Εθνικό Πάρκο στα όρια της Ηπείρου και νέα Περιβαλλοντική Νομοθεσία

Τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του

Τι είπαν οι βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Στύλιος

-Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Περικλής Μίγδος και Χρήστος Χασιάκος

Για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, μετά από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη, από τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου στην οποία συμμετείχαν βουλευτές δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Στη διάρκειά της εκφράστηκε η αντίθεση στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ότι αφορά την κατάργηση του σημερινού μοντέλου διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, αφού στα συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έως τώρα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μαζί με τους συλλόγους των εργαζομένων αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους με τις διατάξεις που προωθούνται μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και την αντικατάστασή τους από Μονάδες που θα υπάγονται σε έναν κεντρικό φορέα.

Πιο συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, οι Δήμαρχοι Γ, Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Κ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

Ακόμη συμμετείχαν ο Σεραφείμ Φελέκης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, ο Πρόεδρος ΔΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ, Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο Μιχάλης Bάκκας, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Ελλάδος, ο Άγγελος Ζώνιος, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τουρισμού Τζουμέρκων και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ραδοβυζινών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καραϊσκάκη, Γιώργος Κουρτέσας.
Στη συζήτηση που διεύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου, Σεραφείμ Φελέκης, κατατέθηκαν οι απόψεις του για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις σε ορισμένες από τις διατάξεις του.

Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της προστασίας της φύσης για την ανάπτυξη τουρισμού στην Κοιλάδα Αχελώου και την σημασία της για τους κτηνοτρόφους και γεωργούς μας, καθώς και στη χρησιμότητα της εκπροσώπησης των Δήμων στα συστήματα διοίκησης των Εθνικών Πάρκων αφού όπως γνωρίζει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Πάρκου διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των κατοίκων της περιοχής αλλά και η εξασφάλιση των προσδοκιών για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Παράλληλα, από κοινού με τους άλλουςΔημάρχους ζητήθηκε αναβολή ψήφισης, και ευρύτερη ενημέρωση των νομοθετικών αλλαγών.

Η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας ανέφερε ότι το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του δήθεν εκσυγχρονισμού, στην ουσία καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που αποτελούσαν ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., είπε η κ. Γεροβασίλη, τους αντικαθιστά με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο πραγματικός κυβερνητικός στόχος είναι προφανής: Ο ανεξέλεγκτος έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών. Το νομοσχέδιο βρίθει από αντιπεριβαλλοντικές και φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν ημέτερους.

Απόσυρση
Στην παρέμβασή της η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε δώσει το βάρος που άρμοζε στους Φορείς Διαχείρισης. Πρόσθεσε διάταξη για μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους του Φορέα. Ενέταξε την Κοιλάδα του Αχελώου, που έως τότε ήταν «ορφανή», στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έγινε διεξοδική διαβούλευση επί 18 μήνες, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, έρχεται εν μέσω καραντίνας των πολιτών και επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη σπουδή, δίνοντας μόνο 14 μέρες περιθώριο για τη διαβούλευση, παρά τις εκκλήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για απόσυρση. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσαμε την απόσυρσή του. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση κώφευσε και επιλέγει συνειδητά την ψήφιση του νομοσχεδίου ουσιαστικά εν κρυπτώ, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απόντα.

Όπως φαίνεται, σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη, αυτό που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση είναι η λογική ότι μέσω του «επιτελικού κράτους», δηλαδή του υπερσυγκεντρωτισμού, όπου τα πάντα υπάγονται απευθείας στα γραφεία των υπουργών και του πρωθυπουργού, επιτυγχάνεται «ταχύτητα» και «ευελιξία».
Ο διάλογος και η συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να καταργούνται στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης και μάλιστα παλαιάς κοπής, δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα συμμετοχής είναι έλλειμμα δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται, επεσήμανε η κ. Γεροβασίλη, η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Στο όνομα της ταχύτητας των επενδύσεων καταστρέφει κάθε προστατευτική διάταξη για το περιβάλλον, ονομάζοντας τον έλεγχο γραφειοκρατία.
Η χώρα μας αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, τόνισε η βουλευτής Άρτας, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, τα Ραδοβύζια έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και οι fast track διαδικασίες για «φίλους» επενδυτές θα λειτουργήσουν καταστροφικά για τον τόπο. Είναι άλλο πράγμα η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και άλλο η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με αυτό το νομοσχέδιο ούτε το περιβάλλον, ούτε οι εργαζόμενοι των Φορέων, ούτε οι τοπικές κοινωνίες προστατεύονται.

Και πρόσθεσε: Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας φορέας στην Ελλάδα δεν συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να μη ζητά την απόσυρσή του. Τις τελευταίες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεδιασκέψεις με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Μακεδονία έως τις Κυκλάδες και την Κρήτη και όλοι, Φορείς Διαχείρισης, εργαζόμενοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών, όλοι ζητούν την απόσυρσή του.

Γ. Στύλιος: Προάγεται η ανάπτυξη
Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, τόνισε πως προάγεται η ανάπτυξη και η προστασία του Περιβάλλοντος μέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
Ο κος Στύλιος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του σ/ν το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει:
•Ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
•Μεγάλη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ.
•Υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
•Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων.
•Επέκταση του τέλους της πλαστικής σακούλας.
•Τομές για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι νομοσχέδιο επιχειρεί να συμφιλιώσει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, στη λογική της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ. απλούστευση των αδειοδοτήσεων, μεταρρύθμιση στη διαχείριση και ζωνοποίηση προστατευόμενων περιοχών). Επιπλέον, εκσυγχρονίζει την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία προς ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ενώ λαμβάνει υπόψη του μια σειρά από λαϊκά αιτήματα, επιχειρώντας να ξεπεράσει ατέλειες και δυσκαμψίες της υφιστάμενης νομοθεσίας (π.χ. οικιστικές πυκνώσεις, διαχείριση αποβλήτων, δασικοί χάρτες).

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος επικεντρώθηκε στους φορείς διαχείρισης. Ανέφερε ότι με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)που προβλέπει το νομοσχέδιο, η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά έναν κεντρικό φορέα συντονισμού της διακυβέρνησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δεκτό ένα πάγιο αίτημα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων, ενώ ακολουθούνται τα πρότυπα χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Ο φορέας αυτός, επισήμανε ο κ. Στύλιος, είναι μετεξέλιξη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Διαθέτει 24 οργανικές μονάδες σε όλη τη χώρα (Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – ΜΔΠΠ), που είναι περίπου αντίστοιχες με τα σχέδια διαχείρισης, που εκπονούνται για τις περιοχές αυτές.

Εννοείται ότι παραμένει η προστασία και η κάλυψη για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, τα εθνικά πάρκα και τους εθνικούς δρυμούς. Ο Βουλευτής, ανέφερε ότι ο νέος φορέας αναλαμβάνει τον συντονισμό για μια πιο αναβαθμισμένη προστασία των συγκεκριμένων περιοχών και, μεταξύ άλλων, θα γνωμοδοτεί για τις επιπτώσεις έργων ή δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις προστατευόμενες περιοχές.Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα είναι σε θέση να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τις προστατευόμενες περιοχές, μεταξύ άλλων, μέσω προσέλκυσης ευρωπαϊκών πόρων.

Σχετικά με το προσωπικό, ο κος Στύλιος τόνισε ότι οι υπάλληλοι των φορέων διαχείρισης θα μεταφερθούν στο νέο οργανισμό όπου θα λάβουν αναβαθμισμένο ρόλο.Θα πραγματοποιηθεί αξιολόγησή τους μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ και θα προσμετρηθεί η εμπειρία τους. Ένας εξ αυτών θα είναι επικεφαλής σε κάθε νέο τμήμα ανά όλη τη χώρα. «Σε ένα σύστημα όπου οι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια ήταν με οχτάμηνα, με συμβάσεις ανανεούμενες, με αβεβαιότητα, με πληρωμές από το πράσινο ταμείο εμείς ερχόμαστε να λύσουμε αυτό το θέμα».

Το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, ανέφερε ο κ. Στύλιος, μπορεί να γίνει αποτελεσματικό με 3 βασικές ρυθμίσεις:
1. Προγραμματική σύμβαση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τα δάση, τα νερά και τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
2. Προγραμματική σύμβαση με τις Περιφέρειες με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα έργα ήπιας, πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης.

3. Δημιουργία Επιτροπών σε κάθε μία από τις προστατευόμενες περιοχές. Στις Επιτροπές θα συμμετέχει τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η κοινωνία των πολιτών και φυσικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον φορέα και τις τοπικά τμήματα.

Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης, ανέφερε ο κ. Στύλιος, είναι η δημιουργία ενός μοντέλου για τις προστατευόμενες περιοχές που θα είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και θα διαθέτει πιο ουσιαστική οικονομική υποστήριξη, με προοπτική να καταστεί καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι μέσω του νομοσχεδίου γίνεται μια καινούρια εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του Περιβάλλοντος, αξιοποιώντας παράλληλα όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.