Ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση το νερό σε 10 χωριά του Δήμου Πρέβεζας

“Βόμβα” για τη δημόσια υγεία των κατοίκων αρκετών κοινοτήτων του Δήμου Πρέβεζας αποτελεί η έκθεση αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο κλήθηκε από τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας να κάνει έλεγχο μικροβιολογικών παραμέτρων σε δείγματα πόσιμου νερού σε διάφορα σημεία στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του atpreveza.gr, προκύπτει ότι σε 10 κοινότητες του Δήμου στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου (5 στο Ζάλογγο και 5 στο Λούρο) το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η καταλληλότητα του πόσιμου νερού υπαγορεύεται από τους όρους του ΦΕΚ 3282/Β/19.9.2017 με θέμα: «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015)».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στα 11 από τα 14 δείγματα που παρέλαβε η ΔΕΥΑΠ από τα σημεία δειγματοληψίας στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου το νερό δεν συμμορφωνόταν με τους όρους του παραπάνω ΦΕΚ περί καταλληλότητας και παρουσίαζαν ανάπτυξη μικροβίων.
Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, μας ανέφερε:
“Κάνουμε συνέχεια ελέγχους. Χλωριώνουμε συνέχεια σε διάφορα χωριά. Σε 10 μέρες θα ξαναγίνουν έλεγχοι για το νερό. Και στη Σαμψούντα βάλαμε χλωριωτές και αλλού. Θα δούμε και πάλι τα σημεία των δειγματοληψιών. Γίνονται έλεγχοι. Αυτό είναι το κυριότερο και θα λυθούν τα προβλήματα”.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας, μιλώντας στο atpreveza.gr είπε πως “Όπως κάνουμε για τη δημοτική ενότητα Πρέβεζας, έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε και για τις άλλες δύο δημοτικές ενότητες στο Λούρο και το Ζάλογγο. Δεν είχαν γίνει πουθενά μετρήσεις παλαιότερα. Εμείς οφείλουμε να βάλουμε σειρά και να τοποθετήσουμε χλωριωτές παντού. Θα το κάνουμε και τώρα με τη βοήθεια των προέδρων. Πρέπει να ρυθμιστούν αυτά τα θέματα».