ΑΦΑΝΤΟΙ Υποψήφιοι Βουλευτές

10 μέρες μετά τις εκλογές, δεν κουνιέται φύλλο σε γειτονιές και χωριά

«Μουδιασμένοι» οι «σταυρομάχοι» από τα αποτελέσματα

Σε TV και στις περιφέρειες η μάχη με κορυφαία στελέχη

Εντατικά μαθήματα για να αποφύγουν τις γκάφες

Ξεκίνησε και επίσημα από την Δευτέρα η νέα προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ρίχνονται στη μάχη στις τηλεοπτικές οθόνες, ενώ καταστρώνουν σχέδια για τις κρίσιμες για το καθένα περιφέρειες, προκειμένου να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η κερδισμένη στις κάλπες της 21ης Μαΐου Νέα Δημοκρατία, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ανανεωμένο σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη μάχη της ψήφου προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα κορυφαία στελέχη τους, με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και, κυρίως, την προτίμηση του εκλογικού σώματος. Πάντως τα στελέχη όλων των κομμάτων, με τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, προς το παρόν δεν έχουν και μεγάλη επιτυχία.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν πως υπάρχει από την Νέα Δημοκρατία υπάρχει σχέδιο οργανωμένης απόπειρα διαστρέβλωσης θέσεων και δηλώσεων με τη μέθοδο της μονταζιέρας με πρωταγωνιστή τον Άκη Σκέρτσο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών πληθαίνουν, αφού μετά την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις δηλώσεις Χρονοπούλου-Δουδωνή, ακολούθησε καταφανής διαστρέβλωση δηλώσεων της Πόπης Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Στέφανου Παραστατίδη (ΠΑΣΟΚ).
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, τις αιτιάσεις του μηχανισμού Μητσοτάκη επανέλαβε, εξάλλου, ο κ. Σκέρτσος και στο πλαίσιο της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι «κρυφή ατζέντα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ , την αποκάλυψαν ο κύριος Κατρουγκαλος και η κυρία Φωτίου . Αλλά έχει και το ΠΑΣΟΚ, την αποκάλυψαν οι “Μαρτυριάρηδες” Νο2 που είναι ο κ. Δουδωνής και η κα Χρονοπούλου -στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» για να συμπληρώσει «Τι μας είπαν; 1) ότι θα αυξήσουν το φόρο στα μερίσματα των επιχειρήσεων 2) θα επιβάλλουν έκτακτη φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και 3) θα επαναφέρουν την φορολογία στις γονικές παροχές».
Σε απάντηση από τον Στ. Παραστατίδη γίνεται λόγος για μονταζιέρα και προσπάθεια από τη Ν.Δ. να δημιουργήσει πολιτική ζούγκλα στον δημόσιο διάλογο. Σε σαρδάμ απέδωσε τα όσα είπε στην ΕΡΤ η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ελένη Χρονοπούλου, σημειώνοντας ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», σημειώνοντας ότι προφανώς ήθελε να πει ότι θα τα μειώσουν και όχι θα τα αυξήσουν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, απέδωσε σε “lapsus linguae” όσα είπε η κυρία Χρονοπούλου, παραπέμποντας και στη δική της διευκρίνιση.

Άφαντοι υποψήφιοι
Μπορεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να γίνονται αντιπαραθέσεις, όμως αυτό το γεγονός με τις καθημερινές παρουσίες των ίδιων πάνω-κάτω προσώπων, που απλώς μετακινούνται από σταθμό σε σταθμό έχει κουράσει.
Οι υποψήφιοι βουλευτές τουλάχιστον των κομμάτων εκείνων που κινητοποιήθηκαν για να ζητήσουν τον σταυρό από τους ψηφοφόρους, 10 μέρες μετά τις εκλογές, δεν έχουν κάνει καμία παρουσία έξω στον κόσμο, στις γειτονιές και τα χωριά.
Στους υποψήφιους που δεν πήγαν καλά στην σταυροδοσία, παρατηρείται ένα «μούδιασμα», ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών, και όσα ακολούθησαν δημιουργούν συνθήκες αναχωρητισμού και αποχής.
Με λίγους υποψήφιους να εκδίδουν ανακοινώσεις ευχαριστηρίων προς εκείνους που τους επέλεξαν και τους σταύρωσαν, και λιγότερους να κάνουν κάποια δημόσια εμφάνιση στα στέκια της Άρτας, καθώς για τα χωριά δεν γίνεται λόγος, η προεκλογική περίοδος των εκλογών του Ιουνίου προβλέπεται να διεξαχθεί στον καναπέ για όλους.
Οι υποψήφιοι βουλευτές που έδειξαν ισχυρή κινητικότητα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) στις εκλογές του Μάη, προς το παρόν, δεν έχουν κάνει κάποιες κινήσεις που να θυμίζουν πως είμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Ουσιαστικά προστίθενται σε εκείνους τους υποψήφιους βουλευτές των λοιπών κομμάτων, που ήταν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, «άφαντοι» υπό την έννοια πως δεν είχαν παρουσία έξω στην κοινωνία.
Με αυτές τις συνθήκες όλοι αναμένουν τις περιοδείες από κλιμάκια γνωστών στελεχών που θα έλθουν από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το εκλογικό ορόσημο του Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 60 περιοδείες σε νομούς, πόλεις και χωριά της επικράτειας, με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί σε Μαγνησία, Λάρισα, Ξάνθη και Ιωάννινα, ο κ. Χατζηδάκης σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και Κορίνθια, ο κ. Κυρανάκης σε Ιωάννινα και Χαλκιδική και έπεται συνέχεια.

Μητσοτάκης: «Οι κάλπες είναι άδειες»
Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, επισκέφθηκε περιοχές των Χανίων, όπου συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με τις παραδοσιακές κρητικές μαντινάδες. «Θα συμπορευτούμε μαζί σε αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης, σε αυτό τον δρόμο της κοινωνικής συνοχής, σε αυτό τον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Του οράματος το οποίο έχω για μία Κρήτη, η οποία θα είναι πράσινη – πράσινη περιβαλλοντικά, γιατί είναι γαλάζια, μην μπλεκόμαστε», αστειεύθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, το λέω παντού το επαναλαμβάνω και σε εσάς», προειδοποίησε ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, στις 25 Ιουνίου. «Όλα ξεκινάνε από την αρχή, έχουμε τον αέρα στα πανιά μας» «Εδώ δεν είναι σκορ πρώτου αγώνα, το οποίο το κρατάμε για τη ρεβάνς. Εδώ ξεκινάνε όλα από την αρχή. Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Δεν θέλω να ακούω κουβέντα ότι ‘έχουμε κερδίσει σίγουρα, άρα πάμε για άλλα’.
»Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Έχουμε τον αέρα στα πανιά μας, έχουμε το ρεύμα μαζί μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στο Καστέλι Κισσάμου.
«Αυτό μας υποχρεώνει όμως, όχι να είμαστε αλαζόνες και να προεξοφλούμε το αποτέλεσμα, το αντίθετο. Να είμαστε ακόμα πιο ταπεινοί και να έχουμε την αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που εναποθέτει στις πλάτες μας ο ελληνικός λαός, ο κρητικός λαός», ανέφερε

Εκλογές στο γυαλί 
Εν τω μεταξύ ξεκίνησε και επίσημα από την Δευτέρα η νέα προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ρίχνονται στη μάχη τόσο στο τηλεοπτικό «γυαλί», όσο και στις κρίσιμες για το καθένα περιφέρειες, προκειμένου να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, με τις εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να δώσουν την εκλογική μάχη από την αρχή, όχι πάντα με την προσδοκώμενη επιτυχία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ από το in.gr, ακόμα το… «φυσάει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άστοχες – αν μη τι άλλο – δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Θεανώς Φωτίου πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε πως το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνο που θα αποφασίζει ποια στελέχη θα βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες σε δηλώσεις που μπορεί να βλάψουν προεκλογικά.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε επανεκκίνηση, συγκροτώντας μία εκλογική επιτροπή με «δυνατά» στελέχη, μια νέα task force, που θα έχει τον βασικό ρόλο στη μάχη της 25ης Ιουνίου.
Από την πλευρά του, νέα στελέχη ρίχνει στη μάχη και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, όμως, έχει να αντιμετωπίσει ήδη τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας – α λα… Κατρούγκαλου – περί «κρυφής ατζέντας» στην φορολογική πολιτική της Χαριλάου Τρικούπη, εξαιτίας των δηλώσεων δύο κορυφαίων στελεχών και υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, και το ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ελένη Χρονοπούλου, ουσιαστικά, φάνηκε σαν να μην γνωρίζουν σε βάθος το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, μιλώντας για μεγαλύτερους φόρους στα μερίσματα των επιχειρήσεων, με τον Δημήτρη Μάντζο να σπεύδει, ως άλλος πυροσβέστης, να σβήσει τις «φωτιές» που άναψαν, θυμίζει την υπόθεση Κατρούγκαλου και τις συνέπειες που είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη «πόρτα – πόρτα»
Σημαντικότατο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των «μονομάχων» παίζει και η μάχη της περιφέρειας, με το «γαλάζιο» στρατόπεδο να έχει ήδη δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, βάσει των οποίων οι υποψήφιοι και πρωτίστως οι πρωτοκλασάτοι, που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού στις 21 Μαΐου, καλούνται και σε ειδικές αποστολές εκτός έδρας, δηλαδή σε επισκέψεις έξω από τα όρια της εκλογικής περιφέρειάς τους.
«Ξεκινάμε τις περιοδείες με χαρά και ενθουσιασμό», ανάρτησε στα social media η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις 21 Μαΐου έκοψε πρώτη το «νήμα» στην Ανατολική Αττική. Η ίδια μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά θα ανοίξουν ουσιαστικά αυτό το νέο κύκλο επισκέψεων από το Ιόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σε διάταξη μια νέα Εκλογική Επιτροπή, μια προσπάθεια οργανωτικού ανά περιφέρεια – καθώς αυτές τις μέρες συνεδριάζουν όλες οι νομαρχιακές του κόμματος – το Εκτελεστικό Γραφείο και το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μια στρατηγική που έλειψε το προηγούμενο διάστημα ή έγινε με ασθενή τρόπο – σε αντίστιξη με την ομάδα Μητσοτάκη που το έπραξε με επιτυχία: τα focus group και τις θεματικές ανά περιφέρεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θέλει μάχη πόρτα-πόρτα σε οργανωτικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να πάρει συγκεκριμένη μορφή στην πράξη με εκείνους που θα αναλάβουν να «τρέξουν» σε περιφέρειες όπου απαιτείται ενίσχυση, για να γίνουν περισσότερο γνωστές οι θέσεις του κόμματος.