Δημόσια διαβούλευση για την «Αρχιτεκτονική Πρόταση της Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας»

Με δύο προτάσεις

Χρ. Τσιρογιάννης: Το ΞΕΝΙΑ γίνεται ξανά σημείο αναφοράς

Τζένη Ταπραντζή Κοίλια: τελικά ποιος θα αποφασίσει;

Ιωάννης Παπαλέξης: το plan B μας επιβλήθηκε πολιτικά.

Με θέμα την συζήτηση επί της Δημόσιας διαβούλευσης για την Αρχιτεκτονική Πρόταση της Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας, πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, αλλά και με την φυσική παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων, τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα και όλες τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, οι μελετητές, ενημέρωσαν για την αρχιτεκτονική πρόταση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, για την μορφολογία και την λειτουργική εκμετάλλευση του κτιρίου. Σημειώνεται πως η μελετητική εταιρεία, προέκυψε μετά από διεθνή ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, που έλαβε χώρα το 2018.
Παράλληλα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αρταίων ενημέρωσαν σχετικά με την πορεία της Δημόσιας Διαβούλευσης, τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση της Πρότασης της Αρχιτεκτονικής Μελέτης Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας, λήγει στις 31 Μαΐου.

Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε συνάντηση η οποία καθορίστηκε για την Παρασκευή, 29/5 με την συμμετοχή του Δημάρχου, των επικεφαλής όλων των παρατάξεων, υπηρεσιακών στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων και του ΤΕΕ, ώστε να κατατεθούν βιώσιμες και λειτουργικές προτάσεις, με σεβασμό στον Αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου και να έχουμε Κάστρο και ΞΕΝΙΑ ανοιχτό για όλους.

Τοποθέτηση Δημάρχου
«Απευθυνθήκαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, επειδή μπορεί το ΞΕΝΙΑ να μας έχει παραχωρηθεί στα χαρτιά, αλλά εφόσον βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, κουμάντο κάνει το ΚΑΣ» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κατά την δημόσια διαβούλευση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Και συνέχισε: «Ότι και να πούμε, αν δεν πεί στο τέλος το ΟΚ το ΚΑΣ, μπορεί να τα αλλάξουμε και πάλι. Οι τρείς λύσεις που είχαμε να επιλέξουμε, που προτάθηκαν, ήταν η μία όπως ήταν παλιά το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, η άλλη ήταν λίγο πιο μοντέρνα, και αυτή που φέρνουμε είναι μια ενδιάμεση, επιλογή που έχει, και μοντέρνα στοιχεία. Εμείς κοιτάξαμε να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις που μας έβαζε η πράξη ένταξης στο πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε. Επίσης αυτή την πρόταση τη βλέπει θετικά και η αρχαιολογία».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Αρταίων είπε «θα συμφωνήσω κι εγώ να πάμε με δύο ισάξιες προτάσεις στο ΚΑΣ, για το καλό της Άρτας κι από κει και πέρα, το ΚΑΣ θα μας πεί κι εκείνο από τη δική του πλευρά με σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο, ποια θα επιλεγεί για να μπορέσουμε να τρέξουμε όσο γίνεται γρήγορα, τις προμελέτες και τις μελέτες, στόχος μας είναι να δημοπρατήσουμε το έργο αρχές του νέου έτους το 2021 έτσι ώστε μέχρι το 2023 υποχρεούμαστε να κλείσουμε το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου γιατί κλείνει το ΕΣΠΑ μέχρι το 2023.

Τζένη Ταπραντζή Κοίλια
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης Τζένη Ταπραντζή Κοίλια, στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων τόνισε: «Μιλάμε για το ΞΕΝΙΑ, το οποίο αποτέλεσε για κάποιες δεκαετίες χώρο αναφοράς των Αρτινών, για εκδρομές, εκδηλώσεις και τα λοιπά. Βλέποντας αυτή την προμελέτη, εμείς τουλάχιστον θα πούμε ότι δεν μας δείχνει ότι έχει ένα ξεκάθαρο στόχο. Δηλαδή δεν μας λέει, τι επιδώκει αυτή η μελέτη. Επιδιώκει στ’ αλήθεια να αναδείξει το κτίριο που υπάρχει, ή να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Αν πάρουμε την περίπτωση που λέει να αναδείξουμε το υπάρχον κτίριο, υπάρχει μί διεθνής τάση που λέει αυτά τα κτίρια με το μοντέρνο σχέδιο, τα κτίρια του ’60 και κυρίως τα ΞΕΝΙΑ να αναδεικνύονται. Στην περίπτωση του δικού μας ΞΕΝΙΑ αυτό που θα ήταν αποδεκτό, είναι πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του 20ου αιώνα στη πόλη μας. Η προμελέτη όμως δεν παίρνει αυτή την θέση, καθώς δεν διατηρεί τις βασικές αρχές σχεδιασμού, του Ζήβα ή της εποχής του. Δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία στη χρήση υλικών και αλλοιώνει τα βασικά μορφολογικά στοιχεία του.

Αν πάρουμε τη δεύτερη περίπτωση και πούμε να το καταστρέψουμε και να κάνουμε κάτι καινούριο. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κτίριο ισάξιας αρχιτεκτονικής ποιότητας, δηλαδή ένα νέο τοπόσημο για την Άρτα.
Αυτή η προμελέτη που μας δείχνετε σήμερα δεν ακολουθεί για μας ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη λύση. Αποτελεί καθαρά μια διεκπεραιωτική πρόταση και με την κακή έννοια κιόλας, χωρίς όραμα και φαντασία. Δείχνει ότι το μόνο ενδιαφέρον της είναι να μη χαθεί το οικόπεδο από τον Δήμο… Τελικά, ποιος θα αποφασίσει, ποια μελέτη θα προταθεί;» κατέληξε η κ. Τζένη Ταπραντζή Κοίλια.

Ιωάννης Παπαλέξης
Την παραδοχή πως ευθύνεται ο ίδιο για την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση του ΞΕΝΙΑ έκανε ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Παπαλέξης. Ο κ. Παπαλέξης παραδέχτηκε πως το 2014 ενώ ήταν έτοιμη η δημοπρασία για ΞΕΝΙΑ – ξενοδοχείο, δεν προχώρησε από «υπερβολική ευαισθησία»!!! Ο κ. Παπαλέξης στην τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων: «Έαν θέλουμε να καταφύγουμε σε δημοψήφισμα για να δούμε τι θέλει ο κόσμος για το ΞΕΝΙΑ, μάλλον δεν κάνουμε για αυτή τη δουλειά. Αν δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται στο χωριό μας, τότε αλίμονο μας.
Εγώ έκαναν το μέγιστο λάθος, όταν το 2014, γιατί κάποιοι δεν ξέρουν, από το 2013 υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο για να βγεί σε διαγωνισμό για ξενοδοχείο. Είναι πολιτικό το ζήτημα και ακόμη παραμένει πολιτικό κύριε δήμαρχε. Γιατί όπως είπες εφαρμόζουμε το plan B και όχι το plan A.Το plan A ήταν άλλο, το οποίο δεν το εφαρμόσαμε γιατί δεν μπορούσαμε. Δεν φταίς εσύ, αλλά ήταν πολιτική απόφαση.

Το 2014 παρότι υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο, έχασα τις εκλογές και έδειξα υπερβολική ευαισθησία, παρότι ο Τσιρογιάννης μου είπε, βγάλτο σε διαγωνισμό, δεν το έκανα. Ήταν λάθος μου γιατί σήμερα ο Αρτινός λαός θα μπορούσε να το χαρεί. Πότε θα το χαρεί με τη σημερινή διαδικασία; Ποιος θέλει να βάλει στοίχημα ότι θα φάμε τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια; Θέλουμε ακόμα δέκα χρόνια. Δεν φταίει ο Τσιρογιάννης, αυτή είναι η διαδικασία.
Η λύση του plan B μας επιβλήθηκε πολιτικά. Με αυτή τη διαδικασία το 2023 τα 3,5 εκατομμύρια είμαι πολύ σίγουρος πως δεν θα σου φτάσουν τα λεφτά. Έχει πολύ δρόμο η κατάσταση» είπε ο κ. Παπαλέξης.

Καλλώνης Στράτος
«Ποιοι ήταν αυτοί που ήταν τη διοίκηση του Δήμου τα δύο τελευταία χρόνια;
Και ο κύριος Τσιρογιάννης και ο κύριος Παπαλέξης κι άλλες ίδιες παρατάξεις και τα ίδια πολιτικά κόμματα στήριζαν» τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Στράτος Καλλώνης.
«Εγώ βγάζω ένα συμπέρασμα εδώ σήμερα. Όλες οι παρατάξεις ήθελαν ξενοδοχείο απλά ήρθε κατά τύχη μία πολιτική απόφαση και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε πάλι την ίδια συζήτηση. Εγώ δεν έχω πάρει καμία τέτοια απόφαση. Κάποιοι άλλοι την πήραν εδώ πέρα. Άρα πήρατε μία απόφαση που δεν θέλετε να την υλοποιήσετε, που δεν την υποστηρίζετε, που καταλήξατε ότι είναι μαύρο χάλι να είναι έτσι το Ξενία.

Έχετε πάει στα Ξενία που είναι ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις και στην Ήπειρο; Πάει κανένας Γιαννιώτης στο Ξενία που είναι στα Γιάννενα; Πάνε ξένοι. Και τι κάνουν; Αφήνουν τα εκατομμύρια και έχουν τον ξενοδοχοϋπάλληλο με τα μεροκάματα της πείνας . Γιατί θέλετε τουρισμό. Υπάρχει και ο τουρισμός με το βραχιολάκι, που ο εργαζόμενος είναι 18 χρονών και τον έχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και του δίνουν 20 ευρώ και το δωμάτιο κάνει 200 ευρώ.
Θα ακούσετε και εμένα σήμερα, ανεξαρτήτως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε. Πάμε να κάνουμε ποια κουβέντα; Δεν είμαι αρχιτέκτονας, δεν έχω άποψη, ούτε από πού θα είναι η πόρτα ούτε από πού θα βγει. Δεν ξέρω αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σήμερα ή οι επικεφαλείς , εκτός από αυτούς που έχουν τέτοια ειδικότητα, έχουν τέτοια άποψη, να έρθουν εδώ πέρα να κάνουμε τέτοια κουβέντα σήμερα.

Αλλά θα είναι εύχρηστο; Θα είναι ελεύθερο και δωρεάν για το λαό το κάστρο και το Ξενία με όποια μορφή και να έχει; Μορφή για να στηρίξει τον πολιτισμό; Μορφή για να είναι μέσα οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι αθλητικοί σύλλογοι να κάνουν εκδηλώσεις; Αν μπορούν να πάνε τα σχολεία και να κάνουν μια πρωτοβουλία. Αν θα γίνει αναψυκτήριο, καφετέρια; Αυτά θα τα κουβεντιάσουμε;
Αλλά καφετέρια όχι στον ιδιώτη, επειδή ασχολείστε και με άλλα πράγματα, πανδημία πανδημία, μείωση του ΦΠΑ τον Ιούνιο στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά από 24% στο 13% ,αν πάτε στην πλατεία, ο καφές έχει πάει 20 λεπτά παραπάνω σε όλους, δεν ξέρω αυτή τη μείωση πάλι ο λαουτζίκος θα την πληρώσει;

Άρα κάποια πράγματα συνδέονται όλα μαζί. Δεν είναι μόνο πόσο ιστορικά είναι τα κτίρια, φυσικά να είναι ανοιχτά αλλά να είναι για το λαό. Να μην είναι κτίρια ντουβάρια, να είναι κτίρια να πηγαίνει ο λαός να κάνει εκδηλώσεις, μια σειρά από δραστηριότητες. Ψυχαγωγία, πολιτισμός, αθλητισμός. Να μην τα υποτιμάμε καθόλου. Γιατί τα παιδιά μας σε λίγο θα διαβάζουν μόνο σε βιβλιοθήκες, γιατί δεν θα έχουν να δώσουν τα πανεπιστήμια βιβλία. Δεν θέλω να γίνομαι γραφικός αλλά θέλω μία συζήτηση που κάνουμε να καταλήγει και κάπου . Εγώ βάζω αυτή την πλευρά. Να ανοίξουμε αλλά να ανοίξουμε με όρους.

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της αρχιτεκτονικής μελέτης του ΞΕΝΙΑ, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το όραμά μας για ένα Κάστρο ανοιχτό και το ΞΕΝΙΑ ως ένα σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού και αναψυχής, για το οποίο αγωνιστήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αταλάντευτα, με συνέπεια και χωρίς να μας πτοούν οι κάθε είδους λοιδορίες και επιθέσεις, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, παρά τις παλινδρομήσεις και τις καθυστερήσεις χρόνων.
Η αρχή ήδη έγινε με τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της πρότασης αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου από την ανάδοχο εταιρία, οι εκπρόσωποι της οποίας απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τους υποβάλαμε.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο, στο οποίο όμως θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία τη συμβολή με προτάσεις και παρατηρήσεις όλου του τεχνικού κόσμου της Άρτας -και όχι μόνο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα . Για το λόγο αυτό προτείναμε στη Δημοτική Αρχή την συγκρότηση μιας επιτροπής συμβολής στο έργο αυτό και παρακολούθησής του, με συμμετοχή του ΤΕΕ, της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και επιστημόνων, η οποία και έγινε δεκτή».

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην ΗΧΩ
Σε δήλωση του Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης για την ΗΧΩ, σχετικά με την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την δημόσια διαβούλευση για την Αρχιτεκτονική Πρόταση της Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας, είπε: «Δεν περισσεύει κάνεις σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε όλους τους δημότες, τεχνικούς και τους αρχιτέκτονες αλλά και φορείς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Είναι στο χέρι μας, αυτή την φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Να δούμε το ζήτημα με ωριμότητα, με ψυχραιμία, χωρίς τις παρωπίδες για το τι θα θέλαμε αλλά για το τι μπορούμε. Και αυτό που μπορούμε είναι πολύ σημαντικό.
Μπορούμε να έχουμε ξανά ένα ζωντανό κύτταρο αναφοράς στην πόλη μας.
Το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο γίνεται ξανά σημείο αναφοράς για όλη την Άρτα ».