Αποτυγχάνοντας με εξαίσιο τρόπο

Γράφει η Μηλιώνη Ιππολύτη (*)

Φτάνοντας στα τέλη του χρόνου, πολλοί από εμάς, κάνουμε μια ανασκόπηση για την χρονιά που αφήνουμε πίσω. Στόχοι που εκπληρώθηκαν, στόχοι που μείναν στα σκαριά, παραστρατήματα, αποτυχίες, επιτυχίες προσωπικές, επαγγελματικές, κατακλύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Αυτοκριτική είναι η κριτική που κάνει το άτομο για τον εαυτό του, κυρίως για τις λανθασμένες επιλογές και τα λάθη του. Η αυτοκριτική είναι το μέσον για να φτάσει κανείς στην αυτογνωσία. Η αυτογνωσία, με την σειρά της, είναι η αρχή για αυτοβελτίωση. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η υπέρβαση του ‘‘εγώ’’ και η προσέγγιση της αντικειμενικότητας.

Η διαδικασία της αυτοκριτικής ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της προσωπικότητας και της αυτό-εικόνας εάν η αυτοκριτική δεν γίνει με ορθό τρόπο.

Συνήθως τα άτομα μπορούν να είναι αρκετά πιο συμπονετικά με τους άλλους από ότι με τους εαυτούς τους. Η έντονη εστίαση που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους δικούς τους περιορισμούς, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ένα είδος στενής ορατότητας στο οποίο οι άνθρωποι γίνονται υπερ-προσδιοριστικοί με τον ίδιο τους τον εαυτό σε σχέση με τα αρνητικά επίθετα που του καταλογίζουν καθώς έχουν παρασυρθεί από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα για τους ίδιους.

Η αρνητική αυτοκριτική είναι στην ουσία η δική μας διαταραγμένη σχέση με την δική μας ευαισθησία. Η αυτό-συμπόνια, που προτείνεται σαν τεχνική ενσυνειδητότητας είναι στην ουσία το άνοιγμα στην εξαίσια ευαισθησία στο να είσαι άνθρωπος. Τη στιγμή της αρνητικής αυτοκριτικής το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ατέλειες, τις αδυναμίες του, τους περιορισμούς του ελέγχου και της θέλησής του – και σε αυτή την αντιπαράθεση η καρδιά του κλείνει. Ξεχνάει ότι σε αυτές τις στιγμές είναι που βλέπει πραγματικά κάτι σημαντικό και καθολικό για την ανθρώπινη κατάσταση: ότι μπορεί να κάνει λάθος και να έχει ατέλειες γιατί είναι άνθρωπος.

Συνήθως, πιστεύουμε ότι η ζωή είναι θέμα αποτυχίας και επιτυχίας. Και, φυσικά πιστεύουμε ότι η ενσυνειδητότητα ταιριάζει σε αυτό το σχέδιο, και έτσι όλα γίνονται κι εδώ για την επιτυχία. Από μια άποψη, αυτό είναι σωστό. Η ενσυνειδητότητα αφορά την πρόοδο, την επιτυχία, την ευτυχία και την λήψη όσων θέλουμε. Αλλά είναι επίσης και για να μάθουμε να αποτυγχάνουμε, και να αποτυγχάνουμε χαριτωμένα, να αποτύχουμε όμορφα.

Με την ενσυνειδητότητα προσεγγίζουμε την όλη διαδικασία επιτυχίας και αποτυχίας, με διαφορετικό τρόπο. Μαθαίνουμε τι συμβαίνει σε εμάς διανοητικά και συναισθηματικά όταν δεν ‘‘πετυχαίνουμε’’, όταν δεν το κάνουμε τέλεια. Τι προκύπτει στο μυαλό και στο σώμα; Ποιες ιστορίες γίνονται πιο δυνατές; Πως νιώθουμε συναισθηματικά; πως επηρεάζει την μελλοντική προσπάθεια;

Μερικές φορές, η μάθηση πώς να αποτύχει κανείς με εξαίσιο τρόπο μπορεί να είναι τεράστια απελευθέρωση. Αποστραγγίζουμε το τσίμπημα από την τελειότητα. Μαθαίνουμε να μην γινόμαστε τόσο άκαμπτοι και παγιδευμένοι στις προσδοκίες για τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε να μην ορίζουμε τον εαυτό μας με επιτυχίες και αποτυχίες. Μαθαίνουμε να ανοίγουμε με συμπόνια την ατέλεια μας.

Feeling           First
Aceptance    Attempt
Investigate   In
Learning       Learning

Σημειώσεις κ. Γλυκερίας Ρέππας, επιμορφωτικό σεμονάριο: Mindfulness, Συναισθηματική Νοημοσύνη.

(*) Υoga instructor,

επιμορφούμενη Πανεπιστημίου Αιγαίου : Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness. Ανάπτυξη και διαχείριση Συναίσθηματων.

https://www.ippoyoga.com/
* Insta: akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341