Έρχεται τριπλή διασταύρωση στοιχείων στα επιδόματα

Σε νέα κριτήρια χορήγησης επιδοµάτων παιδιών, έρχονται σύντοµα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης, το επίδοµα ενοικίου και το επίδοµα παιδιού θα έχουν τριπλή διασταύρωση. Από Εφορία, «Εργάνη» και σχολείο. Οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν το σχολείο όπου πάνε τα παιδιά τους. Όλα αυτά γιατί η ένταξη άνω των 80.000 από τρίτες χώρες προκάλεσε θέµα µε υπέρβαση του ορίου.

Οι αλλαγές: 1. ∆ΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλα τα επιδόµατα για όσους έχουν παιδιά θα δηλώνονται στο σχολείο. Εκεί θα γίνεται η πρώτη διασταύρωση. ∆ηλαδή, όσοι έχουν παιδιά θα δηλώνουν το σχολείο όπου φοιτούν και θα έρχεται η διασταύρωση.
2. ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ Έρχεται διπλασιασµός των ελάχιστων χρόνων διαµονής. ∆ηλαδή, από 5 χρόνια στα 10, ώστε να χορηγούνται κατά τρόπο δικαιότερο.
3. Το Κοινωνικό Επίδοµα θα συνδεθεί µε την «Εργάνη», ώστε να βλέπει το κράτος εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.

4. Το ΚΕΑ θα λέγεται Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα.
5. Θα µπουν περισσότεροι δικαιούχοι, όπως οικογένειες µε 1 παιδί, ή µονογονεϊκές οικογένειες.
6. Για να δοθεί το επίδοµα ενοικίου θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονόµατος του ενοικιαστή στον λογαριασµό της ∆ΕΗ. Χωρίς αυτόν τον αριθµό δεν θα δίδεται το επίδοµα.
7. Το συµβόλαιο ενοικίου θα πρέπει να έχει αναρτηθεί στο Τaxis. Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν κάλυψη τµήµατος του κόστους για τη µεταφορά του ονόµατος του λογαριασµού από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή, καθώς η αλλαγή του ονόµατος στον λογαριασµό της ∆ΕΗ λαµβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά του σπιτιού και τη µορφή της παροχής.
8. Ξεκινούν έλεγχοι της ∆ΕΗ και της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων ώστε να διαπιστώνεται η µόνιµη κατοικία των δικαιούχων του επιδόµατος στέγασης, ώστε να µην υπάρχουν περιπτώσεις πολλαπλής χορήγησης επιδόµατος στέγασης.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Το κοινωνικό επίδοµα αλλάζει όνοµα, γίνεται «Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα», και θα έχει τρεις κόφτες. Το ποσό το 2020 θα ξεπερνά τα 850.000.000 ευρώ. Ολα θα περνούν από σκληρό έλεγχο, ώστε να χορηγείται σε όσους έχουν πραγµατική ανάγκη.

1. Εισοδηµατικά κριτήρια
2. Περιουσιακά κριτήρια
3. Κριτήρια διαµονής Αν έστω και ένα κριτήριο δεν υπάρχει, τότε το νοικοκυριό δεν µπορεί να ενταχθεί στο πρόγραµµα. Το εξαµηνιαίο εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθµού των µελών του νοικοκυριού.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτοµο, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος του νοικοκυριού και µε συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούµενη µονάδα έως 150.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας ή του εξωτερικού, θα είναι από 4.800 έως 14.000 ευρώ.