Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Γράφει :ο 
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ
Πρόεδρος ASECU

Στα μέσα του Μαρτίου το Δίκτυο Sustainable Development Solutions Network (SDSN) του ΟΗΕ και ειδικότερα ο κόμβος του που είναι υπεύθυνος για περιοχή της Παρευξείνιας Ζώνης (ο οποίος εδρεύει στο ΑΠΘ) εκπροσωπήθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού από τους Καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής Νίκο Θεοδοσίου (Πρόεδρο του εν λόγω Κόμβου) και Νίκο Μουσιόπουλο και τον υπογράφοντα. Συμμετέχοντας στις εργασίες παρουσιάσαμε την υπό σύνταξη έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια της περιοχής. Στο επόμενο διάστημα η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστεί δημοσίως συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά ισόρροπο μέλλον στη Μαύρη Θάλασσα.

Τις προηγούμενες ημέρες, 22-25 Μαρτίου, η Ένωση Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας, Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών (ASECU) ολοκλήρωσε το φετινό «διεθνές σχολείο» της στο Kielce της Πολωνίας, όπου συμμετείχαν 50 φοιτήτριες και ερευνητές από 10 χώρες. Έχοντας την τιμή να προεδρεύω της Ένωσης, παρακολούθησα τις εργασίες και συντονίσαμε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος νέων που αναδεικνύει τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην περιοχή και καλεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Το ψήφισμα θα δημοσιευτεί και θα σταλεί εν είδει ανοικτής επιστολής στο προαναφερόμενο δίκτυο του ΟΗΕ και στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.

Αυτά αποτελούν ένα μόνο, μικρό παράδειγμα πρωτοβουλιών του ΑΠΘ, στην τελευταία μόλις περίοδο, από λίγους και λίγες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητάς μας.

Αποτελούν δηλαδή μια απόδειξη ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο «δουλεύει» για το καλό της νεολαίας, για την εξέλιξη της γνώσης και για την ανάπτυξη της κοινωνίας, σε πείσμα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της σκόπιμης συκοφάντησης του.

Μια απόδειξη ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δουλεύει, σε πείσμα όσων «μας δουλεύουν».
Κι ένα ρητορικό ερώτημα, ή καλύτερα μια ευχή: δεν διεκδικώ να γίνουν τα παραπάνω πρωτοσέλιδο όπως η είδηση για «πυρηνικό ριφιφί» (… θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου…), αλλά θα τύχουν έστω της ελάχιστης, δημοσιογραφικής ανάδειξης που τους αρμόζει; Θέλω να είμαι σίγουρος πως ναι!