Αλ. Καχριμάνης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο 30% ανέρχεται η απορρόφηση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Και το προσφυγικό για την Άρτα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση

Την αισιοδοξία ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα καλύψει πλήρως τον στόχο της απορρόφησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη έγινε με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν ο επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Σπύρος Ριζόπουλος, μετά τη συνάντηση Περιφερειαρχών – Πρωθυπουργού, μετά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει χαμηλή την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Όπως είπε, ο κ. Καχριμάνης, σήμερα το ποσοστό έχει ανέλθει στο 30% και η Ήπειρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η απορροφητικότητα, θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι Δήμοι ή οι άλλοι φορείς που υλοποιούν δράσεις και έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είχαν πετύχει καλύτερους ρυθμούς. Υπάρχουν μεγάλα έργα Δήμων για τα οποία δεν έχει υπάρξει η παραμικρή είσπραξη, αναφέροντας ως παραδείγματα τον δακτύλιο Ιωαννίνων, αλλά και τις Αστικές αναπλάσεις των άλλων τριών δήμων πρωτευουσών Νομών, για τις οποίες υπάρχουν καθυστερήσεις και σε μελέτες.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε καθυστερήσεις που προκύπτουν εξαιτίας των κρατικών υπηρεσιών, επικαλούμενος τη σύνδεση Ιόνιας (Καμπή) – Γέφυρα Καλογήρου, για το οποίο η Περιφέρεια δέσμευσε 35 εκ. ευρώ, για να ανατρέψει όμως τον προγραμματισμό το Υπουργείο Υποδομών με τον ισχυρισμό πως απαιτείται νέα γεωτεχνική μελέτη.
Τέλος όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε πως το βάρος θα δοθεί κατά κύριο λόγο σε δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή

Για το προσφυγικό 
Να γίνει εκ νέου συζήτηση για το προσφυγικό ζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συμβούλους της Αντιπολίτευσης, με αφορμή τις αντιδράσεις στην Άρτα, με τον Πρόεδρο Σταύρο Παργανά να αναφέρει πως θα τεθεί θέμα Ημερήσιας Διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια όταν χρειάστηκε ήταν παρούσα και έστειλε και ένα μήνυμα προς αντιδρώντες, λέγοντας πως «όσοι νομίζουν ότι θα παίξουν με τέτοια θέματα είναι γελασμένοι». Αυτό τον καιρό -πρόσθεσε- παίχτηκαν πολλά σενάρια και αν χρειάζεται να γίνουν κέντρα θα γίνουν, γιατί πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.