Δημήτρη Βλαχοπάνου «Βουρκωμένο ποτάμι»

Η ιερότητα και το στίγμα της Μνήμης

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις 24 γράμματα ξαναδουλεμένο, ανανεωμένο, και αναμορφωμένο το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Κομμένο ποτάμι» με τον καινούργιο του τίτλο «Βουρκωμένο ποτάμι».
Το βιβλίο αφηγείται το δραματικό οδοιπορικό του Σπύρου από τα μέτωπα του πολέμου στο χωριό του Κομμένο και περιγράφει τις συγκλονιστικές μέρες της γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, με κορύφωση τον πνιγμό των 17 στον Άραχθο ποταμό, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943, όταν οι στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ τύλιξαν το χωριό στις φλόγες και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του.
Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, καθώς επίσης και στη μνήμη του Σπύρου και της Γιαννούλας. Σημειώνεται ότι οι δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο Σπύρος και η Γιαννούλα, ήταν αδέρφια του Χρήστου Βλαχοπάνου, πατέρα του συγγραφέα. Πρόκειται, όπως σημειώνεται και στο εξώφυλλο, για μια πραγματική ιστορία με φόντο το μαρτυρικό Κομμένο.
Το «Βουρκωμένο ποτάμι» είναι μία ακόμη απάντηση σε όσους επιχειρούν να ρίξουν πάνω απ’ τις κτηνωδίες των σφαγών και των ολοκαυτωμάτων το πέπλο της λήθης και να διεισδύσουν με διάφορους τρόπους στους μαρτυρικούς τόπους, φιλοδοξώντας να «πειράξουν» την ιστορία τους και να μετριάσουν την αγριότητα των εγκλημάτων του γερμανικού στρατού.
Οι μαρτυρικοί τόποι απαντούν με το αμετακίνητο αίτημα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Το γερμανικό κράτος θα απαλύνει το στίγμα της μνήμης που το βαραίνει μόνο όταν πληρώσει στην Ελλάδα τις οφειλές του στο ακέραιο.