Χρήσιμες οδηγίες για την αφρικανική σκόνη από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α

Επείγουσες συστάσεις στους εργαζόμενους απευθύνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α μέσω του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΘΑΝΑΣΙΑ MD, Msc, MPH, PhDc, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Ι.Ε.Π.).

Στις οδηγίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα εξής: «Κατά τη διάρκεια του έντονου φαινομένου παρουσίας Αφρικανικής σκόνης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό την σωματική δραστηριότητα-εργασία σε εξωτερικούς χώρους και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ:
• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα.
• Καρδιοπαθείς.
• Τα άτομα άνω των εξήντα πέντε (65) ετών.

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες προτείνεται να μην εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση με βάση τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.). Αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο την έκθεση τους στην βλαβερή σκόνη.
Το φαινόμενο παρόλο που θα βρεθεί σε ύφεση από τις 24 Απριλίου 2024, αναμένεται να επιδεινωθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους εργαζόμενους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
-Επίδραση στο αναπνευστικό. Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
-Αλλεργίες και ερεθισμός. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.
-Καρδιαγγειακές επιδράσεις. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς….

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.
-Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
-Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες.
-Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης. Ενδείκνυται η χρήση της μάσκας ΚΝ95.
-Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.