Πρατυαχάρα

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Η ενδοσκόπηση (pratyahara) είναι η απόσυρση/αποκοπή της συνείδησης από τα εξωτερικά ερεθίσματα,των αισθήσεων και η στροφή της προσοχής προς τα μέσα.
Η πρατυαχάρα είναι το πρώτο βήμα του εσωτερικού δρόμου, στο οκταπλό μονοπάτι του Πατάντζαλι, γιατί με αυτή μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τον υλικό κόσμο , αλλά και να εξελιχτούμε πνευματικά.Ο λόγος είναι ότι με την πρατυαχάρα , μειώνεται το άγχος και η ένταση, χαλαρώνει και ανακτά κανείς ενέργεια και δυνάμεις και δεν τις σπαταλά.Επίσης καλλιεργεί καλύτερες προϋποθέσεις για επιτυχία στο διαλογισμό.

Με την πρατυαχάρα δεν αποσκοπούμε στην αποκοπή τελείως των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας, αλλά τον έλεγχο αυτών, αποσκοπεί σε έναν συνειδητό Νου που θα έχει την επιλογή και ικανότητα να φιλτράρει και να παρατηρεί τις ανάγκες που δημιουργούνται μέσω των αισθήσεων, μέσω των αφιλτράριστων ερεθισμάτων, που λαμβάνουμε καθημερινά. Αποσκοπεί να μην είμαστε δέσμιοι την απόλαυσης, της ακατάσχετης επιθυμίας. Αποσκοπεί στο κλείσιμο των θυρών και μας προτρέπει να ψάξουμε μέσα μας για την επίλυση των διαφόρων ίσως προβλημάτων που μας απασχολούν και όχι έξω από εμάς.Αποσκοπεί στην επανασύνδεση μας με τον ίδιο μας εαυτό, που κάτα καιρούς χάνουμε όλοι.

Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά οι αισθήσεις μας, είναι η αντίδρασή μας σε αυτές και μάλιστα η αυτοματοποιημένη αντίδρασή μας που γίνεται βάσει παλιών εμπειριών , κι έτσι επαναλαμβανόμενα κινούμαστε σε έναν ατελείωτο κύκλο δράσης και αντίδρασης , επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη, ικανοποιώντας τις ίδιες ανάγκες, έχοντας τα ίδια θέλω, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία ουσιαστική δική μας, συνειδητή επιλογή για τη πορεία της ζωής μας.

Το μάτι και το τι αντιλαμβάνεται,
το αυτί και το τι ακούει
η μύτη και το τι μυρίζει
η γλώσσα και το τι γεύεται
το δέρμα και το τι αισθάνεται
ο λόγος και το τι λέει
τα χέρια και το τι κάνουν
τα πόδια και τι περπατάνε
το πάθος και η απόλαυση
ο νους και οι σκέψεις
η ευφυΐα και το τι γνωρίζει
το φως και το τι αντικρίζει
όλα αυτά αναπόφευκτα απορροφούνται μέσα μας, δημιουργούν εγγραφές και συνειδητά ή όχι μας καθοδηγούν.

Κι εμείς αναζητούμε τρόπους να χορτάσουμε το Εγώ μας,να ικανοποιήσουμε τις υποτιθέμενες ανάγκες μας για την απόλαυση της στιγμής χωρίς να κοιτάμε την μεγαλύτερη εικόνα.Είμαστε προσκολλημένοι , ταυτισμένοι με αντικείμενα ακόμη και με ανθρώπους. Η πρατυαχάρα σε οδηγεί στη αποστασιοποιημένη παρατήρηση, στη μη αντίδραση αποκτώντας ηρεμία, ψυχραιμία, ανθεκτικότητα και ισχυρή θέληση.Μας οδηγεί στο να βρίσκουμε το κέντρο μας και να σταθεροποιούμαστε σε αυτό.

Άρχισε να νιώθεις το σώμα σου, παρατηρήσε το, συγκεντρώσου σε οτιδήποτε κάνεις, εξάσκησε την τέχνη να ακούς, να βλέπεις, να γεύεσαι, να μιλάς, να βλέπεις.
Για παράδειγμα μια πολύ απλή πρακτική της παρατυαχάρα είναι η τέχνη να ακούς.
Κάθισε με έναν φίλο σου, αποσύνδεσε το κινητό σου και γίνει η μια καρδιά με αυτιά. Άκου χωρίς να κρίνεις, χωρίς να κοιτάς γύρω σου, άκου πραγματικά αυτά που έχει να πει, αφιέρωσε αυτά τα λεπτά μαζί του αφήνοντας λιγάκι έξω τον εαυτό σου. Απλά άκου.

Πηγές:
Η φιλοσοφία της ΓΙόγκα από τις σημειώσεις της κ.Λίντα Καπετάνιου,Ακαδημία Γιόγκα,Λωτός
Τα φιλοσοφικά κείμενα της Γιόγκα,Μιχάλης Φιλίνης.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341