Βουλή για το Εργασιακό

Μητσοτάκης για εργασιακό: Θέτει κανόνες στη «ζούγκλα » της εργασίας

Σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου

«Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός», απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι λέει ψεύτικα παραδείγματα στο εργασιακό και τον κάλεσε να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής από που προκύπτουν όσα λέει.
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτό το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και απαρρίθμησε όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης.

Μάλιστα κλείνοντας απάντησε και στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απρέπεια τη δήλωσε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απάντησε πως «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη
Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και μη, πάντως, αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά και τον κ. Τσίπρα. Αλλά μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα οι πολίτες θα επιλέγουν το πρωτότυπο».
«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κάποιοι ακόμα διαβάζουν το σήμερα με τα γυαλιά του χθες. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι σπέρνει δηλητήριο και διασπείρει fake news.
-Δεν αμφισβητείται το 8ωρο είπε και τόνισε ότι δεν καταργείται αφού όπως είπε προβλέπεται από το άρθρο 55 του ίδιου του νομοσχεδίου, ενώ υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στην ΕΕ.
-Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Υπάρχουν πράγματι μαύρες υπερωρίες αλλά αυτές ξοδεύονται στα εργαστήρια προπαγάνδας της Κουμουνδούρου
-Λέτε ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχθηκαν, όσοι το λένε, διότι άργησαν μόνο 31 χρόνια μια και ήδη προβλέπεται με υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Κ. Τσίπρα θυμάστε ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως στη διακυβέρνηση σας.
-Λέτε ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις. Μόνο που ήδη υπάρχουν ατομικές συμβάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. «Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αναρωτιέμαι πού πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος 
Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα

Δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
«Αρχιερέα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο «έκτρωμα» που «διχάζει την ελληνική κοινωνία και τον λαό».
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη» για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου. «Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αποτελούν «δυσφήμηση όσων αντιδρούν και αντιστέκονται» εξηγώντας πως «απαξιώνονται τα συνδικάτα, όλες οι κοινωνικές οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Μίλησε για «ομιλία προκατασκευασμένων επιχειρημάτων» αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε ισχυριζόμενος πως «δημιουργεί εικόνα απόλυτου διχασμού», «αποκαθηλώνει το εργατικό δίκαιο την κοινωνική δικαιοσύνη».
Η σφοδρή επίθεση Τσίπρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία συνεχίστηκε με τον πρώην πρωθυπουργού να τονίζει πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι «ότι πιο αντεργατικό έχει έρθει στη Βουλή μετά τη μεταπολίτευση».
Ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην το επιχειρήσετε πάλι. Εκτίθεστε. Τόσο εσείς, όσο και οι εντολοδόχους σας», ενώ χαρακτήρισε την ΝΔ ως «ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά» και τον πρωθυπουργό ως «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους».
Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ.

«Ξέρουμε ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος είναι το ερίφιο στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα.
Η πιο κραυγαλέα επιλογή σας: Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο (AstraZeneca), ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39. Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής».

Γεννηματά: Νομιμοποιείται η εργασιακή ζούγκλα

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και προειδοποίησε με κατάργηση του εργοστασιακού νομοσχεδίου «αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν», ενώ χαρακτηρίζοντας «οπισθοδρομική πολιτική» το εργασιακό νομοσχέδιο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει.
Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.
«Στηρίζετε μας λέτε τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο.
-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη.
-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως.

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και επεσήμανε «τη σύγχυση και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της έκανε λόγο για ανησυχία και αμηχανία από πλευράς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. “Αποφύγατε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα που σας έθεσα, κάνατε ότι περίπου δεν ακούσατε τίποτα από ότι είπα στην πρωτολογία μου” είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

“Περιοριστήκατε να προσπαθήσετε να μας ταυτήσετε με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας, είναι ολοφάνερο αυτό, από τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Είπατε μια κουβέντα που είναι η μόνη με την οποία θα συμφωνήσω. Είπατε ότι το πρωτότυπο είναι πιο ισχυρό από το αντίγραφο και επικρατεί. Θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Μητσοτάκη γιατί ο εκφραστής στη χώρα της προοδευτικής παράταξης, το πρωτότυπο είναι το ΚΙΝΑΛ. Είναι θέμα χρόνο να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες, την προβοκάτσια, όλη την προσπάθεια που συντονισμένα όλα τα τελευταία χρόνια επιχειρεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος μας” πρόσθεσε. “Είναι θέμα χρόνο να επικρατήσουμε ξανά” υπογράμμισε.
“Είστε μεταρρυθμιστές αλά καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντά σας και ανάλογα με το τι θέλετε να παρουσιάσετε και ποιον τελικά θέλετε να εξυπηρετήσετε. Αυτή είναι η απάντησή μας” τόνισε.
“Κάνετε διάφορα αστειάκια με πρώην στελέχη μας και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν μπορεί να τον ακουμπήσει κανένας σας στο δαχτυλάκι του. Και μας μιλάτε για τη δεκαετία του ’80, που έγιναν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και οι μεγαλύτερες τομές. Μπορεί να αλλάζουν οι συνθήκες αλλά οι αξίες και οι αρχές παραμένουν, για εμάς τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι αλλάξατε στη ΝΔ αλλά εμείς τις αρχές και τις αξίες μας τις διατηρούμε αναλλοίωτες”

Κουτσούμπας: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά

Το θράσος, τα ψέματα και τις συκοφαντίες, που επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να προωθήσει το αντεργατικό τερατούργημα κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο. “Όμως ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας, ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί”
“Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως… ” πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε “τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους”.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο Κ. Χατζηδάκης ξεπερνά σε αντεργατικότητα και σκοταδισμό τους προκατόχους του, Γ. Βρούτση και Ε. Αχτσιόγλου, γιατί πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις “παρεμβαίνει κατευθείαν στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας”.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους και τον συλλογικό αγώνα τους και “δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί πέρα από το “ξεχείλωμα” του εργάσιμου χρόνου, επιχειρείτε να στήσετε στο απόσπασμα και τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, επεκτείνοντας βέβαια παλιότερους νόμους, ιδιαίτερα τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ”.