Επίσκεψη από το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ στα Κ.Υ. Βουργαρελίου και Άνω Καλεντίνης

Στις 3 Φλεβάρη2021στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Άρτας της ΑΔΕΔΥ, μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας και με την παρουσία του Γραμματέα της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας του Βουργαρελίου και στην συνέχεια το Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, «στο ΚΥ Βουργαρελίου είχαμε συνάντηση με τον Διευθυντή και τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι ελάχιστοι εργαζόμενοι προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή στο ΚΥ Βουργαρελίου υπηρετεί μόνο ένα ειδικευμένος γιατρός: ο Διευθυντής του και 8 αγροτικοί γιατροί οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν καθημερινά, να καλύπτουν και τις ανάγκες των Περιφερειακών ιατρείων αλλά και τις ανάγκες εφημέρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο υπόλοιπο προσωπικό με εμβληματικό το νοσηλευτικό τμήμα όπου υπάρχουν μόνο 7 νοσηλευτές και τον τομέα καθαριότητας που καλύπτεται με 2 εργαζόμενες σε εργολάβο καθαρίστριες με συμβάσεις 3 ωρών και αμοιβές της τάξης των 200 ευρώ.

Στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε για τα εκεί προβλήματα.
Ο κοινός παρονομαστής των επισκέψεων ήταν ένας: εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, προβληματικές υποδομές, υποχρηματοδότηση.
Αυτή την στιγμή εξελίσσεται και το εμβολιαστικό σχέδιο.

Αυτή την στιγμή οι ηλικιακές ομάδες 75-79 και άνω του πληθυσμού του νομού μας αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού καθώς δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέχρι και τον Μάρτιο. Τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού για αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι μόλις 3 και μόνο στην πόλη της Άρτας και τα 3…Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 για όλο τον πληθυσμό του νομού Άρτας γίνεται από 15/2/2021 στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης, στο ΚΥ Φιλιππιάδας ( και ίσως και στο ΚΥ Αγνάντων).

Ωραίος σχεδιασμός: οι υπερήλικες πρέπει πάση θυσία να έρθουν στην πόλη για να εμβολιαστούν, ενώ οι 60άρηδες πρέπει να πάνε στην Άνω Καλεντίνη και στην Φιλιππιάδα. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό για να καλυφτούν οι ανάγκες του πληθυσμού, γιατί τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο λόγω της συμφωνίας και των πολιτικών της ΕΕ και της χώρας στο ζήτημα αυτό, γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν διαλυμένη.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τους τοπικούς μαζικούς φορείς, τις δημοτικές αρχές και τις δημοτικές παρατάξεις, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αγωνιστούμε για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και για την ανάπτυξη μιας Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απόλυτα αναγκαίας για την Υγεία του λαού».