Οι κίνδυνοι μπροστά στα τραπεζικά γκισέ…

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οικονομικής εξαθλίωσης και απουσίας προοπτικής για τους νέους, οι πολίτες πιστεύουν (ή έχουν ανάγκη να πιστεύουν) ότι επέρχεται μια κάποια κανονικότητα (στη χώρα και τη ζωή τους).
Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Εργάζεται πάνω σε αυτό η ΝΔ; Ή πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα, για μια ωραιοποιημένη εικόνα από τα Μέσα Ενημέρωσης, συμβαλλούσης και της… κούρασης των πολιτών από τα επάλληλα (και ασύμμετρα) κτυπήματα σε προσωπικό-οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο όλη αυτή την περίοδο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Μέσα στην κρίση είχαμε:
-Τεράστια απώλεια εισοδήματος (ανεργία, εσωτερική υποτίμηση μισθών και συντάξεων, μείωση τιμής διάθεσης αγροτικών προϊόντων).
-Αύξηση φόρων, εισφορών και επιβαρύνσεων.
-Απώλεια στην κινητή και ακίνητη περιουσία λόγω πτώσης του Χρηματιστηρίου, απώλειας των κρατικών ομολόγων, αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, πλειστηριασμούς, πτώση αξίας ακινήτου, υπερβολική και οριζόντια επιβάρυνση των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κ.α.)

Από τα ανωτέρω, που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες (από 32% για μισθωτούς, 45% στους συνταξιούχους και… 100% στους ανέργους) του μέσου ετήσιου εισοδήματος και απόλυτη υποβάθμιση της περιουσίας των πολιτών, τι αλήθεια διορθώθηκε (ή πρόκειται να διορθωθεί); Αν εξαιρέσουμε ίσως την μικρή μείωση του φόρου καινητων κατά περίπου 20%, η οποία απορροφήθηκε από τις λοιπές επιβαρύνσεις. Την στιγμή μάλιστα που διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, ο πιο άδικος φόρος στην κατοικία, ακόμη και για χαμόσπιτα στην περιφέρεια και τα χωριά, που επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που η κατοικία χτίστηκε με κοινωνική συμμετοχή και εργασία των συγγενών ή του χωρίου (μεντάτι) . Κατά τα λοιπά:

1.Η ανεργία συνεχίζει να ταλανίζει τους νέους, οι οποίο βλέπουν σαν προοπτική μόνο την φυγή στο εξωτερικό.
2.Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν βελτιώθηκαν και δεν πρόκειται να ανακάμψουν στον προβλεπτό χρόνο.
3. Δεν υπάρχει σχέδιο μερικής, έστω, ικανοποίησης των ιδιωτών (π.χ. φοροελαφρύνσεις) που είχαν τεράστιες απώλειες στις αποταμιεύσεις τους από τα ομόλογα (μέσω PSI+).
3.Η ακίνητη περιουσία συνεχίζει να επιβαρύνεται σημαντικά, ενώ η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα εν σχέσει με τα μνημονιακά χρόνια.

4. Διαλύθηκε η μεσαία τάξη και μόνο κατ ευφημισμόν μιλάει ο πρωθυπουργός γι αυτή.
5.Για τα επόμενα χρόνια όλα τα σενάρια κάνουν λόγω για αναιμική και, κυρίως, άνεργη ανάπτυξη. Απλώς δηλαδή για μικρή μεγέθυνση ορισμένων δεικτών (αριθμών).
6.Το δημογραφικό αναδεικνύεται σε εθνικό θέμα. Ο πληθυσμός της χώρας θα μειώνεται συνεχώς λόγω οικονομικής ανέχειας και φυγής των νέων στο εξωτερικό. Ακόμη και εάν οι Έλληνες (γηγενείς) αντικατασταθούν με πρόσφυγες (επήλυδες) ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 8,5 εκ. έως το 2060…

Αντιθέτως, σε πολλούς τομείς έχουμε επιδείνωση ακόμη και σε τομείς που έμειναν άθικτοι τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως επί παραδείγματι:
Α/ Το τεράστιο πρόβλημα με τις τράπεζες το οποίο δεν περιορίζεται απλώς στις υπερβολικές (και υπό καθεστώς συμφωνημένων πρακτικών-τραστ) χρεώσεις και διάφορα «έξοδα», όπως για αλλαγή PIN, ανανέωση κάρτας, ερώτηση υπολοίπων κ.α. Το μείζον πρόβλημα που έρχεται είναι τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων τα οποία ισχύουν ήδη στη Γερμανία και θα αντικαταστήσουν τα σημερινά… μηδενικά επιτόκια. Με αυτόν τον τρόπο οι μικροκαταθέτες θα πληρώνουν φύλαχτρα στις τράπεζες. Και εκεί που η χώρα αντιμετώπισε κρίση πίστης (αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος) με το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 (και ακόμη αυτή η πίστη δεν έχει αποκατασταθεί, που είναι αναγκαία συνθήκη, μαζί με το διαθέσιμο -προς κατανάλωση- εισόδημα για να πάρει εμπρός η οικονομία), έρχεται τώρα η υπονόμευση των καταθέσεων να επιτείνει αυτή την κρίση.

Β/Οι τράπεζες, με τα αρνητικά επιτόκια, κατεβάζουν οριστικά «κάτω τα μολύβια» ως προς το θέμα της ανάπτυξης. Αντί δηλαδή να προσελκύσουν καταθέσεις (και με θετικά επιτόκια) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια και προγράμματα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, επιλέγουν να… διώξουν και τους τελευταίους καταθέτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δανειακά υπόλοιπα προς τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 11,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.
Κοντολογίς τα τρία μνημόνια δεν στάθηκαν ικανά να… κλέψουν τις καταθέσεις ή να βάλουν οριστική ταφόπετρα στην ανάπτυξη της χώρας και την εθνική διάσωση της πατρίδας (λόγω δημογραφικών απειλών). Φαίνεται ότι θα επιτύχουν τώρα οι τραπεζίτες και μάλιστα με επιδότηση (10 δις) από τους φορολογουμένους (προϋπολογισμός) προκειμένου να διαγράψουν τα κόκκινα-μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενώ την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες προβάλλουν veto ώστε να μην ανοίξουν νέες τράπεζες. Κλείνοντας τον τραπεζικό ανταγωνισμό εκτός Ελλάδας…