οι προσφυγικές ροές έχουν ελεγχθεί σε όλη την χώρα και βλέποντας από την «πίτα» του τουρισμού ότι λόγω της κατάστασής της η Τουρκία αδυνατεί να διεκδικήσει μερίδιο φαίνεται ότι έχει χαθεί η ψυχραιμία και επιδίδονται τα κυβερνητικά της στελέχη σε κινήσεις οι οποίες αποκαλύπτουν τον πανικό της Γείτονος.

Με τα καταστήματα εστίασης ανοιχτά μία νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα έρχεται για τη χώρα μας, βέβαια με προβληματισμούς αλλά και επιφυλάξεις και με την προσδοκία να υπάρξεις μία γενικότερη επιχειρηματική στήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Τώρα όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη και να αγωνιστούμε, όμως όπως και οι ειδικοί επιστήμονες συνεχώς μας υπενθυμίζουν ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Τα Δημοτικά Σχολεία θα ξεκινήσουν σε μία εβδομάδα και όλοι μαζί θα δοκιμαστούμε και θα αποδείξουμε για ακόμη μία φορά ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι και αποτελεσματικοί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι Τουρκικές απειλές για νέα κύματα προσφυγικών ροών μετά το τέλος της καραντίνας ηχούν και υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση όμως κανείς δεν ξέρει με σιγουριά το νέο κύμα πότε μπορεί να εμφανιστεί, ίσως και το Φθινόπωρο και πως τότε θα διαμορφώσει την κατάσταση.

Η περιοχή μας ετοιμάζεται και ψύχραιμα στοχεύει πειθαρχημένα να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της αφού είμαστε από τους τυχερούς στη χώρα με ελάχιστα κρούσματα κατά την διάρκεια της καραντίνας. Ήρθε όμως το σήμερα και θα πρέπει και εμείς να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις των καιρών.
Επιβάλλεται τώρα περισσότερο από ποτέ να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων αλλά και γενικότερα του συνόλου των πολιτών αφού η οικονομική κατάσταση που βίωνε η χώρα μας και προ κορωναϊου δεν ήταν στα καλύτερά της λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.

Η επιστροφή σε αυτή την ιδιότυπη κανονικότητα επιβάλλεται να περπατήσει χωρίς απώλειες αλλά με προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης πριν μας προλάβουν οι επιπτώσεις από μία νέα καραντίνα. Όλα είναι στο τραπέζι και δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας γιατί εάν πέρυσι τέτοιο καιρό κάποιος μα έλεγε το τι θα αντιμετωπίζαμε το χειμώνα, σίγουρα θα τον λέγαμε τρελό. Είναι προτιμότερο να έχουμε διορατικότητα ως προς τους χειρισμούς μας γιατί κατόπιν εορτής η αποκατάσταση ίσως δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Όλα αυτά θα πρέπει να σταθμιστούν και από τους Εταίρους μας για τους οποίους οι συνθήκες δεν υπήρξαν τόσο ευνοϊκές σε αυτόν τον πόλεμο σε σχέση με τις απώλειες της χώρας μας η οποία αποτελεί, ευτυχώς, παγκόσμιο παράδειγμα μίμησης για τους χειρισμούς της. Δεν μπορεί σε μία τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα να δέχεται και απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και στην προσπάθεια επιστροφή της στην κανονικότητα να μην στηρίζεται με γενναία μέτρα οικονομικής ανάκαμψης. Μέτρα τα οποία βεβαίως πρέπει να έχουν αποδέκτες όλες τις χώρες που η συγκεκριμένη κρίση έπληξε με τον ένα η τον άλλο τρόπο.