Βασίλης Τσίρκας: Στόχος μας ο κοινός αγώνας με όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

Ομιλία πραγματοποίησε ο υπ. βουλευτής Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, στην ανοιχτή πολιτική συνέλευση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Αρχικά ο κ. Τσίρκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που βρίσκει το «κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας που αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Και συμπλήρωσε «Στην Αριστερά δεν μας αρέσει ο απομονωτισμός και γι’ αυτό αποτελούμε αυτή τη στιγμή τον βασικό εκφραστή στον πόλο των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί στην οικοδόμηση μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα ενισχύσει την πολιτική κατεύθυνση που έχει χαράξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, θα αποτρέψει την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων και θα ματαιώσει τα σχέδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου να παλινορθωθεί».

Συνεχίζοντας ο Βασίλης Τσίρκας μίλησε εν συντομία για τις συνθήκες και το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Πορευόμαστε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχοντας στις αποσκευές μας το αδιαμφισβήτητο έργο μας της τελευταίας τετραετίας. Δεν είμαστε απολογούμενοι, όπως θέλουν κάποιες πλευρές να μας παρουσιάσουν, αλλά νιώθουμε περήφανοι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη θηλιά στο λαιμό και μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης πίεσης, καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να στηρίξουμε αρχικά τα κοινωνικά στρώματα που είχαν πληγεί περισσότερο και να τα ελαφρύνουμε έμπρακτα όσο το δυνατό περισσότερο.
Και μετά την έξοδο της χώρας από τη λαίλαπα των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, διαψεύδοντας όλους όσοι μας αμφισβητούσαν, ακολουθήσαμε τον δικό μας αυτόνομο πλέον δρόμο, και ασκήσαμε πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης, την μείωση της ανεργίας, την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ακολούθως ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στον τρόπο που πρέπει να δοθεί η μάχη μέχρι τις εκλογές καθώς και στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Εμείς λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Αυτό που τώρα οφείλουμε να κάνουμε, είναι να παρουσιάσουμε ανοιχτά και αναλυτικά το κυβερνητικό έργο των τελευταίων χρόνων, τα αποτελέσματα του οποίου δεν μπόρεσαν ίσως να γίνουν σε μεγάλο βαθμό αισθητά στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η χώρα έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα καθόλου αυτονόητη, αν θυμηθούμε την απελπιστική κατάσταση που παραλάβαμε το 2015.

Πρέπει τώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και για το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα, που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και στηρίζει αποφασιστικά τον κόσμο της δουλειάς, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι τομείς στους οποίους έχουμε εστιάσει ανταποκρίνονται σαφώς στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Μιλάμε για την ανάπτυξη με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αγορά εργασίας με τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και αυξημένους μισθούς, ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την αλληλεγγύη και την ασφάλεια στο επίπεδο της κοινωνίας.

Ο δικός μας εθνικός στόχος είναι να ανακτήσουμε στον τόπο την κανονικότητα στην αγορά εργασίας που αυτό σημαίνει ανεργία ξανά στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης».

Τέλος ο υπ. βουλευτής Άρτας μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου και για τη δυναμική του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα : «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει αυτή τη στιγμή μια αριστερή προοδευτική Κυβέρνηση. Για τη συνέχιση λοιπόν της εφαρμογής των πολιτικών μας πρέπει να υπάρξει διάλογος, κοινωνικός και πολιτικός,, ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες ενός διαλόγου για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στόχος μας είναι η συμπόρευση και ο κοινός αγώνας με όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν ότι οι στόχοι μας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Αποτελούμε μια μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη. Και αυτό δεν είναι καθόλου περιστασιακή ή καιροσκοπική επιλογή αλλά ένα τολμηρό πολιτικό βήμα που θα αλλάξει του πολιτικούς συσχετισμούς σε βάθος χρόνου και θα κάνει εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης από τη μία και της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού από την άλλη.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με την επικράτηση των πολιτικών λιτότητας και την άνοδο της ακροδεξιάς έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών που θα αντιπαλέψουν και θα αναστρέψουν την κατάσταση.

Θεωρώ ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα διαθέτει όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που δίνουν ακριβώς το στίγμα αυτού το σύγχρονου προοδευτικού μετώπου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης, ένα ψηφοδέλτιο με εμφανή δυναμική, που μπορεί όχι μόνο να μας διατηρήσει στην πρώτη θέση αλλά να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή μας.

Απευθυνόμαστε στον λαό με ένα έντιμο και καθαρό πρόγραμμα, που δεσμεύεται για στήριξη του κοινωνικού κράτους, προστασία της εργασίας, ελαφρύνσεις και στήριξη για τους πολλούς. Έτσι ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας και να μην μείνουν αποκλειστικά στα χέρια των οικονομικά ισχυρών.
Έχουμε όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να εξηγήσουμε στους πολίτες ποια είναι τα δύο αντίπαλα σχέδια σε αυτές τις εκλογές, τι εξυπηρετεί το καθένα και τι σημαίνει για την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας».