Του κορωνοϊού, οδοιπόροι…

Και ξαφνικά, εκεί που περπατούσαν πεντέξι, που δεν ήταν επιλογή των περιπατητών, ο δρόμος για Γλυκόρριζο-Αη Γιώργη-Περάνθη, λες και τον ανακάλυψε όλη η Άρτα… προχθές καθημερινή, Μ. Τρίτη, το απόγευμα, γίνονταν απ’ το γήπεδο και κάτω, του… Αϊ Φανούρη! Λες και ήταν Αύγουστος και όλοι πήγαιναν να ανα΄ψουν ένα κερί στον Άγιο που φανερώνει κρυμμένα μυστικά και μύχιους πόθους…

Βέβαια, Αύγουστος δεν είναι… Απρίλης, είναι, που θυμίζει Φεβρουάριο… που βρέθηκαν μεγαλοβδομαδιάτικα αέρηδες, χιόνια και βροχές; Λοιπόν, όλοι αυτοί οι συμπατριώτες, που βγήκαν στο δρόμο, απλώς θέλουν να ξεδώσουν… και στο δρόμο προς Γλυκόριζο και τα λοιπά, δεν κρατάνε ούτε τις απαγορεύσεις Τσιόδρα…

Βλέπεις κάποιες συμπολίτισσες, λες και βγήκαν βόλτα στη Σκουφά… δίπλα-δίπλα, καφεδάκι στο χέρι, χαχαχουχα… ανάκατα μικρά και μεγάλα ποδήλατα… προσοχή συμπολίτες… τη βγάλαμε καθαρή, μέχρι τώρα, μη βρεθούμε ξανά πίσω…

Και ο δρόμος Άρτα-Γλυκόριζο δεν είναι ότι καλύτερο για μαζικό αθλητισμό… στο δρόμο δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλα, υπάρχουν στροφές, ο δρόμος μικραίνει… και οι άνθρωποι που οδηγούν σ’ αυτό το δρόμο, δεν είναι και τόσο μαθημένοι να βλέπουν ανθρώπους στην άσφαλτο… προσοχή!

Συμμετοχή…
Λοιπόν, πατριώτες, καλή η προσπάθεια του Δήμου Αρταίων και η πρωτοβουλάι του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη… και ο στόχος που έβαλαν για την αγορά μηχανήματος για το Νοσοκομείο μας, καλός κι άγιος…

Νομίζω πως άλλος πολύ-άλλος λίγο, μπορούμε να συνεισφέρουμε, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος… εξάλλου, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνο που είναι απαραίτητο, είναι τα λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους…

Λησμονιά…
Εμείς κλεισμένοι μέσα, θα βλέπουμε με ζήλια, όσους βγήκαν απ’ τη περιπέτεια της πανδημίας… διαβάζω πατριώτη, πως σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Ουχάν, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η Dailymail, το 90% της τεράστιας αγοράς του Baishazhou έχει πλέον ανοίξει. Στιγμιότυπα που προβλήθηκαν από την κινεζική κρατική τηλεόραση δείχνουν εμπόρους να πωλούν ζωντανές καραβίδες. Στην υπαίθρια λαϊκή αγορά, που καταλαμβάνει έκταση ίση με 65 γήπεδα ποδοσφαίρου, δραστηριοποιούνται σήμερα 3.600 εμπορικά καταστήματα.

Πάντως –λένε- οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πώληση ζωντανών άγριων ή εκτρεφόμενων ζώων προκειμένου να αποτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με μία από τις θεωρίες για την προέλευση του κορωνοϊού αυτός ξεκίνησε σε κάποιο άγριο ζώο, πιθανώς νυχτερίδα, και από εκεί πέρασε -μέσω κάπου διάμεσου- στον άνθρωπο.

Η αγορά της Huanan έχει κλείσει από τον Ιανουάριο. Η αγορά του Baishazhou βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια της Huanan και παρέχει το 70% των προμηθειών της περιοχής σε λαχανικά, κατεψυγμένα τρόφιμα. Είναι επίσης το κύριο εμπορικό σημείο ζωντανών καραβίδων σε ολόκληρη την Κίνα.

Όμως επισημαίνω μια αλλαγή, που θα τη βρούμε κι εμείς μπροστά μας, όταν περάσει τούτο ‘δω… Πελάτες και πωλητές πρέπει πλέον να μετρούν τη θερμοκρασία τους από τους επαγγελματίες της Υγείας στις εισόδους της αγοράς. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν μια επίσημη εφαρμογή για να αποδείξουν ότι δεν έχουν κορωνοϊό πριν τους επιτραπεί να μπουν!!!

Για σκέψου, πατριώτη… για σκέψου…

Capitalismo…
Καλά, μας είπες για τον Stalinismo, πες μας τώρα και για τον Capitalismo, μου είπε φίλος απ’ τα παλιά… φυσικά, μιλούσε για τις ΗΠΑ, όπου χιλιάδες αναζητούν φαγητό στα συσσίτια…

Πράγματι, στη κοιτίδα του καπιταλισμού, συναγωνιστές, χιλιάδες πολίτες συρρέουν με τα αυτοκίνητά τους στα συσσίτια σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σε σημείο που αυτά να ξεμένουν από διαθέσιμο φαγητό.

Όπως γράφουν τα διάφορα ΜουΜουΕ, περισσότερα από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και αναζητούν απελπισμένοι φαγητό σε σημεία διανομής τροφίμων από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Παρένθεση: α, μπα, υπάρχουν ΜΚΟ και στο Αμέρικα; Που βοηθάνε πτωχούς; Και πόσα τους δίνει ο Σόρος; Προσοχή ο Σόρος, όχι ο… Σώρρας!

«sleep mode»
Πάντως, πατριώτη, υπάρχει πρόταση του δισεκατομμυριούχου Σόρος για την παν δημία… σε κοινό του άρθρο με τον καθηγητή Eric Beinhocker που δημοσιεύεται στους Los Angeles Times, καταθέτει τις προτάσεις του για την διάσωση της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού

Επισημαίνει ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου 17 εκατ. Αμερικανοί έμειναν άνεργοι και πως τουλάχιστον το 24% των θέσεων εργασίας ενδέχεται να χαθούν στις επόμενες εβδομάδες… και υπογραμμίζει ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις η κατάσταση θα ισοδυναμεί με τα χειρότερα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, θέτοντας εκτός αγοράς εργασίας 37 εκατομμύρια Αμερικανούς!!!

Τι προτείνει αυτός ο καπιταλίστας; Προτείνει να τεθεί η οικονομία σε «sleep mode», δηλαδή να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ώστε να είναι σε ετοιμότητα να «ξυπνήσουν» και να επιστρέψουν δυναμικά όταν τελειώσει η οικονομική κρίση.

Πως; «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εγγυηθεί τους μισθούς όλων των Αμερικανών για όσο διαρκεί η κρίση», αναφέρει… και τονίζει πως, το μοντέλο αυτό έχουν ήδη εφαρμόσει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, που παρέχουν άμεση χρηματοδότηση στους εργοδότες για να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για το διάστημα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Μαξιλάρια!
Κι εμείς; Έχουμε κάτι, πέρα απ’ το «μαξιλάρι» του Τσίπρα και του Τσακαλώτου; Διότι, η κυβέρνηση, κάνει προσπάθειες (Σταϊκούρας έφα…), ώστε «να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους».

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι η χώρα θα πέσει φέτος σε βαθιά ύφεση λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ από το τουριστικό προϊόν.

Βρε τι τραβάμε… επί μνημονίου, η χώρα ήταν εξαρτημένη από την οικοδομή και τις τράπεζες… επί κορωνοϊού, έχει εξάρτηση απ’ τον τουρισμό… δηλαδή, δεν υπάρχει κάνας κλάδος να στραφούμε, που να αντέχει σε κρίσεις;

Τέλος πάντων…

Ήρωες…
Λένε πατριώτη, πως κάθε εποχή βγάζει και τους δικούς της ήρωες… ας πούμε, τώρα με τον «κορωνογιό», ήρωες είναι οι γιατροί, νοσηλευτές και τα λοιπά… φυσικά στη πρώτη γραμμή αστυνομικοί, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στη καθαριότητα των Δήμων, εργαζόμενοι στα s/m…

Όμως, πάντα σε περίοδο πολέμων –πόλεμος είναι και τούτος- υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες… τέτοιοι αφανείς ήρωες είναι και οι οδηγοί, λαϊκιστί οι νταλικιέρηδες, που αυτό τον καιρό, δεν μένουν σπίτι, αλλά συνεχίζουν στο δικό τους «σπίτι», στη καμπίνα της νταλίκας…

Όπως λέει στο VICE, ένας εξ αυτών, που συνεχίζει τα ταξίδια στην Ιταλία «Θες να μη φοβάσαι, αλλά φοβάσαι. Πας μαζεμένος. Όλους τους υποπτεύεσαι, κοιτάς να τους αποφεύγεις»… ο οδηγός νταλίκας από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρει εμπορεύματα, μόνο, από και προς την Ιταλία.

Όταν πατάει ιταλικό έδαφος ένας αστυνομικός του δίνει μία δήλωση που πρέπει να υπογράψει, εις διπλούν. Υποχρεούται να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες. «Πρέπει γρήγορα να ξεφορτώσεις και να φορτώσεις. Και να κρατήσεις και τα ωράρια οδήγησης», αναφέρει.

Παίρνει τα μέτρα του, όπως λέει. Φοράει μάσκα, γάντια, βάζει αντισηπτικό, κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευτεί. «Δεν έρχομαι σε επαφή με άλλους. Θα κατέβω, θα ανοίξω τις πόρτες εκεί που είναι να ξεφορτώσω και απομακρύνομαι. Η μόνη επαφή που μπορείς να πεις είναι όταν πιάνω τα τιμολόγια. Τα αφήνουν παραδίπλα και τα παίρνω», περιγράφει.

Το ίδιο και όταν φορτώνει. «Δεν μπλέκεις πολύ στα πόδια τους. Σε φωνάζουν πας στη ράμπα, κωλώνεις, φορτώνεις». Οι εργαζόμενοι των αποθηκών κανονίζουν τη φόρτωση και εκείνος παρακολουθεί από μακριά. Πλησιάζει μόνο για να κλείσει τις πόρτες της νταλίκας, όταν οι άλλοι απομακρύνονται…

Υπάρχουν και Αρτινοί οδηγοί νταλίκας, που σε αυτούς τους επικίνδυνους δρόμους, συνεχίζουν να κάνουν τις διαδρομές… όχι μόνο Ιταλία, αλλά Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία… είναι από αυτούς τους αφανείς ήρωες, που συνεχίζουν να υπηρετούν ο εμπόριο της πατρίδας…

Τα καλύτερα έρχονται!..
Είναι διαφορετική η αίσθηση να ξέρεις πως νοσείς και να το ξεπεράσεις… οπότε δικαιούσαι να πανηγυρίζεις και να βλέπεις το μέλλον με αισιοδοξία… μια τέτοια αισιόδοξη νότα, έδωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό…

Οι δύο εβδομάδες καραντίνας πέρασαν και γράφει στο twitter: “Σας είχα πει εξ αρχής ότι «κι αυτό θα περάσει». Ε λοιπόν πέρασε. Μετά από μέρες συμβίωσης, οι δρόμοι μας με τον κορονοϊο χώρισαν. Ευχαριστώ για την αγάπη, το ενδιαφέρον και τις ευχές σας. Καλή Ανάσταση σε όλους και όλες, τα καλύτερα έρχονται!!!!! #COVID2019

Δεν ξέρω για ποια «καλύτερα» μιλά ο Γιάννης, αλλά να μην μιζεριάσουμε… πάντα υπάρχουν «καλύτερα» που έρχονται…

Ν.Α.Σ.