Δημήτρης Τρομπούκης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος
«Ο Νέος Αρτινός και Ηπειρώτης δεν θέλει να ακούσει, θέλει να δει!»
Ένας νέος άνθρωπος, νέος επιστήμονας και επαγγελματίας, ο Δημήτρης Τρομπούκης, κατέρχεται υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και μιλά στην ΗΧΩ, για τις ανησυχίες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς των νέων της Άρτας και της Ηπείρου.
«Ο Νέος της Άρτας όπως και ο κάθε Αρτινός και Ηπειρώτης δεν θέλει να ακούσει, θέλει να δει! Θέλει να δει μια πραγματική και ειλικρινή προσπάθεια για ανατροπή της σημερινής ανέχειας. Θέλει τη δίκαιη κατανομή των πόρων της Περιφέρειας στον κάθε νομό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για συνολική ανάπτυξη (…) Θέλει να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία της ατομικής εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού! Αυτά είναι δηλητηριασμένα παυσίπονα που μας κρατάνε στην στασιμότητα», επισημαίνει ο Δημήτρης Τρομπούκης, ενώ μιλώντας για εκείνα που θα δώσουν ώθηση στη περιοχή, τονίζει πως «…πρέπει να στηρίξουμε το Brand Name Ήπειρος!! Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να γίνει γνωστή η ποιότητα της Ηπείρου. Να ξέρει ο κόσμος και οι αγορές ότι όταν αγοράζουν προϊόν Ηπείρου αγοράζουν ποιοτικό και αληθινό προϊόν!»
Η συνέντευξη του Δημήτρη Τρομπούκη:
ΕΡΩΤ: Τι ήταν εκείνο που βάρυνε για να κατέλθεις υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Ζάψα;
ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι πριν ακόμη ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες οι πρώτες μου σκέψεις ήταν να μην λάβω μέρος σε αυτήν την εκλογική μάχη. Όταν ανακοινώθηκε ο Γιώργος ο Ζάψας δεν άλλαξε κάτι. Ναι μεν τον είχα παρακολουθήσει μέσω των θέσεων και κάποιον ανακοινώσεων του αλλά προσωπικά δεν τον γνώριζα και έχει μεγάλη σημασία για μένα να ξέρω τον άνθρωπο με τον οποίο πρόκειται να συμπορευτώ. Για αυτό εξάλλου είχα κατέλθει και στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές και με την τωρινή υπουργό Όλγα Γεροβασίλη η οποία είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη διάθεση να προσφέρει με όρους δημοκρατικούς και δίκαιους.
Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής: Μια μέρα δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τον κύριο Ζάψα να συναντηθούμε. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, την οποία περίμενα εντελώς τυπική, η συζήτηση εξελίχθηκε αμέσως γύρω από τα προβλήματα της περιοχής τα οποία και αναλύσαμε σε μεγάλο βαθμό. Η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή της συνεργασίας. Σε επόμενες συζητήσεις διαπίστωσα ότι ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος ουσίας, ένας άνθρωπος καθαρός, βαθειά δημοκρατικός, συνεργάσιμος και με όραμα. Δέχεται τον αντίλογο και θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία θα περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι έχουν άποψη, και διάθεση για προσφορά.
Συμπερασματικά αυτό που βάρυνε για να κατέλθω υποψήφιος με τον Γιώργο Ζάψα είναι οι απόψεις του, ο χαρακτήρας του και η διάθεση για συνεργασία την οποία θεωρώ πολύ σημαντική γιατί μια ομάδα έχει πάντα καλύτερες επιδόσεις από τον ατομισμό και συγκεντρωτισμό.
ΕΡΩΤ: ποια πράγματα απασχολούν τους νέους ανθρώπους και τους νέους επαγγελματίες όπως εσένα;
ΑΠ: Οι νέοι είναι μια ειδική περίπτωση στη χώρα, είναι η ομάδα ανθρώπων η οποία πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, να δείχνουν τον δρόμο μέσα από τις νέες τάσεις του κάθε κλάδου αλλά και να προτείνουν καινούργιες ιδέες για να καλύπτουν τα κενά ή τις νέες ανάγκες της αγοράς.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι νέοι νιώθουν αδικημένοι. Νιώθουν αδικημένοι γιατί ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να παράγουν μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Λέγοντας υγιές περιβάλλον εννοώ να μην έχουν τον φόβο του αύριο, να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά αλλά και πνευματικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Νέων ανθρώπων είναι προφανώς η ανεργία. Χωρίς τη δυνατότητα εισόδου στην εργασία δεν υπάρχει κανένα μέλλον.
Για τους έχοντες εργασία, είτε αυτοί είναι υπάλληλοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, τροχοπέδη αποτελούν η φορολογία και η γραφειοκρατία. Η υπερφορολόγηση η οποία ήρθε με τα χρόνια των μνημονίων παραμένει και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει σύντομα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει είναι η αύξηση του ΑΕΠ το οποίο θα γίνει μόνο με την μείωση της ανεργίας. Όσον αφορά την άλλη τροχοπέδη, την γραφειοκρατία, η Ελλάδα ανέκαθεν είχε αυτή την ασθένεια. Το μόνο θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) αλλά είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο. Εύχομαι το έργο αυτό να συνεχίσει και να επεκταθεί γιατί έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους πολίτες.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για όλες τις νέες επιχειρηματικές κινήσεις και πόσο μάλλον για αυτές που έχουν εμπεριέχουν καινοτομία. Ένας νέος άνθρωπος ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική ή καινοτόμα επιχείρηση, νομίζετε δηλαδή ότι δεν φοβάται την υπονόμευση του μέλλοντος του από μια αποτυχία;
ΕΡΩΤ: Τι θα ήθελε να ακούσει ο νέος της Άρτας από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου;
ΑΠ: Ο Νέος της Άρτας είναι και αυτός νέος της Ηπείρου και όπως είπε ο Γιώργος ο Ζάψας δεν είμαστε και τόσο μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο Νέος της Άρτας όπως και ο κάθε Αρτινός και Ηπειρώτης δεν θέλει να ακούσει, θέλει να δει! Θέλει να δει μια πραγματική και ειλικρινή προσπάθεια για ανατροπή της σημερινής ανέχειας. Θέλει τη δίκαιη κατανομή των πόρων της Περιφέρειας στον κάθε νομό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για συνολική ανάπτυξη. Θέλει την δημιουργία υποδομών οι οποίες θα διευκολύνουν όχι μόνο την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά θα βελτιώσουν σε όρους λειτουργικότητας και κερδοφορίας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, θα ανοίξουν νέα πεδία ενασχόλησης ή θα εξελίξουν τα ήδη υπάρχοντα (γεωθερμία, τουρισμός) έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες ανάγκες που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Θέλει να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία της ατομικής εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού! Αυτά είναι δηλητηριασμένα παυσίπονα που μας κρατάνε στην στασιμότητα. Θέλει τα εργαλεία για να παράγει, για να δει την Ήπειρο, μια από τις πιο υποβαθμισμένες Περιφέρειες της Ευρώπης, να προχωρά μπροστά. Ο Νέος θέλει το νέο και δεν φοβάται να το αντιμετωπίσει!!
ΕΡΩΤ: εσύ ποια θέματα πιστεύεις πως πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα;
ΑΠ: Δύσκολη ερώτηση γιατί τα θέματα είναι πολλά και τα κονδύλια περιορισμένα. Τα πιο σημαντικά για εμένα είναι οι υποδομές και τα αγροτικά προϊόντα. Τα θέματα υποδομών είναι σημαντικά για δύο λόγους. Πρώτον θα μειωθεί η ανεργία και δεύτερον θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
Θα αρχίσω με τον κάμπο της Άρτας. Πιο συγκεκριμένα θεωρώ ότι θα πρέπει να ανοίξει το θέμα άρδευσης του κάμπου. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν οι διαδικασίες για το πως μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο αρδευτικό σύστημα κλειστών αγωγών με πίεση. Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη αφού θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής κάνοντας βιώσιμη και συμφέρουσα την καλλιέργεια του κάμπου. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί και το θέμα του αναδασμού ανά περιοχές. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας δεν έχει γίνει αναδασμός και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχουν δυσκολίες. Αν όμως το εξετάσουμε ανά περιοχές μπορεί να καταφέρουμε κάτι. Ο συνδυασμός των δυο θα δημιουργήσει δυναμικές καλλιέργειες οι οποίες θα είναι πλήρως ανταγωνιστικές.
Ένα άλλο θέμα είναι το γεωθερμικό πεδίο το οποίο όλοι λένε ότι θα αξιοποιήσουν. Δεν έχει όμως ξεκινήσει ποτέ καμία σοβαρή διαδικασία. Είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή οι οποίοι έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις αλλά δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί.
Αμβρακικός… Πονεμένη και δύσκολη ιστορία… Εκεί θέλει την συνεργασία όλων. Κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αλλά και του κράτους. Τα θέματα πολλά… Προστασία περιβάλλοντος, υπεραλλίευση, μηδενικές υποδομές, ελάχιστες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, λες και είναι σε άλλο πλανήτη. Εκεί θέλει τομές!
Ο Ορεινός όγκος της Άρτας έχει επίσης μεγάλη ανάγκη από υποδομές. Η περιοχή αυτή έχει ξεχαστεί εντελώς και το μόνο που γίνεται είναι μπαλώματα. Πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός δημιουργίας ολοκληρωμένου οδικού δικτύου. Φυσικά και δεν θα γίνει σε ένα χρόνο αλλά πρέπει να αρχίσει να γίνεται. Διαφορετικά τα ίδια θα λέμε κάθε πενταετία. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ασφαλή διέλευση. Πως περιμένουμε να αναπτυχθεί και να έρθει νέος κόσμος να μείνει στα ορεινά όταν δεν υπάρχει η πιο βασική υποδομή; Τα χωριά αυτά τα οδηγούμε σε ερήμωση και κοινωνικό αποκλεισμό.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση των αγροτικών προϊόντων, το οποίο είναι ένα θέμα εξίσου σημαντικό με τις υποδομές θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιώργο τον Ζάψα. Αρχικά είναι το θέμα των κτηνοτρόφων και της τιμής του γάλακτος. Ο κύριος Καχριμάνης καταγγέλλει ότι γίνονται εισαγωγές γάλακτος. Δεν υπάρχει κάτι πιο προφανές. Φυσικά και γίνονται. Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορείς να απαγορεύσεις στις γαλακτοβιομηχανίες να εισάγουν γάλα. Μπορείς όμως να ελέγξεις το πόσο γάλα εισάγουν και να τους απαγορεύσεις να το πουλάνε ως Ελληνικό. Θα πρέπει να αναγράφεται στο προϊόν η προέλευση του γάλακτος! Δεν μπορεί να γίνεται φέτα από εισαγόμενο γάλα!
Γενικότερα πρέπει να στηρίξουμε το Brand Name Ήπειρος!! Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να γίνει γνωστή η ποιότητα της Ηπείρου. Να ξέρει ο κόσμος και οι αγορές ότι όταν αγοράζουν προϊόν Ηπείρου αγοράζουν ποιοτικό και αληθινό προϊόν!