«Γενέθλια πόλη»- Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης)

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου

Άοκνος, δραστήριος, δημιουργικός, με μυαλό που γεννάει λογοτεχνικές ιδέες, τις οποίες βρίσκει τρόπους να τις υλοποιεί, ο συγγραφέας και ερευνητής Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης ανέθεσε σε 66 Έλληνες, αλλά και μη, λογοτέχνες, πανεπιστημιακούς, μουσικούς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους, βιβλιοπώλες, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, εκδότες περιοδικών (μερικοί από αυτούς έχουν πολλαπλές ιδιότητες) να γράψουν ένα κείμενο για τον γενέθλιο τόπο τους ή τον τόπο όπου μεγάλωσαν, για τον οποίο έχουν έντονες αναμνήσεις. Τα κείμενα που έλαβε δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. Από αυτά άλλα έχουν μορφή διηγήματος, άλλα είναι αναπολήσεις και άλλα είναι μεικτά, όλα όμως είναι εξαιρετικά, όλα χωρίς καμιά εξαίρεση.

Όπως γράφει στον Πρόλογό του ο εμπνευστής τους: «Η Ελλάδα στο κατώφλι του εικοστού αιώνα ήταν μια χώρα που αγωνιζόταν να επιβιώσει μέσα σε αμέτρητα προβλήματα», οπότε πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι εσωτερικές μετακινήσεις χαράχτηκαν στη μνήμη και έγιναν οι προσωπικές ιστορίες της κάθε οικογένειας», κι έτσι: «Ο γενέθλιος τόπος πλάστηκε μέσα από τα όνειρα, τις εμπειρίες και τα βιώματα που έφεραν εντός τους αυτοί οι άνθρωποι».

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως αγαπάμε τον γενέθλιο τόπο μας, τον τόπο όπου ζήσαμε τα χρόνια της νεότητάς μας, γιατί είναι «ο κόσμος της αθωότητάς μας και τον “εξηγούμε” με τον τρόπο που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να το κάνει». Μάλιστα, κάνει μνεία μιας φράσης του Γιώργου Σεφέρη για τα παιδικά χρόνια του, που μας αφορούν όλους. Θυμίζουμε πως και ο φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενάουερ στο βιβλίο του Αφορισμοί για τη φρόνηση στη ζωή σημειώνει πως τα παιδικά μας χρόνια μάς σημαδεύουν για πάντα. Τότε σχηματίζεται το γερό θεμέλιο του επιπόλαιου ή του σοβαρού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο.

Στα κείμενα τώρα. Η Τατιάνα Αβέρωφ κι ο Βασίλης Γκουρογιάννης μιλούν για την Ήπειρο και τα Γιάννενα, ενώ αρκετοί θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια στην Αθήνα και σε ορισμένες συνοικίες της. Ο Γρηγόρης Αζαριάδης στο Δουργούτι (Νέο Κόσμο), ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στο Αιγάλεω, ο Δημήτρης Κωστόπουλος και ο Αντώνης Σκιαθάς στο Περιστέρι, ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος στο Παγκράτι, ο Κώστας Καλφόπουλος κι η Ισμήνη Καπάνταη στο Κολωνάκι, ο Δημήτρης Καταλειφός στη Νέα Σμύρνη, ο Γιώργος Λεονταρίτης στην Πλατεία Βάθης.

Μερικοί θυμούνται τη Θεσσαλονίκη, όπως ο Τάσος Καλούτσας, η Κατερίνα Καριζώνη, ο Τόλης Νικηφόρου κι ο Γιάννης Πατσώνης, άλλοι θυμούνται τον Πειραιά, όπως ο Στέφανος Μίλεσης και ο Άγγελος Χαριάτης. Ο Στρατής Αναγνώστου αναφέρεται στη Μυτιλήνη, ο Διαμαντής Αξιώτης και ο Γιάννης Ατζακάς στην Καβάλα, η Νατάσα Βαφειάδου στην Κομοτηνή, ο Μηνάς Βιντιάδης στην Κάσο, ο Γιώργος Βοϊκλής και η Έρη Ρίτσου στη Σάμο, ο Γιώργος Γκόζης στη Φλώρινα, ο Θοδωρής Γκόνης στο Ναύπλιο, ο Γιώργος Δάγλας στην Ιθάκη, ο Γεράσιμος Δενδρινός στην Ελευσίνα, ο Φίλιππος Δρακονταειδής στη Ζάκυνθο, ο Γιώργος Θεοχάρης στην Άμφισσα.

Η μοναξιά σε έναν ξένο τόπο παραμονεύει πιο εύκολα και είναι πιο δύσκολο να τη διώξεις. Και η επιστροφή δεν είναι πάντα σίγουρα ότι κουβαλάει όλα τα δώρα που περιμένεις.

Ακόμα, ο Δημήτρης Καρατζιάς και ο Πασχάλης Λαμπαρδής αναφέρονται στις Σέρρες, ο Κώστας Λάνταβος στη Λάρισα, ο Διονύσης Λεϊμονής στο Αιτωλικό, ο Κώστας Λογαράς στην Πάτρα, ο Στέλιος Μάινας στην Αντίπαρο, ο Ανδρέας Μήτσου στην Αμφιλοχία, η Πωλίνα Μπανά στη Δράμα, ο Βαγγέλης Μπέκας στην Πρέβεζα, ο Κωνσταντίνος Μπούρας στην Καλαμάτα, ο Θανάσης Νιάρχος στον Βόλο, ο Γιάννης Πανούσης στο Λουτράκι, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου στον Έβρο, ο Γιάννης Παππάς στην Άρτα.

Επίσης, η Δήμητρα Πυργελή μιλάει για την Ξάνθη, η Λιάνα Σακελλίου για τον Πόρο, η Λεύκη Σαραντινού για το Ρέθυμνο, ο Ντίνος Σιώτης για την Τήνο, ο Γιώργος Σταυριανός για το Ηράκλειο, η Ευαγγελία Τότσκα για το Κιλκίς, ο Νώντας Τσίγκας για την Καστοριά, ο Μάκης Τσίτας για τα Γιαννιτσά, ο Φίλιππος Φιλίππου για την Κέρκυρα, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης για την Ιεράπετρα, ο Ιγνάτης Χουβαρδάς για τη Βέροια κι η Ελένη Χωρεάνθη για το Αγρίνιο.

Άλλοι αφηγούνται τις αναμνήσεις από μέρη εκτός Ελλάδος. Η Έλενα Αρτζανίδου από τη Γερμανία, ο Κοραής Δαμάτης από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Νίκος Κατσαλίδας από τη Βόρειο Ήπειρο (Αλβανία), ο Θανάσης Λιακόπουλος από την Αντίς Αμπέμπα, η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου από τη Γερμανία, ο Κώστας Στοφόρος από τη Ρώμη. Επίσης, ο Βάλτερ Πούχνερ μιλάει για τη Βιέννη και ο Ουίλιαμ Σουλτς για το Ιλινόις, ο Πολύβιος Στράντζαλης για την Κωνσταντινούπολη, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης για τη Βουλγαρία.

Κλείνοντας ο αναγνώστης τούτο το πρωτότυπο βιβλίο, το εξαιρετικό από κάθε άποψη, διαπιστώνει πως ο κάθε συγγραφέας τού μεταδίδει τα προσωπικά του συναισθήματα νοσταλγίας, τα οποία εκφράζει στο κείμενό του. Ας προσθέσουμε πως η εξιστόρηση των ποικίλων βιωμάτων με το ιδιαίτερο ύφος του κάθε δημιουργού φανερώνει και τη λογοτεχνική ικανότητά του, η οποία είναι αναγκαία ώστε το κείμενο να γίνει ελκυστικό.

Γενέθλια πόλη
Εξήντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΛΗ:
Τατιάνα Αβέρωφ, Γρηγόρης Αζαριάδης, Στρατής Αναγνώστου, Διαμαντής Αξιώτης, Έλενα Αρτζανίδου, Γιάννης Ατζακάς, Νατάσσα Βαφειάδου, Μηνάς Βιντιάδης, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Γιώργος Γκόζης, Θοδωρής Γκόνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιώργος Δάγλας, Κοραής Δαμάτης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Ισμήνη Καπάνταη, Δημήτρης Καρατζιάς, Κατερίνα Καριζώνη, Δημήτρης Καταλειφός, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λάνταβος, Διονύσης Λεϊμονής, Γιώργος Λεονταρίτης, Θανάσης Λιακόπουλος, Κώστας Λογαράς, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Στέλιος Μάινας, Ανδρέας Μήτσου, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Βαγγέλης Μπέκας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Θανάσης Νιάρχος, Τόλης Νικηφόρου, Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιάννης Η. Παππάς, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Ουίλλιαμ Σουλτς, Γιώργος Σταυριανός, Κώστας Στοφόρος, Πολύβιος Στράντζαλης, Ευαγγελία Τότσκα, Νώντας Τσίγκας, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Ελένη Χωρεάνθη.
επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Ελληνοεκδοτική
312 σελ.
ISBN 978-960-563-489-6
Τιμή €14,45