Για το μέλλον που μας αξίζει

Του Βασίλη Τσίρκα

Πριν από έξι χρόνια περίπου άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Ο λαός ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση που, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε την ευθύνη της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια για να προχωρήσουμε σε τομές. και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να προωθήσουμε μια σειρά πολιτικών για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη ρύθμιση του χρέους, τη στήριξη των ανθρώπων που είχαν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε η διεθνή θέση της χώρας και την αναδείξαμε σε παράγοντα σταθερότητας στη περιοχή, ιδίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση παρέδωσε γεμάτα ταμεία στην επόμενη και ισχυρά αποθέματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με πλήρη αυτονομία από τα συμφέροντα, χωρίς να υποκύψει στη διαπλοκή, και γι’ αυτό πολεμήθηκε με λύσσα από το σύστημα και τα πολιτικά και δημοσιογραφικά του φερέφωνα. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις πληγές της κρίσης παραμένουν, παραδώσαμε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παραλάβαμε. Με βάση τις εμπειρίες μας μπορούμε να είμαστε πιο έτοιμοι στο μέλλον για τις εμβληματικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.

Ο «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι αυτός που επέλεξε να διεκδικήσει κυβερνητικές ευθύνες. Επέλεξε να κυβερνήσει σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά δυσμενών συσχετισμών και δεν δραπέτευσε από την ευθύνη που τον επιφόρτισε ο ελληνικός λαός. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια μέσα στο τέλμα της κρίσης.
Ο 21ος αιώνας επαναπροσδιορίζει τις διαχωριστικές γραμμές αλλά δεν τις εξαφανίζει. Η διαφορές Αριστεράς – Δεξιάς παραμένουν και στον πυρήνα τους βρίσκεται το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Είναι γνωστές οι απόψεις που θεωρούν ακόμη και θεμιτές τις ανισότητες ή ως κάτι φυσιολογικό. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ανισότητες υπονομεύουν τη δημοκρατία και αποτελούν τη βάση για περαιτέρω διακρίσεις, περιορισμούς και αδικίες.

Μετά την πανδημία έχει γίνει σε πολλούς κατανοητό ότι αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση πρέπει να είναι καθολικά και να προσφέρονται σε όλους χωρίς διακρίσεις.
Σήμερα η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να υλοποιήσει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές προς όφελος των ισχυρών. Θυσιάζει τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή στο βωμό των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, όταν μια ολόκληρη κοινωνία αναγνωρίζει αδιαμφισβήτητα την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, της στήριξης των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και όσων πλήττονται εν μέσω πανδημίας.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στα εργασιακά, με πρόσχημα την πανδημία, η αναδιάρθρωση στον τομέα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και ελευθεριών οδηγούν σε νέα αδιέξοδα την κοινωνία. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει και η κοινωνία συνειδητοποιεί τη νέα κατάσταση. Αυτή η διάχυτη αμφισβήτηση πρέπει να μετατραπεί σε αίτημα για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων.
Η υπόθεση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως εκφωνήθηκε το ίδιο το βράδυ των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή ως μια αναγκαία πολιτική και οργανωτική διαδικασία με στόχο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της εκλογικής και θεσμικής μας επιρροής με την κοινωνική μας απήχηση και στήριξη είναι κομβική και αναντικατάστατη, ώστε να εκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας.

Μόνο μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση, να στηρίξει την κοινωνία και να δώσει προοπτική στους εργαζόμενους και τους νέους. Η κυβερνητική παρακαταθήκη μας και το 32% που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές εγγυάται ότι αυτή η προοπτική είναι απολύτως εφικτή. Και το σίγουρο είναι ότι η επόμενη φορά θα είναι διαφορετική για τον λαό. Και θα είναι απαρχή για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες της κοινωνίας τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων όσο και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις αποτελούν τη δύναμη εκείνη για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα. Οι ιδέες, το πρόγραμμά μας και οι αγώνες μας αποτελούν εχέγγυο για τη δημοκρατική πορεία της χώρας, στήριγμα των λαϊκών στρωμάτων και των αδύναμων της κοινωνίας, ο μόνος παράγοντας που αποβλέπει με ειλικρίνεια στην πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.