Γιώργος Ζάψας

Καθιέρωση τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής περιφερειακών Παρατάξεων με τον Περιφερειάρχη

Δυο επιστολές δημοσιοποιούνται από τον Γιώργο Ζάψα, επικεφαλής της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, με θέμα την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων των επικεφαλής Περιφερειακών Παρατάξεων και στην Αντιπεριφερειάρχη & Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού κ’ Ανάπτυξης κα Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, με σχετικά θέματα της Επιτροπής

Σχετικά με την πρόταση τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής περιφερειακών Παρατάξεων και του Περιφερειάρχη ο κ. Ζάψας υπογραμμίζει πως επειδή «Βρισκόμαστε στην κρισιμότερη φάση εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Η διαρκής ενημέρωση είναι κρίσιμος παράγοντας σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων όπως η παρούσα κρίση και οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου αργούν για να καλύψουν την απαιτούμενη πληροφόρηση των αιρετών αλλά και των πολιτών. Γι αυτό και προτείνουμε να εξετάσετε την ενεργοποίηση του άτυπου θεσμού της διάσκεψης των επικεφαλής περιφερειακών Παρατάξεων και του Περιφερειάρχη, για όσο χρόνο διαρκεί ο αποκλεισμός λόγω των έκτακτων μέτρων και μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα».

Όπως σημειώνει ο κ. Ζάψας στην επιστολή, «εκτιμούμε πως η καθιέρωση εβδομαδιαίας ή 15νθήμερης (αναλόγως των εξελίξεων) τηλεδιάσκεψης των επικεφαλής περιφερειακών Παρατάξεων και του Περιφερειάρχη θα βοηθήσει χωρίς να υποκαταστήσει τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το σημαντικό έργο της Πολιτικής Προστασίας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το κύρος αυτών των διασκέψεων και η συνεργασία των παρατάξεων θα προσθέσει ουσία στο θεσμό της Περιφέρειας και στην εικόνα μας ως σύγχρονης κοινωνίας πολιτών. Δεδομένου ότι ο άτυπος αυτός θεσμός λειτουργεί ήδη σε άλλες Περιφέρεις της χώρας, γιατί όχι και στην Ήπειρο; Το κάνει με επιτυχία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και η ενεργοποίηση αυτής της πρακτικής πληροφορούμε έχει θετικά αποτελέσματα. Αλλού επιλέγουν την ενημέρωση “κατά μόνας”. Η επικαιρότητα δεν περιμένει».

Ο κ. Ζάψας σημειώνει πως οι περιφερειακές Παρατάξεις, πέραν των βασικών πολιτικών επιλογών που εκφράζουν με δημόσιες δηλώσεις τους συγκλίνουν στα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια μας, όπως:
– Μέτρα για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής όπως η απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και αυστηροποίηση των ελέγχων, η απορρόφηση της παραγωγής από τον στρατό και τα νοσοκομεία, κ.λ.π.
– Εκπόνηση σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών πανδημίας για ειδικές περιπτώσεις κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, οι αδήλωτοι κατά το πλείστον εργάτες γης στις καλλιέργειες, οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας της Ηπείρου και οι έγκλειστοι των κέντρων κράτησης είναι ζητούμενο.

– Αξιοποίηση του πιστοποιημένου εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (νοσ. αναφοράς) για τις ανάγκες πραγματοποίησης εργαστηριακών ελέγχων σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία μας, τους φυλακισμένους και τους μεταφερόμενους του μεταγωγών επίσης.
Η συζήτηση μπορεί να συμπληρώνεται κάθε φορά με ενημέρωση για την στήριξη των δομών υγείας – τομέας στον οποίο η δική μας Περιφέρεια έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, την περιφερειακή οικονομία, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη (για στήριξη της τηλεεκπαίδευσης, για παρεμβάσεις πληγεισών περιοχών από έντονα καιρικά φαινόμενα ή σεισμό, όπως πρόσφατα στο Φανάρι κ.α.), όπως και την καμπάνια προβολής άλλων υποστηρικτικών δράσεων (οδηγίες ΕΟΔΥ, στήριξη μΜΕ και αγροτών).