Γιατί ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάνουμε;

Γράφει η Λαμπρινή Μόσχου

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα, καταλήγουν να ξαναπαίρνουν το βάρος που χάνουν. Για την ακρίβεια φαίνεται από μελέτες ότι μόνο το 20% των ατόμων που κάνουν δίαιτα, καταφέρνουν να το διατηρήσουν μακροπρόθεσμα.

Γιατί όμως ξαναπαίρνουμε το βάρος που χάνουμε;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και οι κυριότεροι έχουν να κάνουν με τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχει κάποιος όταν ξεκινάει δίαιτα και με τη χρήση στερητικών μεθόδων.

Οι στερητικές δίαιτες
Η υπερβολική μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, προκειμένου να χάσει κάποιος γρήγορα βάρος, “ρίχνει” τον μεταβολισμό και επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Και οι 2 αυτές συνέπειες, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο να ξαναπάρει το χαμένο βάρος.

Λάθος νοοτροπία
Όταν ξεκινάει μία δίαιτα, έχοντας ως στόχο την άμεση αλλαγή και όχι έχοντας τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, είναι πολύ πιο πιθανόν να τα παρατήσει κάποιος και να ξαναπάρει το χαμένο βάρος.

Έλλειψη διατηρήσιμων συνηθειών
Οι περισσότερες δίαιτες βασίζονται περισσότερο στη θέληση, στο κατά πόσο θα καταφέρω να αντισταθώ σε κάτι που μου αρέσει και το θέλω πολύ, παρά στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας. Επικεντρώνονται κυρίως σε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις και λιγότερο σε αλλαγές του τρόπου ζωής, κάτι που μπορεί να μας αποθαρρύνει και να μειώσει τις πιθανότητες για διατήρηση της απώλειας βάρους.
Συνοψίζοντας λοιπόν, οι περισσότερες δίαιτες είναι πολύ περιοριστικές και στερητικές και σου επιβάλλουν πράγματα που κάποιος δεν μπορεί να τα εφαρμόσει μακροπρόθεσμα. Επίσης οι περισσότεροι που ξεκινάνε μία δίαιτα, ξεκινάνε με λάθος νοοτροπία.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει έντονη κοινωνική ζωή, δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να σταματήσει τις εξόδους του, αλλά σίγουρα δεν θα το κάνει εφ’όρου ζωής. Και σίγουρα θα καταπιέζεται. Και μόλις αρχίσει να βγαίνει πάλι, σταδιακά θα επανέλθει στις προηγούμενες συνήθειές του που τον διατηρούσαν σε ένα αυξημένο αριθμό κιλών και θα ξαναπάρει το χαμένο βάρος. Το θέμα είναι να μάθει, πώς να ελέγχει την ποσότητα του φαγητού και του αλκοόλ που καταναλώνει σε εύλογα πλαίσια, όταν βγαίνει έξω, εφόσον αυτός είναι ο τρόπος ζωής του και όχι να το κόψει. Επίσης είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση και στον τρόπο που τρώει και συμπεριφέρεται γύρω από το φαγητό και όλη την υπόλοιπη ημέρα, να δοθεί έμφαση στην αύξηση της φυσικής του δραστηριότητας και φυσικά στο να βρει και άλλους τρόπους να διασκεδάζει, να χαλαρώνει και να βρίσκεται με τους φίλους του, πέραν από τις νυχτερινές εξόδους.

(*) Η Λαμπρινή Μόσχου είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με Master εξειδίκευσης στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας
https://www.lambrini-moshou.gr/