Εκλογές 2023. Τι ισχύει για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής
Χρήσιμες οδηγίες για όσους ορίστηκαν μέλος εφορευτικής επιτροπής και τι πρέπει να κάνουν και αν δεν μπορούν να παραβρεθούν, ποιόν θα ενημερώσουν.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα (4) μέλη τακτικά και τέσσερα μέλη (4) αναπληρωματικά, τα οποία δεν πληρώνονται (δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση)
Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως
Στην πράξη συμβαίνουν τα εξής:
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ενημερώνεται για τα ονόματα των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της εφορευτικής επιτροπής.
Αν κάποιο από τα οκτώ (8) μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:
α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας
Στο ερώτημα, είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω, στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος
Φυσικά για τον λόγο που θα επικαλεστείτε, πρέπει να υπάρχουν και να επιδειχθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα