Αντιδρά η ΠΟΕ ΟΤΑ στο διευρυμένο ωράριο των ΚΕΠ

Σχετικά με την Ασφάλεια και την Υγεία του προσωπικού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έλαβαν μία αιφνιδιαστική απόφαση, κατά το «αποφασίζω και διατάζω», να επανέλθει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των Κ.Ε.Π., θεωρώντας πώς οι κίνδυνοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και όχι μόνο έπαψαν να ισχύουν ως… δια μαγείας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που φέρει ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2021, καλούνται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) όλης της χώρας να εφαρμόσουν από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 το διευρυμένο ωράριο εργασίας που ίσχυε πριν την περίοδο του κορωνοϊού. Δηλαδή, όσα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) στα οποία εργάζονται τρεις ή περισσότεροι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Προϊσταμένου, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:30 έως 20:00 και με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 έως 19:30 (το Σάββατο από 8:00 έως 14:00, με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 έως 13:30). Θα μπορούν δε οι πολίτες, να προσέρχονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) χωρίς προηγουμένως να έχουν κλείσει κάποιο ραντεβού, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και κάθε συναρμόδιο Υπουργείο, όπως το Εσωτερικών, στην απόσυρση της εγκυκλίου που επαναφέρει το διευρυμένο ωράριο στα Κ.Ε.Π. και δηλώνει πώς αυτό πρέπει να επανεξεταστεί όταν έχει προηγουμένως επιλυθεί το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης τους. Δεν είναι δυνατόν το υπάρχον προσωπικό να ανταποκριθεί σε ένα διευρυμένο ωράριο, όταν το τελευταίο έτος έχει ανατεθεί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) τεράστιος όγκος νέων αρμοδιοτήτων και διεκπεραιώσεων που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσων προσλήψεων προσωπικού εκπαιδευμένου και πλήρως καταρτισμένου.