Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Οι συνέπειες της κατάργησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στο νομό

Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτεί έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους. Το πρόγραμμα έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι 4 Δήμοι του νομού μας ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις για έργα συνολικής αξίας 9.518.000 €. Έργα απολύτως απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες, με σημαντικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως: Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, Προμήθειες Μηχανημάτων Έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού, Ασφαλτοστρώσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, Προμήθειες – Τοποθετήσεις εξοπλισμών για την αναβάθμιση παιδικών χαρών, Κατασκευές νέων και βελτιώσεις παλαιών αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.

Το πρόγραμμα καταργήθηκε με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών, με την ψευδή δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Ποια είναι η αλήθεια; Στον προϋπολογισμό του 2020 της κυβέρνησης ΝΔ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται για την Αυτοδιοίκηση κατά 20%. Το μόνο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η κυβερνητική πολιτική, που, όπως αποδεικνύεται από την πρώτη μέρα, έχει άλλες προτεραιότητες.
Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις απόψεις των Δημάρχων μας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από όλους, εργάστηκαν και ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις για έργα συνολικής αξίας 9.518.000 €, που τώρα μεταφέρονται στο απώτερο μέλλον.