Διακοσμητικός πλέον ο ρόλος των κοινοτήτων

Γράφει ο Κώστας Κορδάτος

Ο νέος νόμος του ΥΠΕΣ αφαιρεί καίριες αρμοδιότητες από τις Κοινότητες, αναφέρει με άρθρο του ο Καθηγητής και μέλος συνδυασμού στη Κοινότητα Καινούργιου του Δήμου Αγρινίου Κων/νος Κορδάτος.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κορδάτος, σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων μετά την κλήρωση που εφεύραν οι «συναγωνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ και είχαμε καταγγείλει ως κοινοτική κίνηση https://menoumekenourgio.blogspot.com τώρα έρχεται με φούρια ο νεοφιλελεύθερος «ούριος άνεμος» και τα αλλάζει όλα με τον ορισμό του Προέδρου.

Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις Πρόεδρος Κοινότητας από την 1η Σεπτεμβρίου θα οριστεί αυτός που ήρθε πρώτος από τον 1ο συνδυασμό των εκλογών στις 26-5-2019! Ωραία χωρίς όμως να διαθέτει και τη σχετική πλειοψηφία στο κοινοτικό συμβούλιο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά ποιες αποφάσεις, αφού ο υπουργός εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος καταργεί τη δυνατότητα των κοινοτικών συμβουλίων να αποφασίζουν σε καίρια θέματα, όπως για τη χρηματοδότηση και τον προγραμματισμό των έργων των κοινοτήτων και υποβιβάζει τον ρόλο τους μόνο ως «εισηγητικού χαρακτήρα».

Παράδειγμα: Στη κοινότητα Καινουργίου του Δήμου Αγρινίου η παράταξη του φερόμενου ως προέδρου με τα νέα δεδομένα, έχει 2 έδρες στους 7 κοινοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πως θα υπάρξει τώρα εκδοχή συναίνεσης μετά αυτής της εξέλιξης; Όλη αυτή η μεθόδευση είναι αντισυνταγματική, δεν μπορεί να αλλάζουν τους όρους μετά τις εκλογές! Αυτή δηλαδή είναι η συνέχεια του κράτους που ευαγγελίζεται η ΝΔ; Η μήπως η κυβέρνηση εκτιμά ότι τώρα βολεύει το ράβε ξήλωνε, αφού όλη η Ελλάδα έγινε μπλε για να μοιράσουν θέσεις και ψευδαισθήσεις στους κομματικούς φίλους της(;)

Άρα συμπεραίνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι η κεντρική εξουσία δεν θέλει τις κοινότητες ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου. Τα όσα θα ακουστούν στη συνέχεια στη βουλή κατά την ψήφιση του νόμου του ΥΠΕΣ δεν είναι τίποτε άλλο από κομματικά συνθήματα και επιβεβαίωση της εγκατάλειψης της επαρχίας, της οικονομικής καχεξίας των ΟΤΑ και της πλήρους ιδιωτικοποίηση μέσω των ΣΔΙΤ των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων και περιφερειών (καθαριότητα, ΧΥΤΑ, ενέργεια, περιουσιακά στοιχεία κ.α.)
Η απαξίωση των κοινοτήτων συνεχίστηκε και με τον «Κλεισθένη», παρά την απλή αναλογική, που εκτός των άλλων αρνητικών, ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χαρίσης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με τροπολογίες που ψήφισε στη βουλή, αποδυνάμωσαν τον ρόλο του Προέδρου και τη δε εκλογή του την παρέπεμπε ακόμη και σε κλήρωση.

Η κατάργηση του επικεφαλής του συνδυασμού, υπηρετώντας διάφορες ιδεοληψίες των τεχνοκρατών του υπουργείου, που δεν είχαν καν γνώσει περί της αυτοδιοίκησης, οδήγησαν σε μια παρωδία εκλογών αφού όλοι ήταν εν δυνάμει υποψήφιοι Πρόεδροι και προέκυψαν «τέρατα». Σε πολλές δε περιπτώσεις εκλέχτηκαν άνθρωποι για αυστηρά ιδιοτελείς λόγους ενώ ούτε μπορούν ούτε γνωρίζουν περί των κοινών, αλλά η οικογενειακή και η παρεϊστικη ψήφος αποδείχθηκε ισχυρότερη της ψήφου συνείδησης και άποψης και έμεινα αρκετοί ικανοί εκτός συμβουλίων, όπως στην δικιά μας περίπτωση.

Εμείς ως κοινοτική Κίνηση, που πήραμε μέρος στις εκλογές της Κοινότητας Καινουργίου Δήμου Αγρινίου στις 26-5-2019, είχαμε θίξει έγκυρα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όχι μόνο όλα αυτά τα κενά, για τα οποία ούτε που συγκινήθηκε κανένας και κανένα κόμμα. Τώρα ο καθένας θα γευτεί την αφωνία του και την αδράνειά του. Τα χωριά τελειώνουν, οι κάτοικοι θα είναι «όμηροι» στη βούληση κάθε κυβέρνησης και κυβερνητικού βουλευτή και παράγοντα των υπουργείων, δηλαδή γυρίζουμε στο αλήστου μνήμης δόγμα στο «κατόπιν ενεργειών μου»!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δια του αρμόδιου υπουργού (γνώστη σε τέτοια ζητήματα) με τον γαλάζιο αέρα παίρνει σχεδόν όλους (στατιστικά με το εκλογικό αποτέλεσμα) τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Όχι ότι τους δίνει κάποιο ρόλο, αφού υποβαθμίζει το συλλογικό όργανο, που είναι το κοινοτικό συμβούλιο και αντί αυτό να αποφασίζει και να καθορίζει τις τύχες των συγχωριανών, θα επαιτούν από τον δήμαρχο για τα αυτονόητα της καθημερινότητας. Για ποια ανάπτυξη και συμμετοχή των πολιτών μιλάνε άραγε; Ο στόχος ξεκάθαρος, η ενίσχυση του κομματικού-πελατειακού κράτους, και η αποτροπή διαμόρφωσης όποιας δυναμικής διεκδικήσεων πέρα και έξω από το αυστηρό πλαίσιο της εποπτείας της χώρας. Θέλουν περιφερειακή διοίκηση χωρίς τη συμμετοχή άμεσων κοινωνικών δομών και αυτοδιοικητικών σχημάτων (που θα ενοχλούν), για να μπορούν ευκολότερα να εγκαθιδρύσουν την ανταποδοτική κρατική αυτοδιοίκηση, δηλαδή αυτή των πολυεθνικών. Θέλουν να χειραγωγούν ευκολότερα τις τοπικές κοινωνίες, δια των μνημονιακών κυβερνήσεων και να μετατρέψουν τους δημότες σε «πελάτες» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θα αναλάβουν να παρέχουν υπηρεσίες, που θα κοστίζουν ακριβά και παράλληλα θα εκμεταλλεύονται τις πάσης φύσεως πλουτοπαργωγικές πηγές (φράγματα-ανεμογεννήτριες-βιοκαύσιμα κ.α.) κάθε περιοχής, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων (βλέπε υπέρταμείο)

Οδηγούμαστε πλέον σε ένα απόλυτο κενό σε παράλυση των κοινωνιών. Η διάλυση των τοπικών κοινοτήτων και η ύπαρξη του απρόσωπου υπερτοπικού δήμου με τον «Καποδίστρια» – «Καλλικράτη» και ολοκληρώνεται τώρα μετά και τον «Κλεισθένη», από την νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι των ελίτ των βόρειο-ευρωπαίων προτεσταντών, με την δήθεν μορφή του δανεισμού ενάντια στον κοινοτισμό του Νότου, με παγοθραυστικό την γερμανική Ε.Ε. προς τέρψη των πολυεθνικών που ανακηρύσσουν τα προγράμματα σταθερότητα ως το νέο ευαγγέλιο της οικονομία των εθνών που ευλαβικά εφαρμόζει η ΟΝΕ. Έτσι εξηγείται η εξαφάνιση της γειτονιάς, το χωριό, η συνοικία στην πόλη και η ύπαρξή των υπερ μεγεθών πολεοδομικών συγκροτημάτων των πόλεων, με τη συγκέντρωση των πληθυσμών, με απώτερους στόχους την δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών της χώρας σε αστικές υποδομές, στην κατοικία, στην υγεία – παιδεία, στο περιβάλλον και το σταμάτημα οριστικά της δημόσια χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.

Πώς σας φαίνεται η εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών να μεταβιβαστεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους; Δηλαδή με τους φόρους των δημοτών να λειτουργούν οι Δήμοι. Προφανώς για τον λόγο αυτό δεν θέλουν τις Κοινότητες να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα διότι οι Πρόεδροι έχοντας άμεση και καθημερινή επαφή με τους συγχωριανούς τους σε πολλές περιπτώσεις θα τους ήταν δύσκολο να μετατραπούν σε σύγχρονοι «κοτσαμπάσιδες». Γι’ αυτό η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει αυτές τις διαρροές ανακηρύσσοντας κυρίαρχους τους “πρόθυμους” κομματικούς δημάρχους και περιφερειάρχες για την υλοποιήσει αυτής της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους και τις κοινότητες. Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα στην αυτοδιοίκηση θα δούμε πολλά, ακόμα και η λειτουργία των σχολείων (μισθοδοσία εκπαιδευτικών, λειτουργικά έξοδα, συντηρήσει διδακτηρίων κ.α., όπου θα περάσουν στους δημότες και τους χορηγούς, τους οποίους πρέπει να εξασφαλίζουν οι κοινότητες, οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Θεωρούμε ότι το πρώτο σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολήσει τα αυτοδιοικητικά όργανα και τους ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν ή και προσφέρουν ακόμα στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης, και που δεν δέχονται αντιδραστικά «καπέλα» να πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες, διαφορετικά αν χθες δεν είχαν να αλλάξουν λάμπες στις κολώνες τα χωριά, αύριο δεν θα έχουν νερό να πιούν και βλέπουμε…
Μετά αυτήν την εξέλιξη εκτεθειμένοι ακόμα περισσότερο είναι οι οπαδοί των κομματικών ψηφοδελτίων στις κοινότητες και ειδικά στο Καινούργιου είναι και αυτοί που τήρησαν στάση «Ιανού».