Δημήτρης Τσιρώνης, Ένας αγνός αγωνιστής

Γράφει ο Μανώλης Μπεντενιώτης

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή, o Δημήτρης Τσιρώνης ένας αγνός αγωνιστής, σεμνός, διακριτικός πολιτικός που υπηρέτησε με απόλυτη δεοντολογία την ηθική στη πολιτική και τη διαφάνεια στη δημόσια λειτουργία.
Με σπουδές οικονομικών επιστημών, αλλά και μεταπτυχιακές στη δημόσια διοίκηση, υπηρέτησε ως λειτουργός του δημοσίου, αλλά και ως βουλευτής λειτουργός της πολιτικής, με ιδιαίτερη κατάρτιση για την άσκηση των καθηκόντων του και γι’αυτό η παρουσία του, παρότι σεμνά διακριτική είχε ουσιαστικά ειδικότερη συμβολή, τόσο για τις τοπικές και περιφερειακές υποθέσεις ανάπτυξης της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά όσο και της χώρας, με ενεργή συμμετοχή στη νομοθετική λειτουργία, αλλά και πολύτιμη παρουσία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Είναι μάλιστα ξεχωριστή, η παρουσία του στη Προκαταρκτική Εξέταση Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της «Μονής Βατοπεδίου» αλλά κύρια και καθοριστική η παρουσία του ως Προέδρου στην Εξεταστική Επιτροπή της διερεύνησης των ευθυνών του σκανδάλου.

Γιατί το σκάνδαλο ήταν, πρώτον η παραίτηση του Δημοσίου από την διαδικασία της διάσκεψης για την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου σε σχέση με την κυριότητα της «Λίμνης Βιστωνίδας».
Ακόμα σκάνδαλο ήταν η κατάτμηση της λίμνης που είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, σε χιλιοστά ιδιοκτησίας της «Μονής Βατοπεδίου» και η ανταλλαγή αυτών των χιλιοστών με εκτάσεις του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Αλλά και σκάνδαλο ήταν η πώληση περιουσίας του δημοσίου, από αυτή των ανταλλαγών, από τη «Μονή Βατοπεδίου», όπως το ακίνητο στο Ολυμπιακό Χωριό.
Η σύγκρουση του μάλιστα, τότε, με τα οργανωμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όπως αυτά είχαν προκύψει από τα στοιχεία της Επιτροπής της Βουλής και τη συσσώρευση πλούτου με μεθόδους απάτης και παράνομων διαδικασιών, που κόστισαν στην οικονομία της χώρας, αλλά συνέβαλλαν καθοριστικά κα στη χρεοκοπία της Κύπρου, είναι μια περίοδος που θα τον τιμά ως αγνό αγωνιστή του δημοσίου συμφέροντος, ενάντια στη βουλιμία, τη μανία και την αυθάδεια αλλά και την αλαζονεία αυτών των συγκεκριμένων οργανωμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Οι δεκάδες δικογραφίες και τα πρακτικά μιας σειράς δικών, είναι μαρτυρίες ενός ανιδιοτελούς και ηθικού αγώνα με πίστη στο καθήκον και την ιερή ευθύνη στη λειτουργία του βουλευτή, που δεν εξουσιάζεται από την πέμπτη εξουσία που είναι τα μεγάλα οικονομικά οργανωμένα συμφέροντα. Μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση όλα αυτά τα ιστορικά πλέον στοιχεία είναι ένας τίτλος τιμής.

Η οικογένεια του, τα παιδιά του, η γυναίκα του, τα αδέλφια του, όλοι οι δικοί του άνθρωποι, είναι ακριβώς υπερήφανοί για την πορεία του και την θητεία του στη δημόσια ζωή. Αλλά και εμείς που τον ζήσαμε πιστεύουμε ότι ήταν ένα υπόδειγμα συμπεριφοράς στην υπηρεσία του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος. Για τα παιδιά του μάλιστα αυτή η πορεία του είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη και ιερή κληρονομιά.
Για τον Δημήτρη Τσιρώνη, ισχύουν οι λόγοι του Ευσέβιου Καισαρείας «για τον αγαθό άνδρα που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση ενός λαού ή μιας πόλης, όχι για λεηλασία του δημοσίου χρήματος ούτε για να δωροδοκείται ούτε για να χρηματίζεται από τους πλουσίους…» (5ος αιώνας).

Ισχύουν οι λόγοι του Δημοσθένη «κρίνω και αποφασίζω χωρίς υστεροβουλία, χωρίς να προσδοκώ οικονομικό όφελος, κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι κέρδισα κάτι από τους λόγους και τις πράξεις μου στη πολιτική ζωή». (Περί Ειρήνης, 12).
Ισχύει το ψήφισμα της Αρκαδικής Αντιγόνειας, «εκδήλωση τιμής σε ένα χρηστό και άξιο συμπολίτη, που αγωνίστηκε για το καλό της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο».

Μαν. Α. Μπεντενιώτης benteniotis@gmail.com

*Ο Μανώλης Μπεντενιώτης διετέλεσε υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ