Ο πολιτικός κόσμος λέει «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο

Τα μηνύματα για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου είναι χιλιάδες, ανάμεσά τους και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, σύσσωμο το ΚΚΕ, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Πατούλης και πλήθος του πολιτικού κόσμου αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.
«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωσή του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου, ενός εμβληματικού συνθέτη με ανεξίτηλο καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Η απώλεια του κάνει την Ελλάδα φτωχότερη. Εκτός από σπουδαίος μουσικός, ήταν ένας άνθρωπος με οραματική σκέψη, σπάνια ευαισθησία και μοναδικό καλλιτεχνικό ένστικτο.
Έκανε τη χώρα μας περήφανη. Μοναδική μας παρηγοριά το σημαντικό έργο του που αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη και το οποίο θα διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη του και στις γενιές που έρχονται.

Η συγκίνηση μας είναι μεγάλη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της, αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο.
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» … στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ήταν ο ίδιος , ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε , αγαπήθηκε και πάλεψε. Μάχιμος και δημιουργικός συνθέτης της γενιάς του. Αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο. Καλό ταξίδι Θάνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο. Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. “Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται” καθώς ο ίδιος έλεγε. Εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, αυτός ο γενναίος μαχητής της ζωής, μας καλούσε και με το παράδειγμά του να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό “στο φτερό του καρχαρία”, αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό, ακόμη και τον θάνατο. Στη φροντίδα για να διαμορφωθούν άνθρωποι ικανοί να κατανικήσουν τη βαρβαρότητα, να κατανοήσουν και να αλλάξουν, να εξανθρωπίσουν τη “γη των Βησιγότθων”, είναι αφιερωμένο το έργο του. Πρωτοπόρο σε μορφή και περιεχόμενο, ένα τέλειο συνταίριασμα της μουσικής με την ποίηση, αλλάζει τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού, ανατρέπει τις φθαρμένες αστικές αξίες, ιδεολογικές και αισθητικές, ξαφνιάζει, ταράζει και ξεβολεύει, μας υποχρεώνει να κινητοποιήσουμε τη σκέψη, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη συγκίνηση, στην αλήθεια».

Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία
Ανακοίνωση για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου
Εμβληματική μορφή του πολιτισμού, της ανατρεπτικής, σύγχρονης μουσικής, ένας διανοούμενος του πολιτισμού και της τέχνης, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μια από τις ψυχές της «μεταπολίτευσης», τη σημάδεψε με τα τραγούδια του, αποτύπωσε το ριζοσπαστικό της πνεύμα, δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτή, δεν την διαχειρίστηκε. Η μουσική, ευρύτερα η πολιτιστική και πολιτική του δράση, ήθελε να σπάει τα όρια, «να χορέψει πάνω στο φτερό του καρχαρία», να κινεί το νήμα της ιστορίας σε πείσμα όσων έλεγαν ότι «ξοφλήσαμε».

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφερε με την αισθητική του ένα νέο επαναστατικό πνεύμα στη μουσική, έναν άνεμο ανατροπής, πειραματισμού και τόλμης. Βασισμένος και στρατευμένος στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας, προώθησε και ανέπτυξε την τέχνη ως αισθητικό εργαλείο για την απελευθερωτική προσέγγιση του κόσμου. Τόλμησε την δημιουργική συνάντηση της λαϊκής μουσικής με τη λόγια, γνωρίζοντας σε βάθος και δουλεύοντας και με τις δύο. Επιχείρησε, με μοναδική επιτυχία, να σκαλίσει σε βάθος την ποίηση, τη λαϊκή παράδοση και διαφορετικές μουσικές φόρμες, χωρίς τυπικά όρια και στερεότυπα. Σκοπός του ήταν να βυθιστεί και να εκφράσει τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας, τα νοήματα κάτω από τις λέξεις και τα συνθήματα, τελικά τις αξίες και τα ιδανικά της κομμουνιστικής απόπειρας. Δεν έμεινε στην επιφανειακή προσέγγιση, το τετριμμένο και το εφικτό, το «φαίνεσθαι», την αναπαραγωγή του αστικού πραγματισμού. Δεν έμεινε στην επιτυχία του, αλλά επανέρχονταν ακόμη και στο ίδιο του το έργο με τόλμη και νέες προσεγγίσεις. Συνέβαλε όχι μόνο πρακτικά μέσα από το έργο του, αλλά και θεωρητικά μέσα από τις παρεμβάσεις του για το χαρακτήρα της τέχνης και το ρόλο των καλλιτεχνών, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πολιτισμού της χειραφέτησης.

Μίλαγε, τραγούδαγε, αναζητούσε με την ποίηση του μέλλοντος, όχι τη μιζέρια του παρόντος. Γι αυτό αγαπήθηκε από το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων που ρούφηξαν το έργο του, ακόμα και όταν οι «ειδικοί» το έβλεπαν με καχυποψία. Κυρίως αγκαλιάστηκε από τους μαχόμενους ανθρώπους, στον καθημερινό αγώνα αλλά και στις φλόγες των εξεγέρσεων, από αυτούς που δεν συμβιβάζονται, τολμούν, αναζητούν, επαναστατούν.
Η βαθιά αισιόδοξη, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας και ανατρεπτική του μουσική έχει αφήσει το δικό της σημάδι στην ιστορία του λαού μας. Κυρίως γιατί εκφράζει τη δυνατότητα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, κέρδη, ιδιοκτησία.
Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση νοιώθουν μεγάλη τιμή που συνεργάστηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο, που τίμησε αρκετές φορές με την παρουσία του εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ των Αναιρέσεων.

Ο Θάνος Μικρούτσικος «έφυγε», αλλά τα τραγούδια του θα είναι κοντά μας και εμείς πάντα θα τραγουδάμε και θα κάνουμε πράξη τον ποιητή και τον συνθέτη που μας καλεί να πάρουμε:
«του καιρού τ’ αλφαβητάρι
και της αγάπης λόγια φυλαχτό
για να βρει πάλι ρίζα το χορτάρι,
πάρε την ελπίδα και τη χάρη
ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό
με την ελπίδα μόνο και τη χάρη».
Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο, τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν στις γραμμές των οριζόντων του κομμουνισμού της εποχής μας.