Αντί ΕΠΙΧ.ΠΑ…HOTSPOT!!!

Αίτημα στο Δήμαρχο Αρταίων από Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου για τα «Κρικούκια»

-Έριξαν το «μπαλάκι» στους κατοίκους Αμμοτόπου για δομή φιλοξενίας προσφύγων

-«Εμείς το δώσαμε για Επιχειρηματικό Πάρκο» η απάντηση

-Και επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας για καθυστερήσεις

Ένα ακόμη έργο, αυτό του Επιχειρηματικού Πάρκου, που προ ημερών η ΗΧΩ με ρεπορτάζ αναδείκνυε τις καθυστερήσεις στην δημιουργία του και τις χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής, κινδυνεύει να ακυρωθεί για άλλους λόγους.
Πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, με επιστολή της στον Δήμαρχο Αρταίων, ζητά την ενοικίαση 80 στρεμμάτων από τα 250 περίπου στη θέση «Κρικούκια» που προορίζονται για να κατασκευασθεί εκεί ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.

Κ ενώ όπως σημειώνονταν στο ρεπορτάζ της ΗΧΩ, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, δείχνουν πως οι οργανωμένοι χώροι εγκατάστασης επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΕΠΙΧΠΑ) θα βρεθούν στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, στα επόμενα χρόνια, η Άρτα είναι προ του κινδύνου να βρεθεί ακόμη μια φορά εκτός οικονομικών εξελίξεων και να μείνει στις εσχατιές της φτώχιας, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το αίτημα
Η επιστολή προς τον Δήμαρχο Αρταίων, κύριο Τσιρογιάννη Χρήστο, που υπογράφει ο Εμμανουήλ Λογοθέτης
Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής και κοινοποιείται προς Γραφείο Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γραφείο Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γραφείο Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχει Θέμα «Λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Επιχειρηματικό πάρκο του Δήμου Άρτας» και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η χώρα μας έχει ως τώρα διαχειριστεί αποτελεσματικά και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια πλήθος προκλήσεων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Κομβικής σημασίας παράγοντας για αυτή την επιτυχία έχει υπάρξει η διάθεση των τοπικών κοινωνιών να προσφέρουν ένα φιλόξενο καταφύγιο στους ανθρώπους, που αναζητούν ασφάλεια στην χώρα μας, καθώς και η αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο νέος νόμος (4636/2019) περί Διεθνούς Προστασίας, που καταθέσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε στις 01/11, αποσκοπεί στην επιτάχυνση και ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και την αύξηση της ικανότητας επιστροφών. Επιλέον, για τους σκοπούς αυτούς προβλέφθηκε η αύξηση του προσωπικού της Υπηρεσίας Ασύλου, εκ των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του πρώτου κύκλου συμβασιούχων. (…)

Και παρακάτω «θα θέλαμε να ζητήσουμε και τη δική σας συνδρομή και συνεργασία προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας δομής φιλοξενίας με την ενοικίαση μέρους της έκτασης του Επιχειρηματικού πάρκου του Δήμου Άρτας (80 εκ των 300 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης). Η λειτουργία του εν λόγω χώρου ως δομή φιλοξενίας μπορεί να υλοποιηθεί με τοποθέτηση οικίσκων διαμονής, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αλλά και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της, με την σταθερή παρουσία του ελληνικού κράτους και υπό συνθήκες λειτουργίας που σκοπό θα έχουν την ελάχιστη επιβάρυνση και την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας καθώς και την συνδρομή αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών».

Γενική Συνέλευση
Το θέμα μεταφέρθηκε προς τους κατοίκους του Αμμοτόπου, οι οποίο κλήθηκαν σε Συνέλευση για να αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα για δημιουργία hotspot στα «Κρικούκια», πράγμα που προκάλεσε απορίες και ενστάσεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Όπως ακούστηκε στη Συνέλευση, ο χώρος αυτός είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Αρταίων από τον οποίο ζητείται να ενοικιάσει κάποια στρέμματα. Η αίσθηση ήταν πως ο Δήμαρχος έριξε «το μπαλάκι» στους κατοίκους αντί να αποφασίσει ο ίδιος τι πρέπει να γίνει. «Αν ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή δηλώσουν πως δεν τα ενοικιάζουν, τότε το θέμα αυτό δεν έχει αντικείμενο συζήτησης» ήταν το επιχείρημα των κατοίκων. «Γιατί ζητάτε από εμάς να αποφασίσουμε; Εμείς το παραχωρήσαμε για να γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο κι αυτό θέλουμε να γίνει» ήταν η επωδός των συγκεντρωθέντων κατοίκων.
Τελικά η απόφαση, παρότι αναρμόδια η Συνέλευση των κατοίκων, ήταν να συνεχιστούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Το ίδιο είπε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ο Χρήστος Γκόκας, Αμμοτοπίτης και ο ίδιος, ότι δηλαδή η περιοχή έχει καθοριστεί για χρήση ΕΠΙΧΠΑ και δεν μπορεί να γίνει υπαναχώρηση αφού θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο οποίος τόνισε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, έχουν ξοδευτεί λεφτά και ώρες εργασίας και πως η τοπική κοινωνία περιμένει 40 χρόνια την κατασκευή οργανωμένου χώρου για επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στις αρχές Δεκεμβρίου είχε αποστείλει επιστολή προς τον Δήμαρχο Αρταίων στην οποία επεσήμανε την στασιμότητα που υπάρχουν στις ενέργειες για την ολοκλήρωση του ΕΠΙΧΠΑ.

Στη συνέλευση που απουσίαζε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, παραβρέθηκαν αντιδήμαρχος Αρταίων Γιώργος Μπουκοβάλας ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Σωτήρης Χρηστούλης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Απόστολος Πλατσούκας, Αθανάσιος Μιχάλης και Σωτήρης Βασιλάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας «Πολίτες με Όραμα» Γιώργος Μπαλάγκας, και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κοσμάς, από την Περιφέρεια ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Τρομπούκης, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Χρήστος Μέγας που έστω και με αποχρώσεις συμφώνησαν ότι το συμφέρον της περιοχής επιτάσσει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να κατασκευασθεί στη θέση ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ Επιχειρηματικό Πάρκο.

Δεν κλήθηκαν
Να σημειωθεί πως η απουσία των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Στύλιου και του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ, οφείλεται στο γεγονός πως δεν προσκλήθηκαν, αλλά και ούτε ενημερώθηκαν έστω και ατύπως από κάποιο αρμόδιο. Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός πως η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, απευθύνει την επιστολή της στον Δήμαρχο Αρταίων, χωρίς να την κοινοποιήσει, ούτε σε βουλευτές, αλλά και ούτε σε κάποιο αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας.
Βέβαια, η τελική απόφαση για τα ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ, θα ληφθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Η επιστολή
Η επιστολή με ημερομηνία 20/12/2019 που η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, απέστειλε στον Δήμαρχο Αρταίων, με Θέμα: Λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Επιχειρηματικό πάρκο του Δήμου Άρτας, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η χώρα μας έχει ως τώρα διαχειριστεί αποτελεσματικά και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια πλήθος προκλήσεων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Κομβικής σημασίας παράγοντας για αυτή την επιτυχία έχει υπάρξει η διάθεση των τοπικών κοινωνιών να προσφέρουν ένα φιλόξενο καταφύγιο στους ανθρώπους, που αναζητούν ασφάλεια στην χώρα μας, καθώς και η αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο νέος νόμος (4636/2019) περί Διεθνούς Προστασίας, που καταθέσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε στις 01/11, αποσκοπεί στην επιτάχυνση και ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και την αύξηση της ικανότητας επιστροφών. Επιλέον, για τους σκοπούς αυτούς προβλέφθηκε η αύξηση του προσωπικού της Υπηρεσίας Ασύλου, εκ των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του πρώτου κύκλου συμβασιούχων.

Κατά τους τελευταίους μήνες οι ροές τόσο από τα θαλάσσια όσο και από τα χερσαία σύνορά μας έχουν σημειώσει ραγδαίες αυξήσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2019 το άθροισμα των ροών στην χώρα μας ξεπέρασε το σύνολο των ροών των προηγούμενων ετών (2018 και 2017), Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου υποδοχής και παράλληλα η ανάγκη δημιουργίας επιπλέον θέσεων φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
Στο πλαίσιο ολιστικής διαχείρισης του ζητήματος υλοποιούμε ένα σχεδιασμό με γνώμονα την εφαρμογή αναλογικής κατανομής του πληθυσμού (1% επί του πληθυσμού), ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο περιοχές της επικράτειας να επωμίζονται δυσανάλογα βαρύ φορτίο πληθυσμού σε σχέση με άλλες. Επίσης, θα θέλαμε να θυμίσουμε πως η συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές πολιτισμικές αφετηρίες δύναται να γεννά οφέλη για όλους – κάτι το οποίο οι συμπολίτες σας το έχουν αποδείξει στην πράξη.

Ενάντια στο φαινόμενο της συγκέντρωσης πλήθους του προσφυγικού πληθυσμού και με σκοπό την εξασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών θα θέλαμε να ζητήσουμε και τη δική σας συνδρομή και συνεργασία προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας δομής φιλοξενίας με την ενοικίαση μέρους της έκτασης του Επιχειρηματικού πάρκου του Δήμου Άρτας (80 εκ των 300 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης).
Η λειτουργία του εν λόγω χώρου ως δομή φιλοξενίας μπορεί να υλοποιηθεί με τοποθέτηση οικίσκων διαμονής, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αλλά και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της, με την σταθερή παρουσία του ελληνικού κράτους και υπό συνθήκες λειτουργίας που σκοπό θα έχουν την ελάχιστη επιβάρυνση και την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας καθώς και την συνδρομή αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με εκτίμηση, Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής
Εμμανουήλ Λογοθέτης»

Η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας
Στις 13-12-2019 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος αποστέλλει επιστολή προς τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη με Θέμα: Εξέλιξη Υλοποίησης Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας/ Άμεση Ενεργοποίηση.
Στην επιστολή του κ. Γκολομάζου αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, σε παλαιότερο χρόνο οι Φορείς μας είχαν προβεί στην αξιολόγηση δημοτικής έκτασης συνολικής επιφάνειας περίπου 450 στρέμματα στη θέση «Λιβάδεια» της τοπικής κοινότητας Καλαμιάς και ειδικότερα περίπου 79 στρ. ανατολικά της Ιονίας Οδού και 371 στρ. δυτικά της Ιονίας Οδού όπου, υπό προϋποθέσεις, είναι εφικτή η χωροθέτηση και ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου επιφανείας 250 στρ.

Στη συνέχεια, υπεγράφη η από 05/04/2017 Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας στην περιοχή «Κρικούκια Αμμοτόπου».
Μετά την ανάληψη της διοίκησης του Επιμελητηρίου το Δεκέμβριο του 2017 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την «Προγραμματική σύμβαση προετοιμασίας φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας/ καταλληλότητας για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Νομό Άρτας σε έκταση του Δήμου Αρταίων».
Στις 9/7/2018 υπεγράφη η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για την «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» με την ανάδοχο εταιρεία.

Η εργασία «Σύνταξη φακέλου Σκοπιμότητας/ Βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» εκπονήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρελήφθη οριστικά το Μάρτιο του 2019, με τη μεταξύ μας συνεργασία. Μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας προκύπτει η δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο εναλλακτικές θέσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 250 στρεμμάτων στην περιοχή «Κρικούκια Αμμοτόπου».
Συμπερασματικά και μέχρι σήμερα, οι Φορείς μας έχουν δαπανήσει σημαντικό χρόνο και χρήματα και μπορούν πλέον να πάνε στο επόμενο στάδιο τελικών επιλογών και αποφάσεων.
Έκτοτε, σε σχετικές συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ μας, έχει επισημανθεί ότι για τη συνέχιση των προσπαθειών μας, χρειαζόμαστε αναθεώρηση του περιεχομένου και του προϋπολογισμού της υφιστάμενης Προγραμματικής Σύμβασης, κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, παρατηρείται μια στασιμότητα σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των ενεργειών ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου αποτελεί ζητούμενο όλης της τοπικής επιχειρηματικότητας και θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση, που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία της περιοχής μας.
Παρακαλούμε για την άμεση ενεργοποίηση σας, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων για την αναθεώρηση της Προγραμματικής Σύμβασης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, που θα οδηγήσει στην προετοιμασία και κατάρτιση του Φακέλου ΚΥΑ αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, με τον τρόπο, που εσείς ως Δήμος έχετε αποφασίσει και εν τέλει στην επιτυχή κατασκευή και λειτουργία του.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Είμαστε στη διάθεση σας για να προχωρήσουμε από κοινού αυτή την μεγάλη προσπάθεια, που έχουμε ξεκινήσει και σας καλούμε σε συνάντηση συνεργασίας για την οργάνωση των επόμενων ενεργειών μας.
Εν αναμονή της ανταπόκρισης σας.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Γκολομάζος»

Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκολομάζου
Στην τοποθέτηση του στην συνέλευση των κατοίκων Αμμοτόπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος είπε:
«Χρόνια Πολλά σε όλους τους παρευρισκόμενους!
Ήρθαμε σήμερα εδώ στην Γενική σας Συνέλευση για το θέμα του Επιχειρηματικού Πάρκου. Αν και είμαστε σαν επιμελητήριο ένας από τους φορείς που υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση, δεν γνωρίζαμε τίποτα γι’ αυτό το θέμα. Πριν 15 ημέρες περίπου έστειλα μία επιστολή στον Δήμο, την οποία θα δημοσιεύσω την Δευτέρα, που αναφέρει για την καθυστέρηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει το έργο.
Στο έγγραφο του υπουργείου το οποίο διαβάσατε και ενημερωθήκαμε και εμείς, ζητάει τα 80 στρέμματα από τα 300. Με λίγα λόγια ζητάει την έκταση που προορίζεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο και να εξηγήσω από τα 300 στρέμματα που είναι η περιοχή, μόνο στα 80 στρέμματα που εφάπτονται με τον δρόμο μπορεί να γίνει το πάρκο και σε άλλα 80 στρέμματα που είναι ψηλά στο βουνό και πρέπει να αναχθεί δρόμος με κατάλληλες κλίσεις για να αναβαίνουν τα αυτοκίνητα.

Στα υπόλοιπα στρέμματα δεν μπορεί να γίνει γιατί οι κλίσεις του εδάφους είναι απορριπτικές. Εγώ σήμερα παρευρίσκομαι στην συνέλευσή σας για τον λόγο ότι ένα αναπτυξιακό μέτρο που είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει μέχρι το Σάββατο όπως ειπώθηκε, το Επιμελητήριο θα παρουσιάσει τις προτάσεις για να προχωρήσουν οι εργασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το Επιχειρηματικό Πάρκο δεν θα ωφελήσει μόνο την περιοχή σας αλλά όλον τον Νομό της Άρτας. Η Περιφέρεια έχει τα χρήματα για το πάρκο διαθέσιμα και αν εμείς δεν προχωρήσουμε να είστε βέβαιοι ότι θα χαθούν. Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες, πρέπει να γνωρίζετε ώστε από δω και πέρα να μη χαθεί καμία μέρα.»