Αίτημα στον Πρωθυπουργό από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ

Ανοίξτε το λιανεμπόριο

Κατάργηση του «click away» – Στην Άρτα μόνο 3% των καταστημάτων διαθέτει e-shop

Δημήτρης Χουλιάρας: Όσοι δεν έχουν κινητό ή δεν γνωρίζουν από sms , δεν δικαιούνται να ψωνίζουν;

ΔΗΛΩΣΗ Γιάννη Γκολομάζου: «Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής

Δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών οι αγορές με τη μέθοδο «click away», σημειώνει σε επιστολή-διαμαρτυρία ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, επισημαίνοντας πως οι εμπορικοί κανόνες στην Ελλάδα βγαίνουν με βάση τις συνθήκες της Αθήνας και τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο –υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ- ότι μόλις φράκαραν οι εταιρίες κουριερ και δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα εμπορεύματα των πολυκαταστημάτων, το υπουργείο τους έκανε άλλο ένα δώρο με το όνομα «click away»!

Στην επιστολή διατυπώνονται δύο εύλογα ερωτήματα αλλά και δύο επίσης σημαντικές απορίες.
Αναρωτιέται το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου:
•Γιατί υπάρχει όριο εννέα ατόμων (πρόστιμο αν ξεπεραστεί ο αριθμός ) στην ουρά στα εμπορικά καταστήματα και όχι στις τράπεζες;
•Γιατί οι πληρωμές θα γίνονται με κατάθεση στην τράπεζα ή με το pos , και όχι με μετρητά;
Και επιπλέον απορεί με τις Υπουργικές αποφάσεις, λέγοντας:
• Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάρτα ή πρόσβαση στις ήδη επιβαρυμένες τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων;
•Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κινητό ή δεν γνωρίζουν πως να στείλουν sms , δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων;

Καταλήγοντας η επιστολή, αφού σημειώνει πως προτείνουν «πιο αυστηρά μέτρα για τους καταναλωτές στα καταστήματα όπως ένα άτομο ανά 30τμ.», ζητούν «άμεσα την κατάργηση του τραγελαφικού click away και το άνοιγμα του λιανεμπορίου».
Η επιστολή του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Χουλιάρα απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποιείται στους Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, Βουλευτές Άρτας Γεώργιο Στύλιο , Όλγα Γεροβασίλη , Χρήστο Γκόκα, Πρόεδρο ΕΣΣΕ Γεώργιο Καρανίκα, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννη Γκολομάζο.

Ολόκληρη η επιστολή του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Έπειτα απο τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο «click away», όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαγριωμένοι , καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.
Πρώτο μέλημα μας είναι η δημόσια υγεία, γι΄αυτό οι συνάδελφοι έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί .
Από τις ανακοινώσεις του Υπουργού «Ανάπτυξης» προκύπτουν τα εξής ερωτήματα :

• Ο έμπορος θα είναι στο κατάστημά του ή θα πηγαινοέρχεται σε αυτό, όσες φορές δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες ;
• Που θα δει ο πελάτης τα προϊόντα όταν τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν eshop (στην Άρτα 3% των καταστημάτων διαθέτει eshop);
• Πώς θα διαλέξει χρώμα, μέγεθος, ο πελάτης σε ρούχα και παπούτσια (βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός προϊόντος;
• Τα καταστήματα που δεν έχουν ασύρματο pos πως θα κάνουν συναλλαγή αφού δεν θα μπορεί ο πελάτης να μπει στο κατάστημα;
• Γιατί υπάρχει όριο εννέα ατόμων (πρόστιμο αν ξεπεραστεί ο αριθμός ) στην ουρά στα εμπορικά καταστήματα και όχι στις τράπεζες;
• Γιατί οι πληρωμές θα γίνονται με κατάθεση στην τράπεζα ή με το pos , και όχι με μετρητά;
• Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάρτα ή πρόσβαση στις ήδη επιβαρυμένες τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων;
• Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κινητό ή δεν γνωρίζουν πως να στείλουν sms , δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων;

Τελικά οι εμπορικοί κανόνες στην Ελλάδα βγαίνουν με βάση τις συνθήκες της Αθήνας και τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων ; Γιατί ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει σαν μέτρο για τους εμπορικούς κανόνες , τον συνωστισμό στην Ερμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις φράκαραν οι εταιρίες κουριερ και δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα εμπορεύματα των πολυκαταστημάτων, το υπουργείο τους έκανε άλλο ένα δώρο με το όνομα <>. Τους έδωσε την δυνατότητα να δέχονται τους καταναλωτές στην είσοδο του καταστήματος και να τους παραδίδουν το εμπόρευμα έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα με τις κουριερ.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Ζητάμε άμεσα την κατάργηση του τραγελαφικού click away και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Λόγω όμως των κανόνων της δημόσιας υγείας αλλά και για την μη εξάπλωση του κορονοϊού , προτείνουμε πιο αυστηρά μέτρα για τους καταναλωτές στα καταστήματα όπως ένα άτομο ανά 30τμ.
Όπου τα μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορεί να περιμένετε να τηρηθούν. Και όταν οι κυβερνώντες χάνουν την ικανότητα να αφουγκραστούν την άποψη της κοινωνίας, τότε χάνουν και την υπακοή της κοινωνίας. Και μετά θα προσπαθήσουν με την επιβολή κυρώσεων να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στην κοινωνική έκρηξη.

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να διαλέξουν με ποιον τρόπο θα πεθάνουν τα μέλη των οικογενειών τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Από κορωνοϊό ή από φτώχια.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ευσυνείδητος έμπορος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προσφέρει στην οικογένειά του την καλύτερη ζωή.
Στην προσπάθειά του αυτή δε θα υπολογίσει τους φραγμούς που του θέτουν οι «ειδήμονες», ούτε τους όρους που του βάζουν αυτοί, που χωρίς σωφροσύνη παίρνουν αποφάσεις, χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.
Αυτοί που κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά του ιού, σε πόλεμο εναντίον τους.

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννη Γκολομάζου για τα νέα μέτρα
-«Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής

Η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, μέσω της μεθόδου «click away», δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή σε ένα κατάστημα» και «οι επιχειρήσεις τις περιφέρειας, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω αυτού του συστήματος είναι από ελάχιστες έως απειροελάχιστες» τονίζει σε δήλωσή του ο Προέδρος Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος.
«Τουλάχιστον στις περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Άρτα, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων» επισημαίνει ο κ. Γκολομάζος.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας, αναφέρει τα εξής:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία και κατά συνέπεια η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για όλους ανεξαιρέτως.
Ωστόσο, τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «θάνατο του εμποράκου».
Η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, μέσω της μεθόδου «click away», που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Πέτσας και Γεωργιάδης, δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή σε ένα κατάστημα, ειδικά για τα μικρά καταστήματα της περιφέρειας, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν σελίδες e-shop με online πληρωμές, ούτε σελίδες για τηλεφωνικές παραγγελίες.
Οι επιχειρήσεις τις περιφέρειας, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω αυτού του συστήματος είναι από ελάχιστες έως απειροελάχιστες.

Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημίες τους και να αντλήσουν έστω και την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα για την επιβίωσή τους, είναι το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, έστω με προκαθορισμένα ραντεβού και με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Τουλάχιστον στις περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Άρτα.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων, διαφορετικά το 2021 δεν θα επιβιώσει ούτε το 50%.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης & ενίσχυσης του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς κλάδων και ανεξαρτήτως κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Τέλος, καλούμε τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που μας επιβάλλονται, να δράξουν της ευκαιρίας και να αποκτήσουν ΔΩΡΕΑΝ το δικό τους «ηλεκτρονικό ράφι πωλήσεων» και να κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, η οποία είναι διαθέσιμη και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, αλλά και στην ηλεκτρονική δ/νση www.artamarket.gr στο διαδίκτυο»