Γραφάκος: η Ήπειρος είναι μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα στη διαχείριση σκουπιδιών

Αλλά… έρχονται της Κέρκυρας!

Θα τα δεχθείτε με… χαρά, είπε ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων

-Και θα μειωθεί ο αριθμός των ΔΕΥΑ

-Καχριμάνης: Υπάρχουν δήμοι που και χωρίς ΔΕΥΑ λειτουργούν πολύ καλύτερα

Την μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στη μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος από τα Γιάννενα.
Πρόκειται για συνέχεια όσων είχαν ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, όταν παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώπιον των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Παρότι υπήρξαν αντιδράσεις, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις καθώς σήμερα ο κ. Γραφάκος ήταν προετοιμασμένος, κάνοντας λόγο όχι μόνο για την μεταφορά απορριμμάτων από έναν Δήμο της Κέρκυρας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά κι ότι οι Ηπειρώτες θα είναι χαρούμενοι από αυτή την εξέλιξη!!!
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων «εμείς οι Ηπειρώτες θα το κάνουμε με χαρά και ικανοποίηση γιατί βοηθάμε το όμορο νησί μας»… Προσπάθησε πάντως να «χρυσώσει» το χάπι αφού απέκλεισε κάθε πιθανότητα μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο.
«Δεν ξέρω ποιος νους σκέφτηκε ότι θα ήταν φθηνή η μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο…», ανέφερε χαρακτηριστικά, βάζοντας «φρένο» στη συζήτηση που είχε ανοίξει για μεταφορά απορριμμάτων από την Πελοπόννησο.

«Προφανώς, αν έρθουν απορρίμματα θα έρθουν από την Κέρκυρα και από πουθενά αλλού. Από πού θα μπορούσαν άλλωστε να έρθουν στην Ήπειρο; Από τα Καλάβρυτα; Δεν ξέρω ποιος νους είπε, ότι είναι φθηνό να μεταφέρει απορρίμματα από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Συζητάμε για να γίνει μεταφορά στο εργοστάσιο της Ηπείρου για ελάχιστη ποσότητα και για διάστημα 3-4 ετών από την Κέρκυρα και η Ήπειρος είμαι βέβαιος, ότι θα το κάνει με χαρά, για να βοηθήσει το όμορο νησί», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Εύσημα
Ο κ. Γραφάκος προηγουμένως έσπευσε να αποδώσει εύσημα στις Τοπικές Αρχές, λέγοντας πως η Ήπειρος είναι μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη λέγοντας πως πριν χρόνια πήρε μια ορθή απόφαση που την υλοποίησε μέχρι τέλος, υπογραμμίζοντας πως άλλοι δεν έπραξαν το ίδιο. «Σήμερα έχετε μια αποτελεσματική και παραδειγματική διαχείριση, ενώ οι συνάδελφοί σας, κινούμενοι μόνο με ιδεολογικά κίνητρα, στην Κέρκυρα και στην Αττική έχουν δημιουργήσει δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διαχείριση των αποβλήτων. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και εδώ. Δε λέω ότι λειτουργούν όλα τέλεια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά η ευθύνη του δημόσιου τομέα είναι ακριβώς να παίρνει τις υπηρεσίες που πρέπει από εκεί. Άρα αυτό θα κάνουμε και στα λύματα. Θα μπουν πιο ισχυρά οι φορείς που φτιάχνουν εγκαταστάσεις και στη λειτουργία τους», είπε ο κ. ο Γραφάκος.

«Μοντέλο ΣΔΙΤ» 
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων προανήγγειλε αλλαγές και στον τρόπο εκτέλεσης των έργων αποχέτευσης, αφού στη νέα προγραμματική περίοδο βασική προϋπόθεση της ανάδειξης αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου θα είναι η ανάληψη μέρους της ευθύνης λειτουργίας και συντήρησης από τον ανάδοχο, σε ένα μοντέλο ΣΔΙΤ, αντίστοιχο με αυτό στη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Θα βάλουμε τέρμα στην ανάδειξη αναδόχων με τεράστια έκπτωση, στην κακή εκτέλεση των έργων και στον πλημμελή έλεγχό τους. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να είναι ταμπού και αυτό στην Ήπειρο το έχετε αποδείξει ότι δεν ισχύει, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Αττική ή στην Κέρκυρα, όπου οι δύο πρώην περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει τεράστια πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.

Μείωση των ΔΕΥΑ
Παράλληλα ξάφνιασε η δήλωση του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μαν. Γραφάκου, για την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Ένας σημαντικός αριθμός, είτε θα καταργηθεί είτε θα συγχωνευτεί με κάποια ή κάποιες άλλες όμορων περιοχών και επικαλέστηκε την κοινή λογική, η οποία πρέπει να διέπει τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. « Όσες ΔΕΥΑ παραμείνουν σε λειτουργία θα έχουν τη διαχειριστική επάρκεια, για να υλοποιούν τις μελέτες και να αναλάβουν τη λειτουργία των μονάδων», είπε.

«Θα βάλουμε τέρμα στην ανάδειξη αναδόχων με τεράστια έκπτωση, στην κακή εκτέλεση των έργων και στον πλημμελή έλεγχό τους. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να είναι ταμπού και αυτό στην Ήπειρο το έχετε αποδείξει ότι δεν ισχύει, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Αττική ή στην Κέρκυρα, όπου οι δύο πρώην περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει τεράστια πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.
Ο βασικός λόγος –σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο- είναι η κοινή πλέον διαπίστωση, ότι πολλές ΔΕΥΑ δεν έχουν την διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να υλοποιήσουν μελέτες, έργα, συντηρήσεις και να ελέγχουν τη λειτουργία των μονάδων.

Συμφωνία από τον Καχριμάνη
Στο βήμα της εκδήλωσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου στη διαχείριση των λυμάτων, βρέθηκε ο Αλ. Καχριμάνης, που αναφέρθηκε και αυτός στην κακή λειτουργία πολλών ΔΕΥΑ. «Υπάρχουν δήμοι που δε διαθέτουν ΔΕΥΑ, που λειτουργούν πολύ καλύτερα στη διαχείριση των λυμάτων από άλλους που διαθέτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, ότι θα πρέπει το συντομότερο να τελειώσει η εκκρεμότητα της ΔΕΥΑΙ με το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.