Αντιδράσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις Σκιαδαρέση

Επιστολή του Περιφ. Επιμ/κου Συμβουλίου Ηπείρου στο Επιμελητήριο Λευκάδας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Επιμελητηρίου Λευκάδας, ο οποίος αποκάλεσε τους Ηπειρώτες και τους Αιτωλοακαρνάνες «γύφτους».
Σε επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου «Αναφορικά με τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στα κοινωνικά δίκτυα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας» που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΠΕΣ Ηπείρου & του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος και που απευθύνεται στον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λευκάδας αναφέρονται τα εξής:

«Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου, απαρτιζόμενο από τα Επιμελητήρια Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στην συνεδρίασή του στις 20.05.2020 συζήτησε τις απαξιωτικές εκφράσεις για τους «γείτονες» της Π.Ε. Λευκάδας, του Προέδρου του Επιμελητηρίου της κου Σ. Σκιαδαρέση.
Έκπληκτοι, όπως άλλωστε και το Πανελλήνιο, διαβάσαμε τους, κατ’ ελάχιστο απαράδεκτους, χαρακτηρισμούς του Προέδρου της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο σε ότι αφορά την μειωτική στοχοποίηση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) των Ρομά, όσο και της συνειρμικά απαξιωτικής σύνδεσης των κατοίκων της Ηπείρου και Δ. Ελλάδας που επισκέπτονται το όμορφο νησί της Λευκάδας καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, τόσο ως γαστρονομικό προορισμό όσο και ως προορισμό αναψυχής, ολιγόωρο ή πολυήμερο.

«Γείτονες γύφτους», που ακόμη και στις ολιγόωρες επισκέψεις τους στις οργανωμένες και μη παραλίες του νησιού της Λευκάδας, δαπανούν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 25€ (για πάρκινγκ, ενοικίαση ξαπλώστρες, καφέ κλπ) και που διαχρονικά επιλέγουν την περιοχή σας ως προορισμό τους αλλά παράλληλα μεριμνούν και να τον εφοδιάζουν διαρκώς με υψηλής ποιότητας προϊόντα, ειδικά πρωτογενούς παραγωγής, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικής κοινότητας.
Δημιούργησαν και διατήρησαν έτσι μια μακρόχρονη ανταποδοτική σχέση φιλίας και συνεργασίας. Μια σχέση που ουδέποτε μέχρι σήμερα διαταράχθηκε, ακόμη και στην δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, και πολύ δε περισσότερο από τους μεμονωμένους “απολίτιστους” επισκέπτες ή κατοίκους, που με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους (ρίψη σκουπιδιών, άναρχη στάθμευση κλπ) δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν το σύνολο τόσο των επισκεπτών σας όσο και των συμπολιτών σας.

Άλλωστε, δυστυχώς, δεν διαθέτει μόνο η περιοχή σας το προνόμιο επίσκεψης ή φιλοξενίας ατόμων αυτής της νοοτροπίας και πολιτισμικής κουλτούρας.
Αν θεωρηθεί, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Προέδρου, αποτελούν την μύχια σκέψη των κατοίκων και επιχειρηματιών της Λευκάδας, για την ποιότητα των «γειτόνων τους», στους οποίους αποδίδουν την αποκλειστικότητα έλλειψης πολιτισμικών στοιχείων αλλά και πενιχρά οφέλη από την παρουσία τους, τότε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων του ΠΕΣ Ηπείρου οφείλουν να αναλάβουν δράση για την προάσπιση των συμφερόντων της πληττόμενης κοινωνίας και Επιχειρηματικότητάς σας, με την κινητοποίηση για την ΜΗ περεταίρω μετάβαση των κατοίκων και μελών μας στην περιοχή σας.

Το ΠΕΣ Ηπείρου εξέτασε παράλληλα και τις μετέπειτα επεξηγηματικές δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου, απόρροια των (κατά δήλωσή του) «δικαιολογημένων αντιδράσεων» για τις δηλώσεις του αλλά και την κατανόησή του ότι «μας στεναχώρησε», αλλά και την σχετική Έκτακτη Ανακοίνωση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου.
Το ΠΕΣ Ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και τις συνακόλουθες αντιδράσεις μερίδας των φορέων αλλά και τμήματος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λευκάδας, σε συνδυασμό ότι πρώτη φορά παρατηρείται μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά και ενέργεια, και μάλιστα από εκπρόσωπο του Επιμελητηριακού κόσμου, αποφάσισε ομόφωνα:

Α) να καταδικάσει τις αρχικές απαξιωτικές δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας κου Σ. Σκιαδαρέση, τόσο για τις ΕΚΟ των Ρομά όσο και για τους «γείτονες» της περιοχής του
Β) να ενημερώσει το Επιμελητήριο Λευκάδας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες, που αφενός δυναμιτίζουν το υπάρχων πλαίσιο συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής κι αφετέρου θέτουν τις βάσεις για κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις που τελικά θα καταστούν επιζήμιες στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά για όλους μας, και
Γ) να αποδεχθεί τις εξηγήσεις που δόθηκαν, θεωρώντας ότι αυτές αντικατοπτρίζουν την άποψη της πλειοψηφίας των κατοίκων και επιχειρηματιών της Λευκάδας.