Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων και Εσπεριδοειδών «Άραχθος»

Ζητούν γρήγορη αποτύπωση των ζημιών απο τον ΕΛΓΑ

Τον ΕΛΓΑ για την γρήγορη αποτύπωση των ζημιών που έχουν προκύψει, αλλά και τους τοπικούς Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και τους βουλευτές του Ν. Άρτας καλεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων και Εσπεριδοειδών Δήμου Ν. Σκουφά «Άραχθος» καλεί να σταθούν δίπλα στους παραγωγούς και να πράξουν τα δέοντα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Συνεταιρισμό, αναφέρει τα εξής: «Το απόγευμα της Πέμπτης 28‐05‐2020 ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τον κάμπο της Άρτας στις τοπικές κοινότητες Ακροποταμιάς, Ανθότοπου, Αγ . Παρασκευής, Παχυκαλάμου και Νεοχωρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα περισσότερα μέλη του Συνεταιρισμού επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις των προϊόντων μας. Οι παραγωγοί αντίκρισαν τις καλλιέργειες των ακτινιδίων και εσπεριδοειδών να καταστρέφονται οδηγώντας τους σε οικονομική καταστροφή .

Η ζημιά που προκλήθηκε δεν αφορά μόνο στην φετινή παραγωγή αλλά και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς και ίσως και της μεθεπόμενης καθώς η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που κατέστρεψε εκτός από καρπούς και φυλλική επιφάνεια, δημιούργησε επίσης βαθιά έλκη στα κλαδιά και στους βλαστούς , καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την πραγματική αποζημίωση για τον παράγωγο από τον ΕΛΓΑ. Καλούμε τον ΕΛΓΑ για την γρήγορη αποτύπωση των ζημιών που έχουν προκύψει. Τέλος καλούμε τους τοπικούς Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και τους βουλευτές του Ν. Άρτας να σταθούν δίπλα στους παραγωγούς και να πράξουν τα δέοντα».

Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ζημιά από την χαλαζόπτωση, με εντολή Περιφερειάρχη Ηπείρου και ΑντιπεριφερειάρχηΆρτας κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 29-05-2020 επιτόπιους ελέγχους – αυτοψίες σε καλλιέργειες ακτινιδίων, εσπεριδοειδών, ελιών και κτηνοτροφικών φυτών σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες αναφέρθηκαν ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις. Τα κλιμάκια επισκέφθηκαν τις ΤΚ Κεραματών, Ανθοτόπου, Αγ. Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Παχυκαλάμου και Νεοχωρίου.
Επίσης ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές του Δήμου Αρταίων συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Παντελή Κωλέτσο, και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων, Αντώνη Καραμπίνα.

Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν την περιοχή Μπούκα Γλυκορίζου, όπου και διαπίστωσαν την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, οι οποίες αφορούν κυρίως ακτινίδια και εσπεριδοειδή.
Ο Δήμαρχος συνέστησε στους παραγωγούς, να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εντός δεκαπέντε ημερών και επίσης υποβλήθηκε σχετική αναγγελία από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του Δήμου Αρταίων, κ.Θεόδωρο Ντέμσια. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί – αγρότες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο επικοινωνίας 26813 62155.