«Γάμος στις φλόγες»-Δημήτρη Βλαχοπάνου

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις 24 γράμματα το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «γάμος στις φλόγες». Πρόκειται για την τραγική ιστορία τού γάμου της Αλεξάνδρας τη μέρα που οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό Κομμένο και δολοφόνησαν 317 αθώους, άοπλους, ανυπεράσπιστους και ανυποψίαστους κατοίκους του.
Χαράματα Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943. Την ώρα που τελειώνει ο γάμος και σταματούν να παίζουν τα όργανα, αρχίζουν να ηχούν και να θερίζουν τα όπλα των στρατιωτών της 1ης γερμανικής μεραρχίας εντελβάις. Ο 12ος λόχος της Βέρμαχτ εν δράσει. Η εκκαθαριστική επιχείρηση «Αύγουστος» ισοπεδώνει το χωριό και το παραδίδει στις φλόγες. 97 παιδιά έως 15 χρονών διαπέρασαν οι σφαίρες ή έκαψαν ζωντανά οι φλόγες.

Και ανάμεσά τους 36 βρέφη και νήπια έως 5 χρονών. Μέσα σε λίγες ώρες ο πρωινός περίπατος του ναζιστικού λόχου εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό και βύθισε στο αβάσταχτο πένθος τον άλλο μισό. Τα πιο τραγικά θύματα οι γυναίκες και τα παιδιά.
Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κομμένο, με συγγενικά του πρόσωπα μεταξύ των θυμάτων της σφαγής, καταγράφει και διασώζει την κτηνωδέστερη σελίδα που γράφτηκε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία των σφαγών και των ολοκαυτωμάτων: το γάμο της Αλεξάνδρας• στη μικρή πλατεία της χαράς που τυλίχτηκε στις φλόγες και πλημμύρισε στο αίμα.
Η νύφη Αλεξάνδρα και ο γαμπρός Θεοχάρης δεν προλαβαίνουν να χαρούν την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Και οι γονείς της νύφης μαζί με τα 7 από τα 9 παιδιά τους δεν προλαβαίνουν ν’ αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τη νύφη, που σε λίγο θα έφευγε απ’ το πατρικό της για να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της στο σπίτι του άντρα της. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά τέλειωσαν όλα. Το γερμανικό πολυβόλο έγραψε τον τραγικό επίλογο του γάμου.
Κανείς άλλος μαρτυρικός τόπος στον κόσμο δε γνώρισε την απερίγραπτη φρίκη που γνώρισε το Κομμένο. Η νύφη Αλεξάνδρα είναι η κραυγή του ανθρώπινου πόνου που ακούγεται σπαρακτικά την έσχατη εκείνη στιγμή της ανατροπής που κουβάλησαν τα όπλα των γερμανών στρατιωτών.

Ο «γάμος στις φλόγες» του Δημήτρη Βλαχοπάνου είναι η διαρκής καταγγελία της πολεμικής ναζιστικής κτηνωδίας και η ασίγαστη πάλη για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και των ανθρώπων. Είναι η απαίτηση να πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα για τις απερίγραπτες καταστροφές που της προξένησε. Είναι η σταθερή και αμετακίνητη φωνή όλων των μαρτυρικών τόπων για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ