ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τις καθαρίστριες στο Νοσοκομείο

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και στα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, με ανακοίνωση αναφέρονται στις καθαρίστριες του Νοσοκομείου και στον αγώνα τους να γίνουν οι αορίστου χρόνου, αλλά και στα εμπόδια της Διοίκησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Για μια ακόμη φορά η διοίκηση του νοσοκομείου έδειξε το απάνθρωπο πρόσωπό της με εντολές άνωθεν προς τις συναδέλφισσες καθαρίστριες στο δικαστήριο, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από τον διοικητή ότι θα στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους και θα στείλει κάποιον από την διοίκηση να στηρίξει τον αγώνα των καθαριστριών αλλά αυτός έγινε “μπουχός”.

Αντί γι’αυτό,ο δικηγόρος του νοσοκομείου παρουσίασε δέκα αιτήματα για να μην γίνουν οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα από αυτά: την επόμενη μέρα που θα φύγουν, θα βρούνε αλλού καθαρίστριες.
Αλλά το νοσοκομείο δεν είναι σούπερ μάρκετ, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για την καθαριότητα.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Γ Ν ΑΡΤΑΣ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στις ιδιαίτερες ανάγκες καθαριότητας σε χώρους υγείας, προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες την περίοδο της πανδημίας.

Όλα αυτά όμως με τον χαμηλό μισθό των 650€. Ειδικά οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας τα τελευταία 10 χρόνια, με το απαράδεκτο καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας και είναι αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν» την προσφορά τους, αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

Το Υπουργείο εμπορίου της υγείας προτιμά να αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε εργολάβο ο οποίος θα στοιχίζει 642.000€ ενώ τώρα το προσωπικό στοιχίζει τρεις φορές λιγότερο».

«Εκρηκτικά Άτομα» στα Γιάννενα..


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Ιωαννίνων, η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η Ελληνοεκδοτική, το βιβλιοπωλείο MantziosBooks και ο Γιώργος Κατσικογιώργος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του:

«Εκρηκτικά Άτομα: Ο μακρύς δρόμος προς την ατομική βόμβα» με ομιλητές τον Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Εμμανουήλ Μπενή, τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας κ. Αθανάσιο Σακελλαριάδη, την Αρχαιολόγο κα. Κωνσταντίνα Ζήδρου και τον Φυσικό Γ. Κατσικογιώργο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Ιωαννίνων και Φυσικός κ. Σπύρος Κλείτσας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, μουσικά, οι Κωνσταντίνος Νεοφώτιστος, ο Φοίβος Σκάρπος και ο Νικόλας Δαρδαμάνης.

Την εκδήλωση υποστηρίζει η ομάδα Physics Society of Ioannina (PSI) και τη συντονίζει ο Φυσικός Βασίλειος Κολχούρης.
Η εκδήλωση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου. (Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος).

Δυο λόγια για το βιβλίο «Εκρηκτικά Άτομα»: Ο μακρύς δρόμος προς την ατομική βόμβα
Το νέο βιβλίο «Εκρηκτικά Άτομα» δεν αποτελεί μια ακόμη παρέλαση ονομάτων, μια ακόμη ιστορική αναδρομή. Αφηγείται το χρονικό μιας μεγάλης πτώσης από την επιστημονική αθωότητα στη δίνη της ιστορικής «αναγκαιότητας», από την εύθραυστη αθωότητα των εργαστηρίων, όπου η ύλη άρχισε να παραδίδει τα μυστικά της, έως τις πολιτικές αποφάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το έργο ρίχνει φως στα παρασκήνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου η επιστημονική ευφυΐα συνάντησε τον υπαρξιακό τρόμο.

Παραβάσεις από τη χρήση μουσικής στην Ήπειρο


Στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας σχετικά με το ωράριο και την ένταση της μουσικής σε καταστήματα, συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα στις 20/09/2026 από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας και τον Αστυνομικό Σταθμό Πάργας, δύο ημεδαποί.
Ειδικότερα, κατά τους αστυνομικούς ελέγχους διαπιστώθηκε:

• ο πρώτος κατηγορούμενος, ως ιδιοκτήτης καταστήματος, να κάνει χρήση ζωντανής μουσικής με ορχήστρα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, διαταράσσοντας τη νυχτερινή ησυχία των περιοίκων και
• ο δεύτερος κατηγορούμενος, ως ιδιοκτήτης καταστήματος, να κάνει χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το επιτρεπόμενο όριο.

«Εκκλησιάζουσες» με κοινωνικό σκοπό


Μια ξεχωριστή θεατρική βραδιά, με κοινωνικό σκοπό, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. «Φρόντζου».

Η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών παρουσιάζει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Λαμπρινής Παπαγιάννη, με τα έσοδα της παράστασης να διατίθενται για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιωαννιτών.

Η πρωτοβουλία συνδυάζει τον πολιτισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας, στηρίζοντας παράλληλα μια δημοτική κοινωνική δομή που βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ, ενώ προπώληση γίνεται στα εξής σημεία:
Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης», Πυρσινέλλα 11
Οπτικά «Λήδα Ευθυμίου», Ιωαννίνων 35, Ανατολή
Χάρισις Bikes, 28ης Οκτωβρίου 36
Κλειδαράδικο, Πουκεβίλ 6
Ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμβάλουν, μέσα από την παρουσία τους, στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του σημαντικού έργου που επιτελεί.

Κατασκευή νεροτριβής στο Συρράκο


Από την Περιφερειακή Επιτροπή εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου: «Κατασκευή νεροτριβής και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου στη θέση ‘’ΒΡΥΣΗ ΣΙΟΠΑΤΟΥ’’ της Δ.Κ. Συρράκου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 65.000,00 €

Εκπαιδευτική εμπειρία για το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» 


Η γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ υποδέχθηκε στην παραγωγική μονάδα της στην Ελασσόνα, το εφηβικό τμήμα του Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Αγκαλιά Ελπίδας», στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης που συνέδεσε τη γνώση με εμπειρίες και δεξιότητες της καθημερινής ζωής.

Οι 10 συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους της μονάδας και γνώρισαν από κοντά τη διαδρομή του γάλακτος, τα βασικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και τις πρακτικές που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την προέλευση και την παραγωγή των τροφίμων, να συζητήσουν για τη διατροφική τους αξία και να αποκτήσουν χρήσιμα ερεθίσματα γύρω από τις καθημερινές διατροφικές επιλογές και την αυτόνομη διαβίωση.

Το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας», με έδρα την Ελασσόνα, παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και υποστήριξης σε άτομα με αναπηρία, υλοποιώντας εκπαιδευτικές, δημιουργικές και κοινωνικές δράσεις που ενισχύουν την καθημερινή λειτουργικότητα, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία των ωφελούμενων.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, η ΗΠΕΙΡΟΣ ενισχύει τη σύνδεσή της με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται και αναδεικνύει στην πράξη την αξία της προσβασιμότητας, της ισότιμης συμμετοχής και της συμπερίληψης.