Γεώργιος Κ. Μητροτόλης-Ένας αφανής διανοούμενος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς

Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας

Η Άρτα έχασε πριν λίγες μέρες έναν διανοούμενο που όλοι τον γνώριζαν ως έναν απλό, φιλικό συγκάτοικό τους.
Ο Ιταλός συγγραφέας Pirantello γράφει σε ένα βιβλίο « εκδόσεις Γαλαξίας» μετάφραση Μ. Πλωρίτη ότι κάθε Γιάννης είναι 7 Γιάννηδες , δηλαδή εννοεί ότι άλλος είναι ο Γιάννης που βλέπουμε, άλλος είναι στην πραγματικότητα, άλλος είναι αυτός που γνωρίζουμε κλπ.
Ο Γιώργος, ένας από τους καλύτερούς μου φίλους ήταν ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε πολύ με τη διανόηση, δηλαδή με τη λογοτεχνία , την ποίηση, τους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές και την αρχαία Ελλάδα. Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ, Άγγλος φιλόσοφος γράφει ότι υπάρχει η επιστήμη που όλα τα αποδεικνύει με πειράματα , από την άλλη πλευρά υπάρχει η πίστη.

Το μεταξύ αυτών διάστημα (επιστήμης-πίστης) καλύπτει η φιλοσοφία. Ο Γιώργος αγαπούσε ιδιαίτερα τη φιλοσοφία , του άρεσε να διαβάζει συνέχεια κάθε μορφής λόγο και είχε ένα θησαυρό από βιβλία, μεγάλο αριθμό βιβλίων. Ο Γιώργος αγαπούσε τους ανθρώπους, την καλή παρέα, αγαπούσε να βοηθά και ήθελε στη ζωή του να την έχει αφιερωμένη στο διάβασμα. Ενδιαφέρονταν ελάχιστα για την ατομική του εμφάνιση, ενδυμασία και διατροφή. Ήμασταν φίλοι από μικρά παιδιά. Από το γυμνάσιο ακόμη διαβάζαμε πολύ Ν.Καζαντζάκη , Σεφέρη, Καβάφη, Καραγάτση και τους έλληνες και ξένους συγγραφείς. Όταν βγαίναμε οι δυο μας σαν παιδιά βόλτα στην Άρτα, συζητούσαμε για φιλοσοφία και λογοτεχνία με ιδιαίτερη αδυναμία στον Καζαντζάκη και Καβάφη. Σαν φοιτητές κάναμε συχνή παρέα, πολλές φορές περπατούσαμε και φιλοσοφούσαμε στην οδό Β.Σοφίας όπου δίπλα βρέθηκε η Περιπατητική φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη.

Γενικά ο κόσμος πιστεύει ότι οι διανοούμενοι είναι οι γνωστοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα γράμματα όπως οι καθηγητές πανεπιστημίου , οι γνωστοί συγγραφείς και ποιητές κλπ. Δεν γνωρίζουν ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη διανόηση και ειδικότερα δε γνωρίζουν στις μικρές πόλεις , όπως είναι η Άρτα. Δεν γνώριζαν ότι ο Γιώργος ο Μητροτόλης ήταν ένας διανοούμενος.
Ο Γ. Μητροτόλης αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στην Άρτα, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο στην Αθήνα, μετά εργάστηκε σε μεγάλη βιομηχανία αλλά ανήσυχος καθώς ήταν έφυγε και πήγε και εργάστηκε στη Λιβύη και Ιράκ σε τεχνικές μεγάλες εταιρείες. Τα τελευταία 40 χρόνια ασχολήθηκε με τον τουρισμό και άνοιξε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης ένα εστιατόριο το οποίο χρησιμοποιούσε κυρίως για την επιβίωσή του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ αν και αγαπούσε πολύ τις γυναίκες και είχε έναν πολύ έξυπνο πατέρα και μια πάρα πολύ καλή μάνα. Επίσης έχει τον Δημήτρη, έναν καταπληκτικό και πολύ αξιόλογο αδερφό και άνθρωπο.

Εγώ με τον Γιώργο δε σταματήσαμε ποτέ την φιλία και την επικοινωνία μας έστω και από το τηλέφωνο. Δυστυχώς μέσα σε λίγες μέρες τον χάσαμε. Ο Γιώργος άξιζε πολύ για το ήθος και το ύφος που είχε, ήταν ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, προσπαθούσε πάντα να αποδώσει ό,τι καλύτερο μπορούσε και να βοηθήσει αυτούς που εργάζονταν μαζί του.
Τελειώνω με την απολογία του Σωκράτη που πριν πιει το κώνειο τον ρώτησαν αν φοβάται τον θάνατο «δε φοβάμαι καθόλου, εδώ έχω ελάχιστους φίλους, στον άλλο κόσμο που θα πάω θα βρω πολλούς φίλους και φιλοσόφους.
Ίσως γ’ αυτό και εσύ Γιώργο έφυγες νωρίς. Καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο.